COLECTII / Din nou despre Vampirii Sudului

Autor: Stelian Turlea 24.09.2009

Intr-un orasel linistit si aparent pasnic din Louisiana, varcolacii, menadele, vampirii si oamenii par a convietui in armonie. Insa cand vampirul Bill se indragosteste de Sookie Stackhouse, o barmanita cu calitati telepatice, tot acest univers explodeaza. Acesta e punctul de plecare al seriei "Vampirii Sudului", de Charlaine Harris. O serie care a ajuns, tradusa si in romaneste de Editura Leda, la volumul al saptelea. Charlaine Harris s-a nascut in delta fluviului Mississippi, iar in prezent traieste in sudul statului Arkansas, alaturi de sotul sau, cei trei copii, trei caini si o rata. Publica romane de peste douazeci si cinci de ani. Dupa seria aceasta cu vampiri, HBO a facut un film de mare succes.

La inceput a fost "Morti pana la apus" (traducere de Sorin Voinea) - eroina Sookie Stackhouse, o tanara barmanita cu puteri telepatice, intalneste un vampir de care se indragosteste. Au urmat: "Moartea la Dallas" (traducere de Sorin Voinea) - vampirul ii cere eroinei sa-si foloseasca puterile telepatice pentru a gasi un alt "mort viu"; "Clubul mortilor"(traducere de Ana-Maria Nica) - tradarea si disparitia vampirului Bill sunt lovituri dure pentru Sookie, dar fata rezista; "Moarta pentru toti" (traducere de Ana-Maria Nica) - eroina sare in ajutorul lui Eric, marele sef al vampirilor din Louisiana, care se afla in pericol in razboiul dintre vrajitoare, vampiri si varcolaci; "Moarta de-a binelea" (traducere de Ana-Maria Nica) - fratele eroinei, Jason - devenit teriantrop - este in mare pericol, iar Sookie afla cine ii doreste acestuia moartea.

Ultimele doua volume:

In "Categoric moarta" (traducere de Ana-Maria Nica), eroina se pomeneste pe neasteptate mostenitoare a verisoarei sale decedate. Dar cineva nu vrea ca Sookie sa cerceteze prea adanc trecutul acesteia si face totul ca s-o opreasca. Lista suspectilor incepe cu varcolacii renegati - care nu o recunosc pe Sookie drept prietena a haitei -, si se incheie cu insasi regina vampirilor, care l-a iubit candva pe vampirul Bill. Viata curajoasei tinere atarna la un moment dat doar de un fir.

In "Morti cu totii" (volumul al saptelea al seriei - traducere din limba engleza si note de Lavinia Braniste), amestecul de dragoste, mister si fantezie continua. Eroina e implicata intr-o importanta reuniune a vampirilor, dupa ce regina acestora din Louisiana si-a cam pierdut puterile, in urma uraganului Katrina. Iar Sookie trebuie sa aleaga de care parte sa se afle.

Ca si precedentele volume, si acesta s-a aflat in topul vanzarilor din SUA, in cel realizat de New York Times ramanand 100 de saptamani! Cum se explica un asemenea succes?"Charlaine Harris - scrie <<Rocky Mountain News>> - combina ludic mai multe genuri, pentru a ajunge la o creatie stralucita, care ii poarta amprenta stilului inconfundabil." Iar "BookPage" adauga: "Sookie este una dintre cele mai fermecatoare eroine care au existat vreodata."