CARTEA DE LITERATURA / Cartea unui destin exemplar: Vaclav Havel

Autor: Stelian Turlea 24.09.2009
Bogdan Badulescu
Caragiale in Orient-Expres
Povestiri, barfe si taclale din lumea lui nenea Iancu
Editura Levant 2009
Este, informeaza autorul, editia revazuta si completata cu aproximativ o suta de pagini a volumului "Caragiale in purgatoriu", din 2007. Autorul intreprinde un numar de incursiuni in existenta, dar si in opera scriitorului, o expeditie pasionanta desfasurata, in cea mai mare parte, in jungla corespondentei din anii exilului berlinez, 1904-1912, in cautarea adevarurilor uitate, ascunse sau nespuse. Volumul masiv are trei parti: "Viata, aventurile si opiniunile Bibicului"; "Nenea Iancu si Mitica la Berlin"; "Amintiri despre Caragiale".
Vaclav Havel
Pe scurt, va rog!
Editura Curtea veche
Cartea-bilant a unei vieti pe care marginalizarea, persecutia de clasa, tineretea in undergroundul teatrelor mici din Praga, al formatiilor rock si al marilor filosofi marginalizati, disidenta, inchisoarea, presedintia vreme de treisprezece ani, mai intai a Cehoslovaciei si apoi a Cehiei, au transformat-o in destin exemplar. O marturie aproape testamentara impletind trei feluri de texte: 1. interviul recapitulativ din 2006 cu marele ziarist ceh expatriat Karel Hvíždala, la douazeci de ani dupa ce acesta il intervievase, peste Cortina de Fier, pe disidentul initiator al Chartei 77, proaspat iesit din inchisoare, bolnav si tracasat de politia politica (in romaneste, "Interogatoriu in departare", aparut in 1991); 2. propriile meditatii despre boala, moarte, putere, frica, teatru, destinul ceh, Dumnezeu si intemeierea transcendenta a lumii, scrise, in cea mai mare parte, in 2005, in timpul unui sejur de cateva luni in America, in preajma unor prieteni apropiati ca Madeleine (Albright), Hillary (Clinton) si altii; 3. o selectie din notele destinate de cele mai multe ori colaboratorilor sai din stafful prezidential, de-a lungul celor trei mandate, despre intalnirile cu Gorbaciov, salariul femeii care-i calca presedintelui camasile, furtunul cu care se uda gradina si sarea care lipseste pe masa de la dineuri, dezmembrarea Cehoslovaciei.
Aravind Adiga
Tigrul alb
Editura RAO
Aravind Adiga este un scriitor indian nascut in 1974, care a emigrat in Australia cu familia, a studiat la New York si a debutat in 2008 cu romanul de fata. Cartea a fost foarte bine primita, a fost vanduta in 16 tari si a primit Premiul Man Booker, cel mai important din Marea Britanie - Adiga este al patrulea scriitor indian care castiga acest premiu, dupa Salman Rushdie, Arundhati Roy si Kiran Desai. Povestitorul este un indian care isi spune povestea ascensiunii sale economice, de la perioada petrecuta in saracie crunta in satul sau natal, pana la succesul de la New Delhi, totul intr-o lunga scrisoare catre primul ministru al Chinei despre care afla de la radio ca urmeaza sa soseasca in Bangalore, despre care "vrea sa afle adevarul". Despre el insusi, povestitorul spune ca e "unul dintre cei mai de succes oamneni de afaceri, desi, probabil, cel mai putin cunsocut". Imaginea Indiei actuale este formidabila. Traducere din limba engleza de Irina Iacobescu.
Mohsin Hamid
Fundamentalist fara voie
Editura Paralela 45
Nascut inPakistan, Mohsin Hamid a studiat dreptul in SUA si traieste la Londra. Este autorul a doua romane - cel de fata din 2007, cu care a castigat mai multe premii. Eroul e un tanar pakistanez atras de visul american prin posibilitatile pe care le pot deschide studiile la un colegiu in Statele Unite. Se indragosteste de o tanara frumoasa din lumea buna si este angajat la o firma cunoscuta newyorkeza. Apoi survin atentatele de la 11 septembrie 2001 si visul american se destrama, apar esecurile, in dragoste si in cariera. Eroul se reapropie de radacinile sale, fara sa devina un fundamentalist. Traducere din limba engleza si note de Constantin Husti-Radulet.
Giovanni Papini
Gog
Editura Polirom
O satira publicata in 1934, surprinzator de actuala si una dintre cele mai reprezentative lucrari ale lui Papini. Gog e un milionar semi-salbatic si extravagant, dispus sa incerce orice experienta care i-ar putea alunga plictiseala si care isi petrece viata calatorind in jurul lumii si ascultand istoriile cele mai absurde. "N-avea sotie, nici copii, dar nu-i lipseau lingusitorii, parazitii, aghiotantii, consilierii, complicii. Trebuie sa va ganditi la amestecul periculos care exista in el: un semi-salbatic plin de nelinisti, care avea la dispozitia sa bogatiile unui imparat." Traducere din limba italiana de Ileana Zara.
Nora Roberts
Stanca pagana
Editura Lider

Nora Roberts (nascuta in 1950) este una dintre cele mai prolifice autoare din Statele Unite (a publicat peste 176 de romane) si cea mai bine vanduta (peste 280 milioane de exemplare). Cartile i-au fost publciate in 35 de tari. A mai publicat sub pseudonimele J.D.Robb, Jill March si Sarah Hardesty. "Stanca pagana" este romanul care incheie trilogia "Semnul celor Sapte", dar poate fi citita si independent de volumele anterioare. E povestea unor tineri care elibereaza accidental un demon de ziua lor, demon care, sapte ani la rand, bantuie vreme de cate sapte zile orasul in care locuiesc baietii si pe care ei se straduie sa-l invinga. Ultima batalie e intotdeauna cea mai grea. Traducere de Liviu Mateescu.