Negocieri dure pentru portofoliile strategice ale Comisiei Europene

Autor: Iulian Anghel 24.09.2009

Reconfirmarea lui Jose Manuel Durao Barroso in functia de presedinte al Comisiei Europene a dat startul unei curse acerbe pentru portofoliile strategice in viitorul Executiv european.



Potrivit European Voice (in editia online), guvernele statelor membre isi nominalizeaza candidatii pentru functia de comisar prin negocieri cu Barroso, iar strategiile de atac sunt diferite.

Cel care stabileste portofoliile este presedintele Comisiei care prezinta apoi noua formula Consiliului European (ministrii statelor membre reuniti dupa domenii de activitate). Noii comisari trebuie desemnati pana la Consiliul European (sefii de state din UE) din 28 octombrie, iar noua echipa este supusa votului Parlamentului European care a anuntat ca nu va avea mila la audierea pretendentilor pentru fotoliile de comisari.

O nominalizare din vreme poate asigura obtinerea portofoliului dorit.

Potrivit European Voice, anumite state au decis ca cea mai buna modalitate prin care sa le revina un portofoliu important este sa-si promoveze actualul comisar pentru un al doilea mandat, stiut fiind ca, im mod cutumiar, cei care doresc sa-si reinnoiasca mandatul si au sustinere pentru asta din partea statului din care provin vor obtine portofoliul.

Cine si pe cine sustine

Letonia il sustine pe Andris Piebalgs (actualul comisar pentru energie), iar Slovenia l-a nominalizat din nou pe Janez Potocnik (actualul comisar pentru stiinta si cercetare).

Comisarul pentru energie va fi un post acordat strategic, deoarece a capatat importanta odata cu criza gazelor dintre Rusia si Ucraina din 2007.

Reprezentantul Ciprului, Androulla Vassiliou, si cel al Italiei, Antonio Tajani, care i-au inlocuit pe Markos Kyprianos si pe Franco Frattini cand acestia au fost chemati la jumatatea mandatului pentru a ocupa functii in politica nationala, ar putea sa fie desemnati din nou (chiar daca premierul italian Silvio Berlusconi ar putea sa-i ceara lui Tajani sa candideze pentru alegerile regionale si sa-l trimita la Bruxelles pe Roberto Formigoni, presedintele regiunii Lombardia).

Guvernul francez tinteste portofoliul pentru Piata Interna din Comisia Europeana si ar putea sa-l propuna pe actualul comisar Michel Barnier.

Romania si-a exprimat interesul pentru portofoliul Agriculturii, demers in care este sprijinita de Franta. Partidele de la Bucuresti il doresc in aceasta functie pe Dacian Ciolos, dar pozitia este vanata si de Austria.

Portofoliul Agriculturii este unul dintre cele mai grele, intrucat comisarul pe acest domeniu gestioneaza peste o treime din bugetul Uniunii (cam 150 de miliarde de euro din 2010 pana la incheierea exercitiului financiar, in 2013).

Potrivit European Voice, guvernele vor face tot posibilul pentru a evita umilinta de a le fi repartizat un portofoliu fara insemnatate. JosĀŽ Manuel Barroso a precizat ca Guvernul de la Bucuresti ar fi trebuit sa propuna un candidat mai puternic daca tintea un portofoliu important.

Incertitudini cu privire la numarul comisarilor

Insa exista inca incertitudini cu privire la numarul comisarilor, iar, potrivit Tratatului de la Lisabona, negocierile pentru comisari au o stransa legatura cu deciziile presedintelui Consiliului European si al Inaltului Reprezentant pentru Politica Externa, care ar putea putea sa fie plasate pe agenda summit-ului din octombrie.

Mai mult, daca Tratatul de la Lisabona este respins in referendumul din Irlanda (2 octombrie), atunci ramane in vigoare Tratatul de la Nisa, potrivit catuia numarul de comisari este din 2010 mai mic decat numarul statelor membre, ceea ce va crea dificultati enorme.

O alta problema este si numarul femeilor din cadrul Comisiei, care ar trebui sa ramana cel putin egal cu cel din mandatul precedent.