A&D Pharma cumpara sase companii farmaceutice detinute de propriii actionari

Autor: Alexandru Anghel 28.09.2009
A&D Pharma, cel mai mare grup farmaceutic din Romania, a anuntat ca va achizitiona sase companii cu activitati de import, marketing, vanzari si distributie de medicamente din Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovacia si Republica Ceha, firme la care actionarii A&D Pharma detin participatiile de control.
Compania va achizitiona Arishop Pharma si subsidiarele din Bulgaria si diviziile Ozone Laboratories din Polonia, Ungaria, Slovacia si Cehia. Cifrele de afaceri sau valoarea acestor companii nu au fost facute publice.
"Din informatiile mele actionarii A&D detin controlul acestor companii, dar nu avem informatii daca este control integral. Structura actionariala este insa similara" ,a declarat Robert Popescu, director executiv al A&D Pharma.
Practic grupul farmaceutic va integra companiile din cele cinci tari folosind pentru achizitie creditul sindicalizat de 100 mil. euro contractat in urma cu aproximativ o luna de la BCR, BRD, Citibank Europe, RBS Bank Romania si UniCredit Bank Austria.
Directorul A&D Pharma nu a dat detalii asupra modalitatii in care vor fi realizate tranzactiile, dar a specificat ca nu va fi o operatiune flip-flop, in care actionarii primesc actiuni in cadrul A&D Pharma pentru participatiile din cadrul diviziilor Ozone. Astfel, actionarii vor vinde catre A&D Pharma participatiile din cele sase companii.
"Nu stiu cat de mari sunt alte companii si daca vom deveni cel mai mare grup din Europa Centrala si de Est, dar vom intra deodata in alte patru tari, Bulgaria, Polonia, Cehia si Slovacia. Prezenta este un element important si astfel vom putea oferi aceleasi platforme si solutii in toate tarile", a spus Popescu.
A&D Pharma, inregistrata in Olanda, este structurata ca o companie de tip holding. Cea mai mare parte a businessului holdingului este realizata in Romania prin diviziile Mediplus, in distributia de medicamente, lantul de farmacii Sensiblu si A&D Pharma Marketing& Sales.
Afacerile grupului s-au redus in prima jumatate a anului cu 8%, la 232,9 milioane de euro, dar in acelasi timp profitul s-a apreciat la 9,1 milioane de euro, de zece ori mai mult decat in perioada similara din 2008, in urma reducerii cheltuielilor. Capitalizarea companiei, listata la Bursa din Londra, este de 101 milioane de euro.
Actionarul principal al A&D Pharma este compania Sograno, cu o detinere de 59% din actiuni, detinuta de Michel Eid, Ludovic Robert, Roger Akoury si Walid Abboud.