Festivalul Enescu si BCR Open scot din amorteala hotelurile

Autor: Mirabela Tiron 27.09.2009

Festivalul George Enescu, care s-a incheiat in 26 septembrie, unul dintre cele mai importante evenimente culturale gazduite de Bucuresti in acest an a adus aproape 1.000 de clienti hotelului de cinci stele Intercontinental din Capitala, incepand de la sfarsitul lunii august.

"Violonistul Nigel Kennedy si violoncelistul Yo Yo Ma, venit impreuna cu orchestra Silk Road, dirijorul Charles du Toit si Baletul din Monte sunt doar o parte din numele celebre care au trecut pragul hotelului InterContinental de la inceputul festivalului", a declarat Dana Chiriac, marketing si PR manager al hotelului Intercontinental.

Hotelul a inregistrat in primul semestru o cifra de afaceri de 4,6 milioane de euro, in scadere cu 33% fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Si la hotelul Radisson au fost cazati japonezi, americani, englezi si francezi, care au venit in Romania pentru festivalul de muzica.

"Septembrie si octombrie sunt luni foarte bune in evenimente, care aduc un trafic mult mai mare de oameni, in comparatie cu perioada de vara. Implicit creste si gradul de ocupare al hotelului. Festivalul lui Enescu a atras foarte multi turisti, care s-au cazat in hotelul nostru", a spus Adrian Adam, directorul de vanzari si de marketing al hotelului Radisson Sas din Capitala. Compania Bucuresti Turism, al carei activ principal este hotelul Radisson, si-a majorat pierderile in primul semestru pana la 6,3 milioane de euro, la o cifra de afaceri de aproape 11 milioane de euro.

In paralel cu acest festival, si alte evenimente sportive si de business desfasurate in Capitala au inceput sa dezmorteasca piata hoteliera de cinci stele, pe care s-au inregistrat grade de ocupare de sub 50% in prima parte a anului si venituri din evenimente in scadere cu pana la 15% in primele opt luni anul acesta.

Turneul de tenis BCR Open, care s-a desfasurat in perioada 19-27 septembrie in Bucuresti si care a fost organizat de Bogdan Enoiu, omul de afaceri care conduce agentia de publicitate McCann Erikson, a adus 27 de jucatori straini in camerele hotelierilor. Alaturi de ei s-au aflat echipele tehnice, dar si suporteri, astfel ca numarul total al clientilor hotelurilor din Capitala a fost mult mai mare.

Evenimentele abia au inceput in Capitala, in perioada 30 septembrie - 2 octombrie urmand sa aiba loc Forumul Energetic si Economic Marea Neagra, care va aduce 100 de straini, reprezentanti ai mediului de afaceri si personalitati politice in Bucuresti, potrivit datelor de pe site-ul acus.org si al unor informatii furnizate ZF de surse din piata.

Acesti participanti, care se intalnesc pentru a discuta probleme energetice, vor fi cazati la hotelul de cinci stele Marriott, in care se desfasoara evenimentul, potrivit acelorasi surse.