Banca Mondiala este gata sa preia creditele neperformante daca bancherii vor sa le dea

Autor: Mihaela Claudia Medrega 22.09.2009

IFC, divizia de investitii private a Bancii Mondiale, pune cartile pe masa. Mesajul catre banci este sa scoata la lumina creditele neachitate la timp.



IFC intentioneaza sa ajute bancile sa proceseze creditele neperformante, avand posibilitatea sa se implice prin participatii de pana la 20% in fonduri de private equity care se vor focaliza pe aceasta activitate, daca institutiile de credit vor aprecia ca au nevoie de o astfel de sustinere, spune Ana - Maria Mihaescu, sefa misiunii IFC in Romania.

Acesta este unul dintre cele mai clare mesaje de pana acum din partea unui inalt oficial al unei institutii financiare internationale prin care bancile sunt chemate sa scoate la lumina creditele neperformante din bilanturi si sa le externalizeze. IFC are expunere de circa 600 mil. euro in Romania din care 70% pe sistemul bancar.

"Experienta noastra din alte crize arata ca nivelul creditelor neperformante, in general, mai creste fata de ceea ce avem la ora actuala pe piata romaneasca. In perioade de crize s-a ajuns in mod frecvent la NPL-uri (credite neperformante - n.r.) de 15-20%. Ne gandim sa venim pe piata si cu niste produse sau niste proiecte care sa ajute bancile in a procesa NPL-urile, mai ales ca la ora actuala exista asa-numitele distressed assets intr-un procent destul de mare - fie recunoscut, fie pe cale de a fi recunoscut in sectorul financiar", a precizat ea, intr-un interviu acordat ZF.

Bancherii se confrunta cu cresterea portofoliului de credite neperformante, ceea ce genereaza majorarea cheltuielilor cu provizioanele de risc. Pentru ajustarea portofoliilor, unele banci au inceput sa vanda aceste credite unor firme specializate in recuperarea creantelor.

Ea a explicat ca prelucrarea activelor neperformante cere o expertiza deosebita si o imbinare a experientei internationale cu cea locala, existand deja fonduri care cauta capital pentru astfel de activitati. "Vom veni probabil cu participari in fonduri care se vor focaliza mai ales pe preluarea activelor neperformante si prelucrarea lor. Suntem la nivelul de discutii cu bancile pentru a vedea daca au nevoie de ajutor pentru preluarea si procesarea acestor active si pentru a identifica cat de mare este nevoia lor de a apela la acele fonduri, pentru a putea sa identificam capitalul care ar fi necesar din partea IFC ca sa aiba o participare semnificativa in acest proces." Mihaescu a explicat ca nu crede ca pentru Romania va fi nevoie ca IFC sa se implice cu mai mult de 20%.

De altfel, deja unele banci si-au creat propriile lor divizii de procesare a activelor neperformante. "Aici trebuie vazut - este pentru banci mai atractiv sa-si creeze niste departamente puternice sau este mai atractiv sa identifice acele portofolii si sa le vanda? Pentru moment ceea ce am vazut pe piata este ca au vandut mici portofolii de consumer credit, dar si cateva portofolii de proiecte, de active, mai mari", a spus Mihaescu.