Gordon Brown: Nu voi mai permite bancilor sa dea bonusuri imense

Autor: Andreea Neferu 29.09.2009
Premierul britanic Gordon Brown a declarat ca va "interzice vechiul sistem de acordare a bonsurilor" si ca va forta bancile sa opereze de o maniera mai responsabila, scrie BBC News.
El a spus ca bancile nu au constientizat pagubele pe care le-au generat in economia reala si ca va implementa noi masuri mai dure pentru a aduce la echilibru sistemul financiar-bancar.
"Vom face curatenie in sistem odata pentru totdeauna", a promis Brown, care a precizat ca masurile adoptate de Marea Britanie vor reprezenta "cele mai dure actiuni intreprinse la nivel mondial".
"Nu ne vom complace in aceasta situatie, asteptand sa ne intoarcem la vremurile rele din trecut", a avertizat premierul britanic, spunand ca guvernul sau va inainta in fata Parlamentului un nou Act privind Serviciile Financiare si Afacerile "in urmatoarele saptamani".
Sub incidenta noului Act, Autoritatea britanica pentru Servicii Financiare va obtine dreptul de a interveni in cazul in care bancile isi asuma riscuri excesive.
Mai mult, Actul va "interzice vechiul sistem de acordare a bonusurilor si va face practic imposibila revenirea la acesta", a precizat Brown.
Institutiile care nu se vor alinia noilor reglementari vor fi penalizate, iar speculantii si tranzactiile pe termen scurt nu vor mai fi recompensate excesiv, potrivit premierului britanic.
Gordon Brown a argumentat necesitatea adoptarii unor noi masuri prin faptul ca exista informatii potrivit carora bancile intentioneaza sa revina la vechile politici de salarizare care incurajeaza apetitul pentru risc, un factor major ce a contribuit la declansarea crizei financiare.
Bonusurile excesive ale bancherilor au generat o serie de critici atat in Statele Unite, cat si in Europa, in special in cazul bancilor ce au primit ajutor guvernamental pentru a se salva de turbulentele financiare, insa in ciuda scandalurilor izbucnite pe acest subiect, o serie de banci de top au pus deja deoparte sume uriase pentru a-si rasplati angajatii.
Comentariile premierului britanic vin la cateva zile dupa ce presedintele american Barack Obama a pledat pentru "noi reglementari mai dure" pentru institutiile financiare in cadrul summit-ului G20 de la Pittsburgh.
Liderii celor mai industrializate state din lume au convenit ca bonusurile sa nu mai fie garantate si ca plata lor sa fie amanata pentru a incuraja strategiile de investitii pe termen lung. Singura tara care a sustinut ca bonusurile ar trebui interzise cu desavarsire a fost insa Olanda.