CULISE DE EDITOR / Privire prin perdea asupra unui ministru romancier

Autor: Stelian Turlea 24.09.2009

Editurile noastre publica sute de carti in fiecare luna, o enorma productie de carte, care copleseste de-a dreptul cititorul intrat intr-o librarie. Prin rubricile diverse ale ZD care au ca subiect cartea, ne-am propus sa fim un ghid pentru cel care doreste sa se informeze, incat, atunci cand ajunge intr-o librarie, sa se poata orienta mai usor. La "Cartea de literatura" sunt semnalate carti aflate deja pe rafturi, intre care facem, fireste, o selectie. Le sunt destinate cronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate de cei doi cronicari literari ai ziarului. La fel se intampla cu cartea de istorie, de stiinta, de economie, de arta. Din noianul de volume in curs de aparitie sau in pregatire alegem cate unul pe care il prezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica "Avanpremiera". In sfarsit, in cadrul rubricii de fata, am invitat editurile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa ne prezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fie cumparata si citita, si, in masura in care exista, avatarurile prin care a trecut editorul.

Priviri prin perdea

La Editura Polirom, in colectia "Eco-grafii" urmeaza sa apara "Prin perdea", de Aurora Liiceanu. Cuvant inainte de Zoe Petre.


Volumul recompune din fragmente mare parte din viata autoarei, din perioada studiilor si pana in anii postdecembristi. In prim-plan se gasesc fiul acesteia, dar si traseul profesional, cu interesante consideratii referitoare la psihologie sau la maestrii cu rol formator pe care i-a cunoscut. Sunt evocate de asemenea prietenele apropiate, cu momente faste sau mai putin faste, experiente inedite cum e stagiul la "Suveica", o fabrica de textile unde Aurora Liiceanu a lucrat dupa "afacerea" Meditatia Transcendentala, sau, dupa 1989, experientele din televiziune precum emisiunea de la Tele7 ABC etc. Decupajul pe care il opereaza autoarea in aceasta inedita scriere ii permite sa se ocupe de subiectele predilecte si sa se opreasca asupra unor episoade autobiografice semnificative.

"Cele cateva ganduri, pe care, cu gratioasa amicitie, mi‑a ingaduit autoarea sa le insir in marginea acestei carti, nu au cum sa inchida un cerc pe care cartea insasi il lasa cu deliberare deschis. Am recunoscut la fiece pas per­sonaje si imprejurari, uneori numite, cel mai adesea doar sugerate, cu un har al naratiunii pe care l‑am recunoscut de asemenea cu aceeasi jubilatie cu care ascult povestirile prietenei mele. Tot din vremurile de inceput in cercetare, ea marturiseste un anume gust juvenil al ascezei: <<Lite­ratura nu este stiinta. Eram fascinata de scriitura aca­demica, precisa, cu cele aproximativ 12 verbe pe care le folosesti ca sa scrii un articol, cu pozitivismul in care ma formasem, dar care mai tarziu m‑a facut sa‑i simt limitele, raceala lui enervanta si chiar aroganta>>. De aici la savantul de azi, care scrie fara ezitare <<imun la reactiile... adultilor ponositi emotional>> tin­tind stilistic drept in inima cititorului, o mare de experiente intelectuale si personale isi dezvaluie intinderea si forta.

De asta imi place si titlul acestui mic volum, <<Prin perdea>>, care pastreaza ceva din contururile incerte ale unei lumi bine cunoscute si totusi pline de mister, ceva din palpitul perdelei pe care vantul o face sa unduiasca intre noi si lumea de afara, o umbra dulce care face, nu stiu prea bine cum, ca viata sa fie suportabila si chiar interesanta." (Zoe Petre)

Aurora Liiceanu, doctor in psihologie, a lucrat in cercetare si a predat psihologie la diferite universitati din Bucuresti, dar si la UQAM (Canada) sau EHESS (Franta). In prezent, este cercetator senior la Institutul de Filosofie si Psihologie "Constantin Radulescu-Motru" din cadrul Academiei Române. De aceeasi autoare la Editura Polirom au aparut "Ranile memoriei. Nucsoara si rezistenta din munti" (2003).

Ministrul care scrie romane

La Editura Trei va aparea Anne Holt, "Greseala", in colectia Fiction Connection.Traducere din franceza de Marie-Jeanne Vasiloiu.

In Norvegia, un serial killer se afla in libertate. Un ucigas in serie, de cea mai abjecta speta. Care sechestreaza copii si ii omoara intr-un mod ce nu poate fi detectat de politie, apoi trimite corpul lor pe adresa mamelor, insotit de acest bilet infiorator: "Ai primit ceea ce ai meritat".

Emilie, de noua ani, si Kim, de cinci ani, au disparut. Ancheta ii este incredintata inspectorului principal Ingvar Stubø. Pentru a da de urma criminalului, acesta apeleaza la Inger Johanna Vik, o ex-profiler a FBI-ului. Investigatiile ii vor conduce la Aksel Seier, condamnat cu patruzeci de ani in urma si exilat in Statele Unite. Dar sa fie el oare adevaratul criminal?

"<<Eroare judiciara>> este un roman politist construit cu inteligenta (...) personajele sale sunt teribil de credibile".("Elle" - Suedia)

"O carte ingenioasa, cu suspans, bine documentata, semnata de regina romanului politist norvegian, Anne Holt, care reuseste sa puna in lumina motivatiile profunde ale unui rapitor de copii." ("Kirkus Review")

Anne Holt este fost ministru al justitiei in Norvegia, procuror, avocat, publicist la televiziune si autor al unor serii de romane politiste ce au cunoscut un succes imens in tarile scandinave (peste 4 milioane de exemplare vândute) si in SUA. "Eroare judiciara" este primul volum dintr-o serie in care protagonistii sunt eroii anchetatori Vik si Stubø.