REPORTAJUL SAPTAMANII / Turism la noi si la vecinii nostri
Autor:
Alex Dima
29.09.2009
Cine n-a vazut, nu crede. Cine a fost, mai vrea.
In Turcia, Grecia si Bulgaria, luxul costa mai putin decat la
noi, si ai ca bonus zambete largi si calduroase. Cu 800 de euro
stai in concediu la ultra all inclusive, alintat de un personal
bine antrenat, care mai rupe si romaneste, daca ii dai ocazia.
Plajele sunt curate, mancarea - prea multa, distractia - din
belsug, dar cu respect pentru turist. De ce ei pot si noi nu?
Incercam sa raspundem la aceasta intrebare.
Valuri si mare curata. O mare curata, o plaja cu nisip fin si
oameni relaxati. Astea exista intr-un loc.
O mare murdara, o plaja plina de gunoaie si oameni mai putin
relaxati, care se calmeaza inconjurandu-se cu gramezi din coji de
seminte.
Astea exista in alt loc.
Dintre cele doua variante care credeti ca este marea noastra?
Cine a ales varianta "b" stie ce inseamna litoralul romanesc.
Mai mult verde decat neagra sau albastra, marea noastra a
atras in 2009 cu 20 la suta mai putini turisti decat in alti ani.
Unde au plecat romanii nostri? La greci, turci sau bulgari. De ce
au ales aceste destinatii? Din multiple motive. In primul rand,
drumul.
Drumul catre mare incepe cu o mare coada. Parca suntem la un
miting al automobilistilor. Se merge bara la bara. Bucuresti -
Constanta, 5 ore.
3 ore si jumatate faci pana la Albena, in Bulgaria, cu masina,
o ora si jumatate pana in Grecia, la Salonic, cu avionul si tot
atat pana in Antalia, in Turcia. De cum ai pus piciorul in hotel,
turcul te ia in primire. Ba mai mult... vorbeste pe limba ta.
Akin zambeste tot timpul. A invatat romaneste in Salajan iar
acum este ghid in limba romana. In Antalia am ales un hotel de 5
stele ultra all inclusive, pentru ca Turcia este patria acestor
servicii, iar majoritatea romanilor care vin aici se cazeaza in
astfel de hoteluri.
Intre 800 si 1000 de euro de persoana costa un bilet intr-un
astfel de loc, cu transportul inclus. Ai acces la toate serviciile,
mancare si bautura la orice ora. Doua mii de romani au fost cazati
anul trecut numai in acest hotel.
Si in Grecia esti intampinat tot in limba romana. Ghita este
baiat bun la toate intr-un hotel de 5 stele din Halkitiki. Peste
200.000 de romani au ales Grecia pentru vacanta anul acesta.
Intr-un hotel de 5 stele cu demipensiune pretul unui bilet este de
600 de euro.
Nu e rau nici la Albena, in Bulgaria. Aleg un hotel de trei
stele, fara aer conditionat. Un sejur de o saptamana pentru o
persoana - 250 de euro. "Este ultra all inclusive. Ne-au dat de la
receptie o bratara cu care putem sa bem la orice ora din zi si din
noapte. Putem sa mergem la piscina, avem sezlonguri pe plaja
gratuit. In Romania in banii astia ai putea sa mergi cel mult la un
hotel cu mic dejun inclus..."
Ba, chiar fara micul dejun. Mamaia. Tot un hotel de 3 stele.
Oaspetii sunt intampinati cu fete glaciale. Prima grija a gazdelor
e sa ne avertizeze sa nu iesim cu prosoapele din hotel pe plaja. Pe
plaja nu se dau prosoape, numai saltele... Trei sute de lei a
costat o camera fara mic dejun, cu mobilier de acum foarte muti
ani. Nici vorba de minibar sau alte facilitati in camera. La baie
sunt prosoape, dar toate au o culoare putin maronie. Este si un
prosop alb probabil ca sa facem diferenta intre alb si alte
culori.
Odata cazat, te indrepti catre plaja si realizezi ca Marea
este marea diferenta intre noi si tarile in care pleaca romanii in
concediu. In Grecia, in zona Halkidiki, apele sunt ca lacrima,
plajele - foarte curate. Marele avantaj al grecilor este faptul ca
nu sunt rauri care sa tulbure apa. In al doilea rand, atat
hotelierii, cat si autoritatile locale instaleaza in unele zone
plase care sa opreasca algele in drumul lor catre mal. Se mai
adauga bineinteles si bunul simt al oamenilor care pastreaza totul
curat. La noi, pe langa tonele de alge aduse in fiecare zi la mal,
marea ne mai intoarce si mizeriile aruncate de turisti si lasate pe
plaja. Asta este civilizatia. Plaja arata ca o adevarata groapa de
gunoi. Cutii de bere, hartii, plastic, pahare de plastic, o mizerie
de nedescris. Algele, mucurile de tigara si cojile de seminte incep
sa inlocuiasca nisipul.
