Absolventii de facultate au renuntat la pretentii si vor doar sa se angajeze, indiferent de salariu

Autor: Adelina Mihai 27.09.2009

Peste 2.600 de studenti, absolventi de liceu sau de facultate au stat doua ore la coada pentru a intra la Bursa locurilor de munca pentru absolventi. Tinerii, prezenti in numar dublu fata de anul trecut, au renuntat la pretentiile salariale mari de altadata si sunt dispusi sa lucreze in orice domeniu, indiferent pe ce salariu sau pozitie.

"Nu conteaza neaparat postul pe care voi lucra, pentru ca momentan accept orice. Mi-am tot cautat un loc de munca de cand am terminat facultatea, dar nu am gasit nimic pana acum si de aceea sunt dispusa sa lucrez si fara salariu, doar pentru experienta", spune Ana (23 de ani), prezenta la evenimentul organizat vineri de Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti (AMOFM). Absolventa a Facultatii de Relatii Economice Internationale din cadrul Universitatii Dimitrie Cantemir, ea a aplicat pentru mai multe posturi de consilier vanzari, pentru care salariul oferit de angajatori nu depaseste 240 - 285 de euro.

Bataie mare pe joburi putine

La editia de anul trecut a bursei pentru absolventi au participat 1.150 de tineri, pentru o oferta de aproape 6.400 de joburi. Anul acesta, numarul de locuri de munca oferite a fost de aproape trei ori mai mic (2.350), in conditiile in care numarul de aplicanti s-a dublat.

Pana acum, tinerii nu isi cautau locuri de munca in cadrul burselor organizate de agentiile locale, pentru ca, in general, salariile oferite de angajatori la astfel de evenimente sunt mici. Site-urile de recrutare sau targurile de joburi precum "Angajatori de top" au reprezentat principalele modalitati prin care studentii sau absolventii isi gaseau un loc de munca.

"Incerc de trei luni sa-mi gasesc un job pe site-urile de recrutare, insa angajatorii nici macar nu imi vizualizeaza

CV-ul. Sper sa am mai mult noroc si sa primesc o oferta salariala de macar 240 de euro", a spus Irina Anghelescu (21 de ani), absolventa de studii economice. Si la editia din acest an a targului de joburi "Angajatori de top" concurenta era dubla fata de anul trecut, cu un numar mediu de candidati de 70 pe un job.

Absolventii nu prea au alternative anul acesta, odata ce restructurarile operate de companii in ultima perioada pentru reducerile de costuri au dus la inghetarea recrutarilor. Consecinta? Un numar de 9.000 de absolventi de studii superioare din acest an au aplicat la ANOFM pentru ajutorul de somaj, iar statisticile din luna iulie arata ca exista peste 25.000 de someri cu diplome de licenta la nivel national.

Salarii mai mici cu 15% in constructii

Angajatorii au scazut ofertele salariale fata de perioada similara din 2008, ca urmare a lipsei de lichiditati cu care s-au confruntat companiile, mai ales cele care activeaza in domeniul constructiilor, unul din cele mai afectate de criza.

"Cautam instalatori, zidari, zugravi si ingineri, insa le oferim salarii mai mici cu 15% fata de anul trecut. Foarte multi tineri si-au lasat CV-urile la noi in speranta ca ii vom contacta", precizeaza Irina Ionescu, reprezentanta companiei de constructii Construct G&B. Salariul oferit pentru un inginer fara experienta porneste de la 400 de euro, iar un zugrav poate primi pentru inceput 285 de euro.

Firmele de constructii inca mai angajeaza ingineri, in ciuda faptului ca in primele sase luni ale anului au fost concediati aproape 11.000 de muncitori din acest sector, potrivit datelor Agentiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania.

Si in cadrul firmei Rotary Constructii, care are in acest moment 400 de angajati, salariile au scazut, insa numarul de aplicanti a crescut.

"Am adunat 50 de CV-uri pentru doua posturi de economist, chiar daca salariul pe care il oferim nu depaseste 300 de euro plus bonuri de masa", spune Ion Neagu, directorul de resurse umane al firmei Rotary Constructii.

Chiar si candidatii cu experienta care isi cauta un job in constructii au renuntat sa mai ceara salarii mari, pentru ca ofertele angajatorilor sunt putine si risca sa piarda postul in detrimentul unui candidat cu astepari salariale mai mici.

"Daca in decembrie primeam un salariu de 1.000 de euro, acum m-as multumi si cu o oferta de 600 - 700 de euro", spune Marius Cucu (28 de ani), inginer in instalatii pentru constructii.

Vin cu parintii la interviul de angajare

O parte din absolventii de facultate care nu au lucrat pana acum au venit insotiti de parinti la bursa locurilor de munca, in speranta ca vor avea mai multe sanse de angajare daca vor urma sfaturile acestora.

"Am venit cu fiica mea s-o ajut sa-si gaseasca un loc de munca, pentru ca nu a reusit sa se angajeze de cand a terminat facultatea", spune Maria, mama unei absolvente de studii economice.

"I-am sfatuit chiar de la intrare sa nu vina cu parintii, pentru ca le vor lasa o impresie proasta angajatorilor, care vor crede ca este ceva in neregula cu candidatul", spune Maria Vintila, director coordonator adjunct in cadrul AMOFM.

Insa la bursa locurilor de munca destinate absolventilor nu s-au prezentat numai tineri aflati in cautarea unui job.

"Sunt in somaj, pentru ca am fost concediata anul trecut de la Romtelecom. Acum, caut un job tot in domeniul telecomunicatiilor, pe un salariu de pana in 360 de euro", spune Daniela (40 de ani).

Aproape 18.000 de joburi au fost oferite in toata tara la Bursa locurilor de munca pentru absolventi, eveniment la care au participat peste 27.000 de absolventi de liceu si de facultate, potrivit datelor ANOFM.