Dan Sandu pleaca de la Millennium la MKB Romexterra, tot pe post de vicepresedinte

Autor: Razvan Voican 25.09.2009

In acelasi timp, echipa de top management a Romexterra - controlata de grupul maghiar MKB (detinut de grupul german Bayern Landesbank) a fost completata cu Florian Kubinschi, 48 de ani, inca membru in Consiliul de Administratie al UniCredit Tiriac Bank, care a fost desemnat sa preia functia de vicepresedinte pe operatiuni.

In ultimii trei ani, Dan Sandu s-a ocupat de lansarea pe piata romaneasca o operatiunilor grupului portughez Millennium, contribuind la constructia de la zero a unei noi banci.

Florian Kubinschi a fost desemnat vicepresedinte pe operatiuniPentru acest proiect el a parasit in vara lui 2006 functia de vicepresedinte al Citibank Romania, dupa ce lucrase in banca timp de 11 ani, adica de la deschiderea filialei grupului american in 1996. "Ajunsesem aproape ca o parte din mobilier, asa ca m-am hotarat sa fac si altceva", spunea Sandu la plecarea din Citi.

Portughezii de la Millennium l-au numit al doilea om in banca dupa directorul general Jose Toscano, avand in responsabilitate coordonarea pe corporate, retail si private banking. El s-a ocupat direct de proiectul de deschidere a 39 de unitati dintr-odata, la intrarea pe piata a bancii, si de recrutarea echipei initiale de aproape 500 de oameni. Alte 40 de unitati au fost deschise dupa un an, iar personalul a ajuns la circa 850 de salariati.

Dan Sandu se muta acum de la o banca aflata pe pierdere, din cauza ca inca nu a apucat sa atinga masa critica de business pentru a amortiza investitiile de lansare, la o institutie de credit care inregistreaza pierderi din cauza provizioanelor pentru credite neperformante. In prima jumatate a anilor '90 Dan Sandu a fost coleg in dealingul Bancii Nationale cu Adrian Radu, actualul presedinte executiv al MKB Romexterra.

Potrivit unor surse bancare, la jumatatea acestui an MKB Romexterra avea o pierdere neta de circa 5,5 milioane de euro calculata conform standardelor romanesti de contabilitate, dupa ce fusese pe pierdere si in 2008. Banca-mama, MKB Bank Ungaria, mentioneaza in raportul pe anul trecut ca in Romania a fost necesara constituirea unor provizioane substantiale din cauza "portofoliului problematic pe IMM-uri si retail".

Astfel prioritatea numarul unu pentru 2009 a devenit prevenirea deteriorarii suplimentare a portofoliului de credite.

Anul trecut a fost infiintata in banca si o unitate de prevenire a fraudelor si a fost actualizata procedura de management al riscului de credit, precum si politica de abordare a creditelor cu probleme.

La sfarsitul semestrului I, MKB Romexterra avea active de aproape 830 milioane de euro, detinand astfel o cota de piata de 1%.

Actionarul principal al bancii este MKB Bank Ungaria, o subsidiara a grupului german Bayern LB, in timp ce actionarii persoane fizice detin o participatie totala de 14%. La inceputul verii, capitalul social a fost majorat cu circa 4,7 milioane de euro pentru consolidarea solvabilitatii, ajungand la 46 mil. euro.

De asemenea, planul de afaceri propus actionarilor in primavara prevedea reducerea personalului cu aproape 130 de oameni, anul acesta fiind prevazut a se incheia cu un minim profit brut pe standardele internationale de contabilitate.

Kubinschi redevine executiv intr-o banca

Dan Sandu urmeaza sa fie coleg la MKB cu Florian Kubinschi, care din toamna lui 2008 intrase in boardul executiv al firmei de distributie Interbrands. Anterior, Kubinschi fusese vicepresedinte si chief financial officer la fosta HVB Tiriac Bank, insa in urma fuziunii acesteia cu UniCredit Bank Romania si-a pierdut pozitia executiva, ramanand membru in consiliul de administratie al noii banci UniCredit Tiriac Bank, ca reprezentant al omului de afaceri Ion Tiriac, care detine 45% din banca.

El a facut parte si din echipa de conducere a fostei Banca Tiriac, fuzionata in 2005 cu HVB Bank, fiind director financiar.