Brokerii spera ca pretul actiunilor de la Bursa sa se consolideze pana la rezultatele trimestriale

Autor: Vlad Anastasiu 27.09.2009

Brokerii apreciaza ca bursa locala va evolua in acelasi palier in urmatoarea perioada, pe o volatilitate scazuta si un volum de tranzactionare ceva mai ridicat, in conditiile in care investitorii intra la acumulare.

Pe plan local, rezultatele financiare la trimestru ar putea impulsiona cresterile, insa brokerii nu cred intr-o decorelare fata de principalele piete internationale. Pana atunci, acestia spera la o consolidare a pietei si nu la o distributie, pe fondul cresterii presiunii la vanzare.

"Sper la o consolidare a pietei in perioada urmatoare si nu la o distributie, in conditiile in care in perioada urmatoare ar putea creste presiunea la vanzare, pe fondul marcarii de profit. Daca variatiile se pastreaza reduse, aceasta evolutie va favoriza intrarea la cumparare a investitorilor de portofoliu si vedem acest lucru pe actiunile mai putin lichide din piata, care au inceput sa fie tranzactionate ceva mai intens in ultima perioada. Cred ca evolutia pietei locale ar putea fi impulsionata de rezultatele financiare, insa nu ma astept la o decorelare fata de extern, chiar daca acestea vor veni favorabile", a declarat Mihai Muresian, trader la societatea de intermedire Intercapital Invest.

Variatiile din sedinta de vineri s-au mentinut si de aceasta data reduse, cea mai mare scadere fiind inregistrata de societatile financiare, care au pierdut 1,7% fata de referinta, in timp ce restul indicatorilor au inregistrat pierderi de maxim 1%.

La categoria societatilor financiare, cea mai mare pierdere au inregistrat-o titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au coborat cu 3% fata de referinta. In top au urmat scaderile titlurilor SIF Transilvania (SIF3), de 2%, si ale SIF Muntenia (SIF4), de 1,9%. Si titlurile bancare BRD au inregistrat pierderi, de 2,3% fata de referinta, actiunile bancii coborand la pretul de 12,5 lei/actiune.

"Investitorii si-au indreptat atentia de la societatile financiare si catre alte titluri mai putin lichide. Preturile pe acesti emitenti s-au mentinut scazute, ceea ce i-a atras pe investitori. In continuare vom vedea intrari pe SIF-uri, in conditiile in care sunt asteptari cu privire la eliminarea pragului", a adaugat Muresian.

Volumul pe titlurile Dafora (DAFR) a depasit 25 de milioane de titluri, fiind cele mai tranzactionate actiuni din piata, in top tranzactii urmand titlurile Flamingo (FLA) si Amonil (AMO).

Cele mai mari aprecieri din piata le-au inregistrat actiunile Turbomecanica (TBM) si Teraplast (TRP), care au urcat cu 9,5% si respectiv 13,7% fata de referinta. Si titlurile Alro (ALR) au consemnat o apreciere considerabila, de 7,3%, urcand la pretul de 2,21 lei/actiune.

"Inclid sa cred ca in perioada urmatoare vom asista in continuare la o consolidare a pietei, in conditiile in care majoritatea investitorilor care intra acum la cumparare sunt investitori de portofoliu. Au fost si intrari speculative in aceasta perioada, dar nu cred ca aceasta a fost principala cauza care a dus la cresterea preturilor. Din pacate insa, incertitudinea se pastreaza in piata", a spus Muresian.

De urmarit saptamana aceasta