Patriciu: Romania sa lase barmanii si receptionerii cu ale lor si sa cheme in schimb constructori capabili

Autor: Roxana Petrescu 27.09.2009

Dinu Patriciu, cel mai bogat om din Romania, spune ca resursele financiare ale tarii ar trebui utilizate mai eficient pentru infrastructura.



"Exista in aceasta lume cel putin 15 companii capabile sa construiasca cel putin un kilometru de autostrada pe zi. Tehnologic, financiar, organizatoric. Sa le deschim usile si sa lasam barmanii, ospatarii si receptionerii sa se ocupe de ale lor", a afirmat miliardarul la emisiunea "Dupa 20 de ani" de duminica, de la PRO TV.

Mai putina birocratie

Alaturi de alocarea fondurilor pentru infrastructura, Patriciu a reluat ideea reducerii aparatului bugetar, omul de afaceri fiind de parere ca patru din cinci birocrati ar trebui concediati.

"Ar trebui inlocuiti patru din cinci birocrati care se ocupa de colectarea si distributia bugetului. Ar trebui inlocuiti cu sisteme eficiente de gestiune, computere. Asta ar insemna un nou inceput, intr-o economie libera.(...) Doar masurile ferme ne pot duce la prosperitate, dar asta nu este de ajuns".

In legatura cu masurile luate pana acum de Guvern, in special programul "Prima casa", el spune ca acesta nu este decat o "trasnaie economica".

"Este o trasnaie economica. Era evident ca bancile nu vor da bani", a declarat Patriciu, cel mai bogat roman, cu o avere estimata de revista americana Forbes la 1,8 miliarde de dolari. Prin programul "Prima casa" statul garanteaza in anumite conditii creditele imobiliare contractate de persoanele fizice. Suma maxima pentru care se poate realiza imprumutul este de 60.000 de euro, suma considerata de multi oameni de afaceri ca fiind prea mica pentru a avea un impact real in economie.

Patriciu mai spune ca in loc sa se imprumte de la FMI, statul mai bine ar fi vandut proprietatile pe care inca le mai avea in posesie.

"Nu a fost bine ca ne-am imprumutat de la FMI, ci trebuia ca statul sa vanda ce mai are in posesie, cum ar fi cladiri administrative."

Romania are un acord de imprumut stand-by cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde de euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD urmand sa ajunga la 19,95 miliarde de euro.

Cursul va ajunge la 4,8 lei pe euro

Patriciu isi mentine ideea potrivit careia cursul valutar va ajunge la 4,7 - 4,8 lei pe euro pana la sfarsitul anului si spune ca nivelul actual de 4,2 lei nu corespunde productivitatii economiei, ci este doar "o unealta de imagine" politica si electorala.

"Cursul valutar este un joc intre Banca Nationala a Romaniei, speculatori si banci. Aici intra si factorul electoral. Cursul este o unealta de imagine."

Omul de afaceri a mai vorbit in emisiunea de la PRO TV si despre propunerea presedintelui Traian Basescu de a organiza un referendum, in ziua alegerilor prezidentiale, pentru consultarea populatiei privind parlamentul unicameral, cu pana la 300 de parlamentari. Potrivit omului de afaceri investitorii "uita de dosarul Romania si privesc spre Malaiezia, Vietnam sau Filipine", cand afla ca politicienii se injura sau ca se va organiza un referendum care sa transforme Romania "dintr-o tara europeana intr-o tara estica", cu un parlament unicameral, "ca Bielorusia sau alte surate de-ale ei din CSI".

Pe de alta parte, omul de afaceri spune ca singurul mod de a atrage investitorii este crearea unui mediu de afaceri prietenos. "Cine vine de placere ca sa-si taie o mana?", s-a intrebat Patriciu referindu-se la pragmatismul oamenilor de afaceri privind decizia de a investi intr-un stat sau altul. De altfel, usurinta in a face afaceri a fost unul dintre criteriile care au contat in ochii omului de afaceri cand a ales Georgia ca tara pentru achizitia unei banci.