In fiecare noapte, plaja din Albena este curatata metru cu
metru. Dupa ce trec masinile de curatat pe plaja ramane un nisip
foarte fin, nu tu mucuri de tigara, nu tu peturi sau alte
maruntisuri. Plaja din Albena este una dintre cele mai mari de pe
litoralul bulgaresc. Are 3,5 km lungima cu 100 de metri latime.
Este ora unu si jumatate noaptea si muncitorii sunt la treaba:
pregatesc plaja pentru dimineata urmatoare, atunci cand turistii
vor veni sa-si intinda prosoapele.
In Halkidiki, fiecare hotel isi curata plaja in fiecare
dimineata. Asta e meseria lui George din Galati.
La ora 8 si jumatate dimineata, plaja din Mamaia este plina de
hartii, de ambalaje si de mucuri de tigari. Cei care detin
sezlongurile ar trebui sa faca curatenie. N-o fac mai deloc. In
fiecare seara vin doi domni care curata gunoaiele mari si de doua
ori pe saptamana se trece cu tractorul care cerne nisip. Dar toata
lumea arunca pe jos, ca doar suntem in Romania.
Calatoria noastra pe cele patru litoraluri continua. Vom pune
in oglinda ofertele hotelierilor de la noi, cu cele ale vecinilor
nostri. Daca la noi totul se plateste, la ei multe servicii sunt
incluse. Sedinte de spa, calarie in apa, river-rafting, prezentari
de moda, spectacole - toate pentru zambetul si confortul
turistilor. Ei au piscine in curtea hotelului, noi nu avem nici
macar dusuri.
Antalia, Turcia. Akin, turcul care ii primeste pe romani ne
face un tur al hotelului pentru a intelege de ce vin confratii
nostri aici. Un hotel ultra all inclusive. Un oras in miniatura,
inconjurat de ziduri inalte dintre care turistul nu are nevoie sa
iasa afara. Aici i se ofera totul. Agentii de turism spun ca anul
acesta majoritatea romanilor care au plecat peste granita au ales
acest gen de servicii. De ce majoritatea romanilor prefera acest
hotel? Pentru ca totul este compact. Nu trebuie sa mearga mult pana
la plaja, pana la piscina si sunt multe restaurante. De asta
prefera romanii sa stea in acest hotel. Si, bineinteles, pentru
felul in care sunt serviti.
Anul acesta si bulgarii au trecut la ultra all inclusive. "E
mai usor pentru clienti, spune Hristo Penev, director adjunct
Albena Hotels. Cand clientii merg la all inclusive nu trebuie sa
platesti pentru nimic. Ai umbrela gratuita pe plaja, scaun, bauturi
gratis si restaurante pe plaja si inghetata pentru copii. Poti sa
mananci 24 de ore pe zi si sa bei orice."
Pe litoralul romanesc nu exista deocamdata hoteluri in regim
ultra all inclusive. Georgeta Marinescu este patroana hotelului in
care ne-am cazat in Mamaia. Ce crede despre sistemul vecinilor de
peste Dunare? "Se lauda cu all inclusive-ul. Da, dar stiti ca
foarte multi turisti vin la mine si e mai plin pentru ca eu nu-I
oblig cu masa. Da, nu-i oblig cu masa." Conduce acest loc din 1982,
de cand s-a turnat temelia hotelului si tine cu dintii, dupa cum
spune, sa-l pastreze neschimbat. Cu mobila stil Ludovic si cu
veioze de rezerva, hotelul miroase a vechi, asa cum arata, de
altfel. Cu banii pe care ii dai aici doar pe cazare, la bulgari
dormi, bei, mananci si ai totul la dispozitie. Hristo Penev,
director in Albena viziteaza Mamaia in fiecare an si doarme in
hotelurile de aici pentru a vedea ce le lipseste romanilor si le-ar
putea oferi el.
