Toti ochii pe SIF-uri: se fac calculele pentru pragul de 5%: Investitorii cred ca majorarea pragului la SIF-uri la 5% este un compromis acceptabil

Autori: Adrian Cojocar , Vlad Anastasiu 24.09.2009

Brokerii, managerii de fonduri si investitorii pe SIF-uri sustin majorarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5%, considerand ca reprezinta un pas inainte pentru ca investitorii sa poata sa-si impuna punctul de vedere in conducerea companiilor.



Comisia de buget - finante din Senat a propus marti un amendament la proiectul de lege privind eliminarea pragului de detinere la SIF-uri, care prevede majorarea acestuia de la 1% la 5%. Proiectul de lege urmeaza sa fie discutat in Senat si Camera Deputatilor in termen de circa o luna.

"Normal ca varianta ideala este cea de eliminare totala a pragului de detinere la SIF-uri. Pe de alta parte exista o mentalitate in piata ca trebuie sa existe o anumita limita. Probabil ca este un pas prea mare. Nu cred ca Radu Hanga, director general al BT Asset Management: Normal ca varianta ideala este cea de eliminare totala a pragului de detinere la SIF-uri. Nu cred ca este cineva care vrea sa controleze SIF-urile. Este un drum lung pana acolo. Ideea este ca actionarii sa poata sa-si spuna punctul de vedere si nu managementul sa dicteze asa cum se intampla in prezent. este cineva care vrea sa controleze SIF-urile. Este un drum lung pana acolo. Ideea este ca actionarii sa poata sa-si spuna punctul de vedere si nu managementul sa dicteze asa cum se intampla in prezent, ci sa sugereze ideile pe care le au", spune Radu Hanga, directorul general al societatii de administrare a investitiilor BT Asset Management, care administreaza prin intermediul fondului BT Maxim actiuni la toate cele cinci SIF-uri. El considera ca va fi totusi dificil ca actionarii sa-si impuna deciziile cu un prag de 5%.

"Eliminarea pragului i-ar favoriza pe cei care l-au eludat pana acum"

Tudor Dumitru, unul dintre cei mai mari jucatori pe SIF-uri, este de parere ca limitarea detinerilor la 5% este mai avantajoasa in actualele conditii decat eliminarea totala a restrictiilor de detinere, pentru ca ar fi creat un avantaj anormal pentru cei care au incalcat legea si au acumulat mai mult de 1%, cat reprezinta limita actuala in vigoare.

"Este bine sa ne indreptam spre un obiectiv din aproape in aproape. Dupa cum s-a vazut si pana acum, fiecare pas in sensul eliminarii restrictiilor de prag are un efect benefic asupra societatilor si duce la consolidarea valorii acestora, astfel ca toti au de castigat. Consider ca majorarea pragului la 5% este un compromis acceptabil pentru toata lumea si va conduce la o dezvoltare fireasca si normala a SIF-urilor prin aparitia unor investitori puternici care sa fie capabili sa desfasoare un plan de investitii", spune Tudor Dumitru.

Adrian Lupsan, directorul adjunct al firmei de brokeraj Intercapital Invest, considera, de asemenea, ca discutiile de eliminare a pragului de detinere se vor relua cel mai probabil peste cativa ani.

"Cred ca majorarea pragului de detinere la 5% este o decizie inteleapta si mai eficienta decat eliminarea lui, in conditiile in care in prezent in structura actionariatului la SIF-uri nu exista niciun investitor cu o prezenta considerabila sau cu experienta necesara sa treaca la conducere. De altfel, apreciez ca principalul efect al majorarii pragului de detinere il reprezinta tocmai posibilitatea modificarii conducerii SIF-urilor in urmatorii 2-3 ani", spune Lupsan.

Tudor Dumitru considera pe de alta parte ca masura nu trebuie sa fie vazuta ca una impotriva conducerii, iar administratorii, care au o bogata experienta in domeniu, daca se vor plia pe dorintele actionarilor, vor puteaTudor Dumitru, investitor: Consider ca majorarea pragului la 5% este un compromis acceptabil pentru toata lumea si va conduce la o dezvoltare fireasca si normala a SIF-urilor. colabora in continuare cu acestia.

Fondurile vor putea cumpara SIF-uri de zeci de milioane de euro

Mai toti expertii din piata considera ca majorarea pragului de detinere la 5% va da posibilitatea investitorilor de calibru sa investeasca pe SIF-uri. Astfel, dupa cresterile din ultima perioada si in conditiile aprobarii proiectului legislativ, un singur investitor ar putea sa investeasca aproape 50 mil. euro in cele cinci societati de investitii, suma suficienta pentru expunerea oricarui fond intr-un segment de activitate.

"Achizitia pe SIF-uri devine acum una strategica, si este posibil sa vedem o intrare la cumparare din partea fondurilor straine, ceea ce este de dorit si pentru investitorii locali, in conditiile in care acestia vin si cu experienta necesara conducerii unei astfel de societati", spune Adrian Lupsan.

Alti brokeri spun ca investitorii vor intra la cumparare pe SIF-uri pentru a putea lua decizii.

"Probabil ca vor exista si entitati care vor intra la cumparare pe SIF-uri pentru a obtine drepturi in Consiliul de Administrate, dar cei mai fericiti cred ca vor fi investitorii mici, care vor avea impresia ca ceva incepe sa se miste inspre bine la nivelul conducerii societatilor financiare. Asta cred ca este intr-adevar vestea cea buna", apreciaza Adrian Manaila, directorul Eldainvest.

Brokerii considera ca o majorare a pragului n-ar trebui sa conduca la o crestere excesiva a preturilor din piata.

"Chiar daca vom vedea o majorare a pragului de detinere, aceasta masura nu justifica o majorare de pret excesiva a SIF-urilor. Personal, cred ca SIF-urile seamana mai degraba cu societati comerciale decat cu organizatii de plasament, caz in care majorarea pragului nu este legala, iar pragul de detinere ar fi trebuit eliminat. Majoararea pragului reprezinta insa o solutie care permite un acces mai bun la conducerea acestora", spune Rares Nilas, directorul BT Securities.