Legea falimentului personal, protectie impotriva creditorilor. Bancherii sustin ca nu sunt vampiri sa vrea sangele clientilor, ci isi vor inapoi banii imprumutati. Cum comentati?

Autori: Roxana Daniela Pricop , Cristi Moga 24.09.2009

Avocatii cer statului sa protejeze datornicii la banci intrati in imposibilitate de plata printr-o lege care sa reglementeze falimentul persoanelor fizice.

Gheorghe Piperea, managing partener la Piperea&Asociatii, birou de avocatura specializat in faliment si insolventa, este initiatorul unui proiect legislativ menit sa reglementeze insolventa persoanelor fizice, aflat in prezent in dezbatere parlamentara.

"O reglementare a insolventei persoanelor fizice este imperios necesara. Desi bancherii nu sunt de acord, persoanele fizice aflate intr-o stare de supraindatorare nu au niciun fel de protectie. Cred ca va fi bine si pentru banci, desi unii bancheri resping un astfel de proiect", a spus Piperea, in cadrul seminarului "Cum te poate proteja insolventa de creditori", organizat de Ziarul Financiar.

El a adaugat ca Romania si Bulgaria sunt singurele state din Uniunea Europeana care nu au reglementat insolventa persoanelor fizice. Principalii beneficiari ai acestei legi vor fi persoanele disponibilizate sau care au avut reduceri drastice de salariu si au contractat credite pe care nu le mai pot acoperi in prezent, precum si bancile, care nu vor mai fi nevoite sa constituie provizioane pe perioada procedurii de insolventa.

Cresterea costurilor de finantare precum si inrautatirea situatiei economice au pus presiune asupra capacitatii clientilor bancilor de a rambursa creditele. "Nu suntem vampiri, nu vrem sa vedem sange, dar datoriile trebuie platite", a spus Aureliu Ilin, director al Directiei comerciale pentru IMM-uri in cadrul BRD. In cadrul seminarului, participantii au mai dezbatut subiecte precum avantajele si riscurile insolventei, alternativele la insolventa.

Evenimentul a fost organizat de Ziarul Financiar in parteneriat cu compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers, BDO Conti Insolvency, Piperea&Asociatii, Zamfirescu Racoti Predoiu, Vasile Deleanu si Asociatii, Stanescu, Milos, Dumitru&Asociatii si Casa de Insolventa Transilvania.

Ce s-a discutat

Deschiderea voluntara a insolventei:

Riscuri: perceptia negativa a mediului de afaceri, constituita din teama de frauda; o majoritate a creditorilor poate schimba administratorul judiciar sau lichidatorul; reprezentantii creditorilor nu trebuie sa justifice votul exprimat privind programul de reorganizare.

Avantaje: furnizorii de electricitate, gaz, apa sau telefon nu pot sista serviciile catre debitor; stoparea curgerii dobanzilor, a majorarilor de intarziere si a penalitatilor pentru creantele negarantate; recuperarea propriilor creante cu scutirea platii taxelor judiciare de timbru.