In Antalia, hotelierii stiu care este locul preferat al
romanilor pentru relaxare: in bungalouri. Asa ca au pus bungalouri
peste tot. Turistul are totul la indemana si este tratat regeste. E
vorba despre modul in care privesc clientul, despre modul in care
il trateaza. In tara, chiar daca te duci la cinci stele, personalul
nu are nici o treaba cu tine. E modul in care iti zambesc chiar
daca uneori foarte fortat. E vorba despre o chestie simpla: sa te
faca sa te simti bine la ei. Turcul a inteles ca un zambet nu e
mare lucru. Pentru turist inseamna insa mult.
In Grecia, daca comanzi la bar ceva ai sezlongul gratis. In
Romania, nimic nu e gratis. 20 de lei un sezlong si o umbrela. In
plus, plaja romaneasca este ocupata de mii de sezlonguri...
neocupate.
Scaldatul la marea noastra se transforma din placere intr-un
slalom printre gunoaie. Ti-e pur si simplu scarba sa te bagi in
aceasta mare. Apoi incepe o alta aventura, sa gasim un dus. Nu
gasesti nicaieri. In Albena gasesti un dus la fiecare 50 de metri.
Dupa 20 de minute de cautari am gasit un dus si la Mamaia. 2 lei
dusul. Nu au si sapun.
Un dus rece. Asta poate fi vacanta pe litoralul nostru. Ca la
bulgar, grec sau turc poti sa stai in conditii mai bune si de multe
ori cu mai putina cheltuiala nu mai e o noutate. Cum fac insa
hotelierii din aceste tari sa scoata oferte tentante cu preturi
atractive?
"...secretul este sa nu mergi la castiguri foarte mari, dar sa
mergi la castiguri care sa fie acceptabile si sa acopere costurile,
sa lase un venit si bineinteles toate acestea sunt corelate de o
organizare foarte buna." Grigoriadis, cel care ne spunea toate
astea, detine un lant de hoteluri de lux in Grecia. "In general,
cand esti o intreprindere mare si organizata, ai preturi de
cumparare mai mici pentru intregul lant. Una este sa ai un hotel 50
de camere si altceva sa ai un lant.'
In Mamaia, fiecare hotel e pe cont propriu. La bulgari, Albena
este condusa de o singura administratie. Bulgarii se lauda si spun
ca anul acesta au avut cu 20 la suta mai multi romani decat anul
trecut. Alina Balaci este manager in Albena, angajata pentru a-i
ajuta pe bulgari sa ii inteleaga pe romani. "Este un management
unitar si unic pe toata Albena. Sunt 43 de hoteluri coordonate
dintr-un singur centru. Una este sa fie un buget de reclama pentru
43 de hoteluri si alta pentru un singur hotel de o suta de
camere."
Un intreg lant de hoteluri cumpara mai ieftin produse de la
furnizori, se organizeaza mai bine si in cele din urma reuseste sa
lase preturile mai jos. In plus, preturile mici atrag agentiile de
turism care rezerva etaje intregi pe tot sezonul. "Acum, spune
Hristo Penev, este o perioada de criza financiara. Dar sunt
multumit pentru ca maine statiunea noastra va fi plina."
Ful?
"Ful. Maine e luni... si e ful... Avem multi bulgari si multi
romani si sper ca fiecare sa se intoarca cu un zambet si sa spuna
si prietenilor..."
Atat grecul, cat si turcul si bulgarul fac orice pentru a
reduce din cheltuieli. Energia solara e folosita pentru a incalzi
apa in hotel. Cateva mii de euro sunt economisiti in fiecare
luna.
Vara in Halkidiki vin un milion de turisti. Pentru o asemenea
multime de oameni este foarte dificil sa gasesti tot ce trebuie.
Asa ca proprietarii si-au facut o ferma. Bucatarii vin in fiecare
dimineata in ferma hotelului pentru aprovizionare. Intr-o zi un
bucatar foloseste peste o suta de kg de rosii. Daca le-ar cumpara
de la piata ar plati cate 5.000 de euro in fiecare luna, in jur de
o suta de mii de euro in fiecare an. Sunt o gramada de bani. Pe
cand asa, economiseste bani si are marfa de calitatea cea mai buna.
Economia de peste o suta de mii de euro se regaseste in pretul
biletelor in hotel.
Prin urmare, daca are nevoie de legume, grecul merge in ferma
sa si se aprovizioneaza. Turcul, la randul sau, merge la fermieri
si cumpara de acolo. Antalya este o adevarata patrie a serelor.
Este primul lucru care iti sare in ochi atunci cand aterizezi
aici.
