Studiu AT Kearney: Plati electronice putine inseamna pentru Romania o economie subterana mare

Autor: Izabela Badarau 24.09.2009

Gradul scazut de utilizare a platilor electronice creeaza un mediu favorabil dezvoltarii economiei subterane, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta de business AT Kearney.

Economia subterana inseamna activitati economice ilegale, care au ca scop obtinerea de venituri ce nu pot fi controlate de stat.

"Este o corelare puternica intre utilizarea platilor electronice intr-o tara si economia subterana. Tarile cu grad inalt de utilizare a platilor electronice, precum Marea Britanie si Olanda, au economii subterane de dimensiuni mai reduse fata de tarile in care gradul de utilizare a platilor electronice este la un nivel minim - precum Bulgaria si Romania", se arata in studiul AT Kearney.

Potrivit unor date din 2005 prezentate in studiul AT Kearney, Romania si Bulgaria aveam o pondere a economiei subterane in Produsul Intern Brut (PIB) de peste 35%, aproape cea mai ridicata pondere din tarile Uniunii Europene, dupa Estonia si Letonia.

In prezent, este estimata o pondere a economiei subterana in PIB de circa 20%.

Cele doua tari erau in acelasi timp pe ultimul loc dintre tarile analizate la gradul de utilizare a platilor electronice. Un locuitor din Romania sau Bulgaria realizeaza in medie cinci plati electronice intr-un an, in timp ce in Franta, Marea Britanie, Austria sau Olanda, numarul platilor realizate intr-un an de un locuitor depaseste 230, potrivit datelor din studiu.

Studiul At Kearney a fost realizat in colaborare cu profesorul Friedrich Schneider, Universitatea Johannes Kepler of Linz, Austria, autor al cartii "Economia subterana: Un studiu international", publicata in 2003.