Topul celor mai importante evenimente de astazi

Ziarul Financiar 23.09.2009

1. Creditul neguvernamental, in revenire usoara. Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a crescut in luna august 2009 cu 0,4 % (0,6 % in termeni reali) fata de luna precedenta, pana la nivelul de 198, 68 miliarde de lei (46,7 miliarde de euro), dupa ce in luna iulie a scazut cu 0,1% comparativ cu luna iunie, la 197,9 miliarde lei.

Creditul in lei s-a diminuat in august cu 0,2% fata de luna precedenta, la 79,74 miliarde lei, in timp ce soldul imprumuturilor in valuta, exprimat in moneda nationala, a crescut cu 0,8%, la 118,93 miliarde lei (exprimat in euro, creditul in valuta s-a majorat cu 0,6 la suta).

2. Omul care a adus McDonald's in Romania paraseste compania dupa 16 ani. Dupa o cariera de 16 ani in cadrul retelei de restaurante de tip fast-food Mc Donald's, Marian Alecu se retrage din functia de director general, post pe care l-a ocupat timp de 12 ani pentru a incepe o afacere pe cont propriu. "Voi incepe o cariera antreprenoriala in oricare alt domeniu in afara de cel al restaurantelor, pentru ca mi-a ajuns", a declarat Marian Alecu. Alecu a adus operatunile Mc Donald's in Romania la afaceri de 108 mil. euro in 2008.

Functia de director general pe Romania va fi preluata, incepand cu 1 octombrie, de Karen Bishop, COO al McDonald's Rusia&Europa de Est.

3. Petrom, primul loc in topul celor mai mari 100 de companii din sud-estul Europei. Romania figureaza cu 43 de firme si ocupa cu grupul Petrom prima pozitie intr-un top al celor mai mari 100 de companii nebancare din sud-estul Europei, dupa veniturile din 2008, realizat de portalul SEE News si casa de consultanta Roland Berger.

Clasamentul vizeaza zece state din Europa de Sud-Est, respectiv Romania, Republica Moldova, Bulgaria, Slovenia, Croatia, Serbia, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Macedonia si Albania.

Astfel, prima pozitie este ocupata de Petrom, controlat de grupul austriac OMV, cu venituri de 4,8 miliarde euro anul trecut, urmat de compania de petrol si gaze INA - Industrija Nafte din Croatia, cu incasari de 3,65 miliarde euro in 2008, respectiv societatea de rafinare LukOil Neftochim din Bulgaria, cu venituri de 3,64 miliarde euro.

4. Marius Ghenea cumpara si pcgarage.ro, un business de 7 milioane de euro. Omul de afaceri Marius Ghenea, care detine mai multe magazine online si este implicat si in distributia IT&C, a preluat retailerul online Pcgarage.ro, care a inchis anul trecut cu afaceri de 7,4 mil. euro si pierderi de 42.000 de euro.

"Nu am preluat doar fondul de comert ci intreg businessul. Am preluat integral compania. Trazactia este efectiva incepand de astazi", a declarat Marius Ghenea pentru ZF.

Pcgarage.ro, unul din cei mai mari jucatori de pe piata, era detinut de omul de afaceri Gabriel Vasile.

5. Alegerile prezidentiale din 2009 vor costa 36 milioane euro. Guvernul va cheltui pentru organizarea alegerilor prezidentiale o suma estimata la peste 150 milioane lei, au declarat surse oficiale.

Potrivit acestora, totalul fondurilor propuse Guvernului spre aprobare pentru pregatirea, organizarea si desfasurarea alegerilor prezidentiale din acest an se ridica la 151,9 milioane lei (35.9 milioane euro).