La fel se intampla si cu bulgarul care se aprovizioneaza din
propria ferma. Statiunea Albena are propria ferma si vinde sute de
tone de legume. Avand propriile produse, fructe si legume, sigur
costurile scad.
Hotelul de trei stele la care ne-am cazat in Mamaia are
restaurant, dar este sub o alta administratie. Un loc in care esti
avertizat de la inceput ca preturile pot fi piperate deoarece
adaosul ajunge si la o mie la suta. Patron este domnul Vasile
Flaut. Tocmai s-a intors de la hipermarket cu provizii. Intrebat,
ne precizeaza ca n-are voie sa cumpere de la producatori direct, ii
intrezice legea. Sotia domnului e sefa in bucatarie. Totul se
prepara romaneste, se pune si se ia direct cu mana, ca e mai sigur
si se aseaza mai bine in farfurie. Mancarea e pastrata in caserole
invelite cu folii de plastic si incalzita la microunde. Nici vorba
de manusi sau ustensile specifice bucatarilor.
Antalia. Cand intram in bucataria restaurantului ni se dau
botosi de plastic. Restaurantul e cat o uzina, 83 de oameni
trebaluiesc aici ca intr-un laborator. Cu manusi, aliniati, 10
bucatari pregatesc salate pentru 2 mii de oameni. 12 feluri de
branza, 25 de sortimente de dulceata si bineinteles 10 feluri
pentru meniuri de dieta. 10 feluri de meniu cald. Birol, bucatarul
sef deschide mandru toate usile si isi prezinta creatiile culinare,
frumos mirositoare. Am numarat peste 30 de torturi. In aceasta
bucatarie sunt pregatite in fiecare zi peste 70 de feluri de
desert. Asa se explica cum romanii prefera in fiecare sezon sa vina
cu miile in Turcia.
In Grecia, Arghir are la masa 600 de persoane. Discreti, mereu
zambitori, ospatarii greci sunt cu ochii in patru si in orice clipa
la dipozitia clientului. Intr-un hotel de 5 stele totul trebuie sa
fie perfect.
Romanii si rusii sunt celebri in hotelurile din Bulgaria,
Grecia si Turcia, pentru ca in primele doua zile isi incarca
farfuriile cu mai multa mancare decat pot sa manance. Dupa primele
doua zile se potolesc.
Grecia. Aproape toate hotelurile organizeaza seri traditionale
in care turistii sunt invatati obiceiurile locului si sunt serviti
cu mancaruri traditionale. Am ales un ospatar la intamplare si i-am
urmarit comportamentul. Zambet, relaxare si discutii cu clientul.
In cele din urma am aflat ca e roman. Il cheama Toma Calin. "Noi
suntem ca niste actori, spune el. Avem problemele noastre, dar
clientul nu trebuie sa simta ca suntem obositi, stresati de anumite
probleme, trebuie sa-ti faci meseria exact ca un actor. Trebuie sa
zambim, sa-l facem pe clientul nostru sa se simta bine. Asta e
rolul restaurantului si al ospatarului."
Asadar, masa si servirea, alt capitol la care noi batem pasul
pe loc. Cu fetele inclestate, ospatarii romani impart mancare
clientilor. Colegii lor din alte tari au invatat sa zambesca, sa
discute cu turistul. In fond, turistul a venit in vacanta nu pentru
a fi mustrat si pedepsit pentru ca s-a asezat la masa.
Cand vine vorba de distractie, pe litoralul romanesc gasesti o
plaja larga de oferte. Din megafoane esti ademenit cat e ziua de
lunga la megaconcerte, in special de manele.
Turcia. Programul de la ora 16.30. Gimnastica in apa. La
fiecare jumatatea de ora, turistii cazati la ultra all inclusive
sunt invitati sa-si dezmorteasca oasele.
Si bulgarii iti ocupa tot timpul.
Grecul e mai discret. Daca vrei liniste dasavarsita aici e
locul.
Hotelurile ultra all inclusive din Antalya se adreseaza in
general familiilor, asa ca exista spatii speciale unde poti sa-ti
lasi copilul sub supraveghere cat timp tu esti plecat la rafting,
de exemplu. Cine vrea senzatii tari poate sa iasa din hotel. In
muntii Antalyei o zi de rafting - 35 de euro. Turcii au transformat
un rau intr-o adevarata atractie pentru turisti. Peste 3 mii de
oamenii se urca in barca in fiecare zi pe acest rau. Multi dintre
ei sunt romani. Drumul pe rau nu e lung, dar turcul are grija sa
iti ocupe toata ziua. Scufundari, sarituri de pe stanca si
mancaruri traditionale.
