CE intareste supravegherea sistemului financiar european

Autor: Magraon Andreea 24.09.2009

Comisia Europeana (CE) a prezentat ieri un pachet de legi menit sa intareasca supravegherea financiara a UE, care prevede infiintarea unor mecanisme de avertizare a aparitiei riscurilor unei noi crize economice. Statele UE si Parlamentul European trebuie sa aprobe acest pachet inainte ca toti cei 27 de membri ai Uniunii sa se supuna noilor norme.



Propunerile Comisiei au drept scop identificarea din timp a riscurilor din sistemul financiar si impiedicarea aparitiei unei noi crize, asa cum s-a intamplat in urma cu un an. Drept pentru care noile legi impun reguli comune pentru banci, asiguratori si pensiile ocupationale din blocul comunitar.

"Pietele financiare sunt europene si globale, nu rationale. Supravegherea lor trebuie sa fie europeana si globala. Scopul nostru este sa protejam platitorii de taxe europeni de la repetarea evenimentelor din toamna lui 2008, cand guvernele au fost nevoite sa pompeze miliarde de euro in banci", a declarat ieri presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.

El a adaugat ca modelul european poate sa inspire unul mondial, de aceea il va aduce in discutie la summit-ul G20, care incepe astazi la Pittsburgh. Summit-ul din orasul american, unde se vor reuni lideri celor mai importante 20 de state ale lumii si al principalelor economii emergente, isi propune sa transeze probleme precum cea a bonusurilor bancherilor.

"Acest pachet reprezinta o actiune rapida si substantiala a Comisiei pentru a remedia sistemul de supraveghere al sectorului financiar si va ajuta la prevenirea unor viitoare crize", a declarat comisarul european pentru piata interna, Charlie McCreevy.

Supraveghere macro si micro

Comisia Europeana a anuntat infiintarea unui Consiliu European de Risc Sistemic (ESRB), care sa monitorizeze riscurile din sistemul financiar la nivel "macro". ESRB va furniza alerte si recomandari statelor membre ale UE pentru a evita posibilele crize.

La nivel "micro", Sistemul European de Supraveghetori Financiari (ESFS) va supraveghea individual institutiile financiare. ESFS va fi compus din supraveghetori nationali si trei autoritati de supraveghere: Autoritatea Europeana pentru sistemul bancar, Autoritatea Europeana pentru asigurari si pensii ocupationale si Autoritatea pentru valori mobiliare si piete.

Cele trei noi autoritati vor prelua prerogativele comisiilor existente in prezent, care au numai rol de consultanta, anume: Comitetul European pentru supraveghere bancara, Comitetul pentru asigurari si pensii ocupationale si Comitetul European al Reglementatorilor de Valori Mobiliare.

Cum va functiona sistemul?

ESRB va putea oferi recomandari si alerte statelor europene si celor trei autoritati de supraveghere, care trebuie sa se supuna. Mecanismul va functiona sub auspiciile conducerii Bancii Centrale Europene, al bancilor nationale, al autoritatilor de supraveghere si al supraveghetorilor nationali.

Noul sistem de supraveghere financiara va promova principiul "responsabilitatii fiscale" si de aceea cele trei noi autoritati vor face numai recomandari si nu vor interveni in treburile interne ale statelor.

Propunerile Comisiei au fost aprobate de Consiliul European din luna iunie si a fost rezultatul muncii unui grup de experti mandatat de presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si condus de fostul director la Fondul Monetar International Jacques de Laroisiere.

Marea Britanie este sceptica in a ceda din puterile sale Bruxellesului, relateaza BBC, care scrie ca Londra il va propune pe guvernatorul Bancii Angliei Mervin King la sefia noului mecanism pentru a "avea un om in interior". Oficiali ai Bancii Angliei au declarat ca negocierile au fost incorecte si este inca foarte devreme sa se discute despre o forma finala a supraveghetorilor paneuropeni.

Propunerile CE trebuie sa fie adoptate de guvernele celor 27 de state membre ale UE si de Parlamentul European inainte de a intra in vigoare.

Ce presupune noul sistem adoptat de Comisia Europeana