Marii asiguratori zic pas politelor obligatorii pentru case

Autor: Angela Placinta 23.09.2009

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), societatea care va emite incepand cu anul viitor politele de asigurare obligatorie a locuintelor, a fost infiintat ieri de 13 asiguratori, care au investit 4,6 mil. euro in capitalul social, insa mai multe firme de asigurari mari au decis sa nu intre in aceasta afacere.

Printre cei care vor vinde asigurari obligatorii se numara Astra, Groupama si Clal, fiecare cu 15% din actiunile PAID, in timp ce alti zece asiguratori - Uniqa (fosta Unita), City Insurance, Certasig, Ardaf, Generali, Carpatica, Euroins, Grawe, Credit Europe Asigurari si ABC Asigurari - detin cate 5,5% din actiuni. Societatile au fost consiliate la infiintarea PAID de casa de avocatura Voicu & Filipescu.

Allianz-Tiriac, cel mai mare asigurator, Omniasig, numarul doi pe piata, precum si Asirom si BCR Asigurari, companii din top zece, au decis sa nu intre in actionariatul PAID, dupa ce in mai multe randuri managerii acestor companii au declarat ca nu sunt de acord cu forma actuala a legii asigurarilor obligatorii si a normelor.

Legea asigurarilor obligatorii a locuintelor se va aplica, potrivit autoritatilor, de la 1 ianuarie 2010. Fiecare proprietar de locuinta va plati 10 sau 20 de euro pe an, in functie de tipul casei, pentru asigurare. Suma asigurata este de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.

Asigurarile obligatorii sunt o piata de maximum 160 mil. euro pe an, avand in vedere ca exista circa 8 milioane de locuinte in Romania. Totusi, in primul an pe aplicare a legii aceste polite le vor aduce asiguratorilor prime brute subscrise de cel mult 50 mil. euro, avand in vedere ca autoritatile estimeaza ca numai 30% din proprietarii de case vor cumpara asigurare.

"Semnarea actului constitutiv de infiintare a PAID este importanta pentru ca trebuia facuta functionala legea asigurarilor obligatorii pentru locuinte, dar si din punctul de vedere al asigurarilor facultative pentru locuinte", a declarat Radu Mustatea, directorul general al Astra si membru in Consiliul de Administratie al PAID.

Pentru asiguratori mai important decat businessul adus de politele obligatorii este faptul ca vor incerca sa le vanda clientilor care cumpara aceste asigurari si polite facultative pentru locuinte.