La Marea Egee, si grecul stie cum sa-ti ia banii, dar si sa te
faca sa te simti bine.
La Marea Negra, turistului i se ofera plimbari cu scuterul.
Skijeturile au culoare amenajate la iesirea in larg. Doar teoretic.
Nimeni nu-i opreste pe vitezomani sa faca slalom printre turisti.
Uneori cu urmari tragice.
Din sejurul in Antalya, o zi este rezervata pentru shopping.
Magazinul de blanuriri si piele. Daca tot ai venit in Turcia, nu
trebuie sa pleci cu mana goala. Asa gandeste turcul, asa face
afaceri. Iti prezinta modelele: fiecare are un numar, iti notezi
numarul dupa care mergi jos in fabrica, sa cumperi respectivul
produs.
In Halkidiki, fiecare statiune e plina de magazine de blana.
Pe timp de criza, grecul face reduceri.
La turci, greci si bulgari accesul la SPA este inclus in
bilet. Pe litoralul nostru putine hoteluri au aceste servicii. Si
daca nici masajul nu te-a relaxat poti sa alegi intre o plimbare cu
gondola si una cu barca. La capitolul plimbare cu barca, grecii
sunt de departe cei mai buni.
Labros iese in fiecare zi in larg cu turistii. Rupe romaneste
si te invata sa pescuiesti dar mai ales sa te relaxezi. Micul
intreprinzator turc sau grec de la malul marii e bucuros sa-ti
arate din traditiile si frumusetile locului. Se bucura impreuna cu
turistul si il trateaza ca pe un oaspete, nu ca pe un client.
Albena, Bulgaria. Patronul unui restaurant a adus o trupa din
Mexic pentru a canta turistilor. Cea mai mare priza o au la romani.
Are meniuri in romaneste si e mereu intr-un du-te-vino de la
bucatarie la client. Desertul e gratis, din partea casei.
Si grecul iti pune pe masa gustari din partea casei.
Mamaia, in Satul de vacanta, patronii nici nu raspund
intrebarilor, alunga reporterul, spunand ca e proprietate privata.
Teoretic, daca avea produse proaspete, romanul nostru nu ar fi avut
ce sa ascunda. In alte tari esti invitat in bucatarie pentru a
vedea cu ochii tai. Nu si la noi. Ciudat lucru dar chiar daca sunt
amplasate la o palma de mare, in restaurantele din Mamaia nu se
gaseste peste din Marea Neagra.
Tot pestele e cumparat de la supermarket.
In Antalia, fiecare hotel ultra all inclusive ofera turistilor
un spectacol in fiecare seara.
La bulgari poti iesi la promenada. Anul acesta se poarta
fotografiile de epoca.
Care e moda la noi? Muzica... pinguin. Pe dansul pinguinului,
noul hit al verii, toata suflarea de pe litoral a fost atrasa parca
printr-o vraja se se calce in picioare in Satul de vacanta din
Mamaia.
Romanul se pare ca a inventat cea mai ieftina forma de
distractie. In Satul de vacanta din Mamaia se formeaza doua
coloane: unii merg catre mare; pe partea cealalta se intorc. Macar
e gratis... In plus, si aici omul iese cu un buzunar plin de
seminte. Toti scuipa cojile in toate partile. Cosurile de gunoi nu
exista pentru ei.
La cat de multa lume se aduna aici ai zice ca datale care
vorbesc despre reducerea numarului de turisti pe litoralul romanesc
sunt false. De fapt, asta e singura alternativa de distractie
oferita si cunoscuta pe litoralul nostru. Ieftin si bun.
Cand tragi linie realizezi insa ca aici ai cheltuit mai multi
bani decat au lasat altii in alte tari. Ne lipsesc multe. Avem o
mare, dar nu stim ce sa facem cu ea! Autoritatile ar trebui sa
curete apa. Turistii ar trebui sa nu mai murdareasca plaja.
Hotelierii ar trebui sa gaseasca alternative pentru a reduce
costurile. La capitolul mancare si servire restaurantele ar trebui
sa invete sa respecte clientul. Altii fac toate acestea si au
turisti. Daca am reusi si noi nu ne-am mai plange ca ne pleaca
turistii ba chiar poate ne-ar mai veni altii.
Reportaj difuzat de Protv in emisiunea "Romania, te iubesc!"
din 13 septembrie 2009