Petrovici, Univers’all: Nu am crezut in imobiliare. Acum as investi in acest domeniu

Autor: Cristi Moga 28.09.2009
Omul de afaceri Razvan Petrovici, de al carui nume se leaga inchiderea retelei de 14 supermarketuri Univers'all, primul esec rasunator din retail, spune ca in ultima perioada nu a fost foarte activ din punct de vedere investitional, ci a prospectat atent piata energetica, proiectele de infrastructura si imobiliarele, domenii in care ar putea investi in urmatoarea perioada, dar doar la adapostul unei multinationale.
"Am vandut toate cladirile pe care le aveam, in special in 2007, cand am fost sub presiune din cauza problemelor de cash. Nu am crezut in real estate in acea perioada, dar acum as investi in acest domeniu", declara omul de afaceri.
Petrovici spune ca detinea "cateva" cladiri istorice aflate in zone centrale din Bucuresti, dar in prezent plateste chirie inclusiv pentru spatiul ocupat de biroul propriu.
In ceea ce priveste fostele magazine Univers'all, Petrovici a vandut spatiile magazinelor din Suceava si Targu-Mures catre Romstal, magazinul din Sibiu a fost vandut catre Interex, in timp ce spatiul magazinului Carrefour din centrul Bucurestiului a fost preluat de catre un vehicul inregistrat in Cipru, in spatele caruia se afla o serie de oameni de afaceri care prefera sa fie "discreti".
"Am luat un cash dulce pe spatiul unde se afla Carrefour", spune Petrovici, fara a oferi prea multe detalii privind aceasta tranzactie.
"Din momentul intrarii in insolventa m-am pus la dispozitia instantei. Datoriile achitate au fost platite din celelalte companii. Univers'all a avut destinul pe care l-a avut din cauza lipsei de viziune a finantarii. Eu am pus magazinele in zone care consideram ca se vor transforma in poluri comerciale. Altii au venit, au demolat o fabrica in centrul orasului si au construit acolo", spune Petrovici.
Scaderea abrupta a preturilor pentru proprietati imobiliare va atrage un nou val de investitori, care ar putea invata din greselile dezvoltatorilor care au plasat sute de milioane de euro in achizitii de terenuri supraevaluate.
Energia alternativa, printre noile prioritati
Omul de afaceri evita sa dea prea multe informatii si despre viitoarele investitii, dar remarca faptul ca in Romania "nu s-a mai construit de 22 de ani o linie de transport de energie de mare tensiune" si admite faptul ca proiectele de energie alternativa sunt pe lista de prioritati.
"Scanez industria energetica de doi ani de zile, domeniul infrastructurii este de asemenea plin de oportunitati, dar si industria de aparare, unde avem fabrica de avioane, avem fabricile de la Cugir, si noi cumparam armament strain", afirma Petrovici.
In ceea ce priveste infrastructura Petrovici spune ca programul de izolare termica a apartamentelor trebuia accelerat si pus in aplicare un program de descentralizare a procesului de incalzire, pentru a stopa pierderile mari din retea.
Omul de afaceri asteapta un "val de restructurare profunda a administratiei publice" si o stabilitate la nivel politic, astfel ca dupa alegeri anumiti specialisti sa ramana in continuare pe pozitii si sa nu fie schimbati pe criterii politice, iar sistemul ordonantelor de urgente sa fie eliminat deoarece favorizeaza insecuritatea legislativa.
"Ar trebui stopat asaltul multinationalelor asupra resurselor Romaniei. Am facut bani din exit-uri fara sa-mi dau seama ca de fapt vindem piata noastra. Nu ne-am protejat industria si am improscat cu noroi in numeroase companii, cum a fost si cazul industriei de tractoare. Investitorii straini trebuie protejati doar in cazul in care vin sa faca productie industriala sau in ramuri care apasa pe deficitul comercial. Am o foarte mare admiratie pentru ce a facut Renault la Pitesti", spune Petrovici.
Investitii in Asia?
Ca o alternativa la piata locala, Petrovici a analizat si mai multe tari din Asia, unde ar putea plasa o parte din banii pe care ii detine.
"Am stat recent trei saptamani in Asia, dar nu am facut inca business acolo deoarece sunt avantaje si dezavantaje. Am stat foarte putin in tara in ultima perioada, in special pentru a sprijini investitorii pe care i-am adus aici", a mai spus omul de afaceri.
Petrovici a controlat o retea cu supermarketuri in orase precum Suceava, Targu-Mures, Sibiu, Tarnaveni, Iasi, Timisoara sau Bucuresti, ocupate in prezent de catre retaileri precum Carrefour, Romstal, Interex sau Profi.
"Din punct de vedere juridic, multe lucruri s-au clarificat. Nu am avut banci printre creditori, iar furnizorii au recuperat pana in prezent 4,5 milioane de euro din cele 7 milioane de euro, valoarea datoriilor la momentul intrarii in insolventa", afirma Petrovici.
Ce spune despre:
Cum se construieste in retail: Eu am pus magazinele in zone care consideram ca se vor transforma in poluri comerciale. Altii au venit, au demolat o fabrica in centrul orasului si au construit acolo.
Intrarea in faliment: Univers'all a avut destinul pe care l-a avut din cauza lipsei de viziune a finantarii.
Oportunitati de investitii: Scanez industria energetica de doi ani de zile, domeniul infrastructurii este de asemenea plin de oportunitati, dar si industria de aparare.
Principalul repros: Am facut bani din exit-uri fara sa-mi dau seama ca de fapt vindem piata noastra. Nu ne-am protejat industria si am improscat cu noroi in numeroase companii, cum a fost si cazul industriei de tractoare.