Prima decizie dupa insolventa: fratii Cuc au vandut franciza pentru patru magazine Spar

Autor: Mihaela Popescu 28.09.2009
Proprietarii retelei SPAR, fratii Ioan si Floare Cuc din Arad, au cedat patru magazine unor alti investitori locali si iau in calcul si inchiderea unor unitati, potrivit unor surse din piata.
Reteaua SPAR este in insolventa de circa doua luni. Floare Cuc a confirmat pentru ZF ca trei spatii din Alba Iulia si unul din Sf. Gheorghe au fost preluate de alti investitori, fara a preciza numele investitorilor.
Retailerul are in acest moment acelasi numar de supermarketuri operationale ca si la data intrarii in insolventa, adica 20 de unitati, si se afla in prezent in faza creionarii planului de reorganizare. Legea insolventei spune ca planul de reorganizare trebuie votat de creditorii retelei inainte de a fi implementat. Cei mai mari creditori care au de recuperat sume mari de bani de la operatorul local al SPAR sunt bancile si dezvoltatorii imobiliari, potrivit datelor din piata.
"Actionarii SPAR iau in calcul inchiderea unui magazin care inregistreaza pierderi mari si cedarea a patru unitati catre un alt investitor local", au declarat pentru ZF surse din piata.
Vanzarea unor magazine ar insemna reluarea planurilor de acordare a francizei SPAR unor investitori locali, planuri anuntate pentru prima data in 2008. Fratii Cuc detin de circa patru ani licenta de operare a supermarketurilor SPAR in Romania, pe care au luat-o de la compania olandeza cu acelasi nume. Achizitia acestei licente le permite fratilor Cuc sa acorde la randul lor franciza SPAR in Romania altor investitori, in mod independent de compania din Olanda. Acordarea francizei unui investitor local cu putere financiara ar putea duce la dezvoltarea brandului SPAR in Romania prin extinderea retelei.
Unul din dezvoltatorii imobiliari cu care SPAR a colaborat in ultimii ani pentru extindere spune ca va rezilia in curand contractele semnate cu compania romaneasca pentru viitoarele locatii, deoarece retailerul are datorii mari catre firma de dezvoltare.
Prima insolventa in criza
SPAR, cu afaceri de 44 mil. euro anul trecut, este prima retea mare de supermarketuri intrata in insolventa de la declansarea crizei economice. Anul trecut, fratii Cuc au negociat vanzarea SPAR Romania catre un fond strain de investitii, insa tranzactia nu s-a finalizat din cauza declansarii crizei financiare. Ioan si Floare Cuc detin si compania de distributie a bunurilor de larg consum Astral Impex din Arad, partenerul unor producatori precum Kraft Foods sau Philip Morris.
In 2008, Astral Impex a raportat o cifra de afaceri de 635,7 mil. lei (172,6 mil. euro), in crestere cu 13% fata de 2007, si un profit net de 1,3 mil. lei (0,35 mil. euro), de peste doua ori mai mic decat cel din anul anterior, potrivit datelor de la Ministerul de Finante. Datele financiare ale retelei locale SPAR nu au fost publicate pe site-ul Ministerului de Finante.
Primul magazin SPAR pe piata locala a fost deschis la jumatatea lui 2006, la Arad. Fratii Cuc au extins puternic reteaua pana in acest an, ajungand in mai putin de trei ani la 21 de magazine cu o suprafata totala de vanzare de peste 20.000 de metri patrati si afaceri de 44 mil. euro.
Reteaua avea in 2007 un numar mediu de 717 angajati. SPAR a fost insa printre primii retaileri alimentari de top care si-au diminuat suprafata de vanzare, pe o piata care continua sa se dezvolte, insa intr-un ritm mai lent in acest an.

Un an greu