Petrom se pregateste de exportul de gaze. Transgaz confirma

Autor: Roxana Petrescu 23.09.2009

Petrom, cea mai mare companie locala care impreuna cu Romgaz asigura jumatate din productia interna de gaze naturale a Romaniei, se pregateste pentru exportul de gaze dupa ce va supune aprobarii actionarilor schimbarea scopului si obiectului de activitate al firmei in adunarea generala din 20 octombrie.

Astfel, in anexa convocarii generale se propune completarea obiectului de activitate al companiei cu un lucru: exportul de gaze naturale.

"Petrom are ca scop explorarea si exploatarea zacamintelor de petrol si gaze naturale, precum si importul si exportul de petrol si gaze naturale, prelucrarea si rafinarea, transportul si comercializarea cu ridicata si cu amanuntul a petrolului si a produselor petroliere", se precizeaza in convocatorul Petrom. Initial, in actul constitutiv al societatii, exportul de gaze naturale nu figura ca obiect de activitate al companiei. Reprezentantii Petrom nu au comentat aceasta modificare pana la inchiderea editiei.

Modificarea vine in contextual in care de la anul se va pune in functiune conducta de gaze Arad-Szeged, care practic va interconecta sistemul de transport al Romaniei cu cel al Ungariei, facand astfel posibil atat exportul de gaze naturale, cat si importul.

Petrom, dar si Romgaz au anuntat in repetate randuri ca sunt interesate se exporte cantitati de gaze naturale mai ales in conditiile in care ambii producatori vand pe piata interna gazul la un pret recomandat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), pret care este la jumatatea celui stabilit prin cotatiile internationale.

Totodata, aceste exporturi de gaze naturale ar interveni in contextul in care productia celor doua companii este in scadere in ultimii ani, iar consumul national oricum nu este acoperit doar de cele doua companii, ci si prin intermediul importurilor din Rusia.

"Conform prevederilor acordului de dezvoltare in comun, intr-o prima etapa, a carei durata nu a fost precizata, conducta Arad-Szeged va fi unidirectionala in sensul in care gazul va «curge» doar dinspre Ungaria spre Romania. Ca urmare nu s-a intreprins nimic in vederea rezervarii unor capacitati de export. Se are in vedere, fara a exista un termen precis, sa se asigure in viitor conditii tehnice pentru o functionare bidirectionala a conductei", spun reprezentantii Transgaz, companie care impreuna cu MOL (Ungaria) a realizat aceasta investitie.

Pana acum au fost inregistrate patru oferte pentru rezervarea de capacitate pe Arad - Szeged si anume: E.ON Gaz Romania, Distrigaz Sud, Petrom Gas si MOL Energy Trade.