REPORTAJUL SAPTAMANII / Turism la noi si la vecinii nostri

Autor: Alex Dima 29.09.2009
Cine n-a vazut, nu crede. Cine a fost, mai vrea.
In Turcia, Grecia si Bulgaria, luxul costa mai putin decat la noi, si ai ca bonus zambete largi si calduroase. Cu 800 de euro stai in concediu la ultra all inclusive, alintat de un personal bine antrenat, care mai rupe si romaneste, daca ii dai ocazia. Plajele sunt curate, mancarea - prea multa, distractia - din belsug, dar cu respect pentru turist. De ce ei pot si noi nu? Incercam sa raspundem la aceasta intrebare.
Valuri si mare curata. O mare curata, o plaja cu nisip fin si oameni relaxati. Astea exista intr-un loc.
O mare murdara, o plaja plina de gunoaie si oameni mai putin relaxati, care se calmeaza inconjurandu-se cu gramezi din coji de seminte. Astea exista in alt loc.
Dintre cele doua variante care credeti ca este marea noastra? Cine a ales varianta "b" stie ce inseamna litoralul romanesc.
Mai mult verde decat neagra sau albastra, marea noastra a atras in 2009 cu 20 la suta mai putini turisti decat in alti ani. Unde au plecat romanii nostri? La greci, turci sau bulgari. De ce au ales aceste destinatii? Din multiple motive. In primul rand, drumul.
Drumul catre mare incepe cu o mare coada. Parca suntem la un miting al automobilistilor. Se merge bara la bara. Bucuresti - Constanta, 5 ore.
3 ore si jumatate faci pana la Albena, in Bulgaria, cu masina, o ora si jumatate pana in Grecia, la Salonic, cu avionul si tot atat pana in Antalia, in Turcia. De cum ai pus piciorul in hotel, turcul te ia in primire. Ba mai mult... vorbeste pe limba ta.
Akin zambeste tot timpul. A invatat romaneste in Salajan iar acum este ghid in limba romana. In Antalia am ales un hotel de 5 stele ultra all inclusive, pentru ca Turcia este patria acestor servicii, iar majoritatea romanilor care vin aici se cazeaza in astfel de hoteluri.
Intre 800 si 1000 de euro de persoana costa un bilet intr-un astfel de loc, cu transportul inclus. Ai acces la toate serviciile, mancare si bautura la orice ora. Doua mii de romani au fost cazati anul trecut numai in acest hotel.
Si in Grecia esti intampinat tot in limba romana. Ghita este baiat bun la toate intr-un hotel de 5 stele din Halkitiki. Peste 200.000 de romani au ales Grecia pentru vacanta anul acesta. Intr-un hotel de 5 stele cu demipensiune pretul unui bilet este de 600 de euro.
Nu e rau nici la Albena, in Bulgaria. Aleg un hotel de trei stele, fara aer conditionat. Un sejur de o saptamana pentru o persoana - 250 de euro. "Este ultra all inclusive. Ne-au dat de la receptie o bratara cu care putem sa bem la orice ora din zi si din noapte. Putem sa mergem la piscina, avem sezlonguri pe plaja gratuit. In Romania in banii astia ai putea sa mergi cel mult la un hotel cu mic dejun inclus..."
Ba, chiar fara micul dejun. Mamaia. Tot un hotel de 3 stele. Oaspetii sunt intampinati cu fete glaciale. Prima grija a gazdelor e sa ne avertizeze sa nu iesim cu prosoapele din hotel pe plaja. Pe plaja nu se dau prosoape, numai saltele... Trei sute de lei a costat o camera fara mic dejun, cu mobilier de acum foarte muti ani. Nici vorba de minibar sau alte facilitati in camera. La baie sunt prosoape, dar toate au o culoare putin maronie. Este si un prosop alb probabil ca sa facem diferenta intre alb si alte culori.
Odata cazat, te indrepti catre plaja si realizezi ca Marea este marea diferenta intre noi si tarile in care pleaca romanii in concediu. In Grecia, in zona Halkidiki, apele sunt ca lacrima, plajele - foarte curate. Marele avantaj al grecilor este faptul ca nu sunt rauri care sa tulbure apa. In al doilea rand, atat hotelierii, cat si autoritatile locale instaleaza in unele zone plase care sa opreasca algele in drumul lor catre mal. Se mai adauga bineinteles si bunul simt al oamenilor care pastreaza totul curat. La noi, pe langa tonele de alge aduse in fiecare zi la mal, marea ne mai intoarce si mizeriile aruncate de turisti si lasate pe plaja. Asta este civilizatia. Plaja arata ca o adevarata groapa de gunoi. Cutii de bere, hartii, plastic, pahare de plastic, o mizerie de nedescris. Algele, mucurile de tigara si cojile de seminte incep sa inlocuiasca nisipul.
In fiecare noapte, plaja din Albena este curatata metru cu metru. Dupa ce trec masinile de curatat pe plaja ramane un nisip foarte fin, nu tu mucuri de tigara, nu tu peturi sau alte maruntisuri. Plaja din Albena este una dintre cele mai mari de pe litoralul bulgaresc. Are 3,5 km lungima cu 100 de metri latime. Este ora unu si jumatate noaptea si muncitorii sunt la treaba: pregatesc plaja pentru dimineata urmatoare, atunci cand turistii vor veni sa-si intinda prosoapele.
In Halkidiki, fiecare hotel isi curata plaja in fiecare dimineata. Asta e meseria lui George din Galati.
La ora 8 si jumatate dimineata, plaja din Mamaia este plina de hartii, de ambalaje si de mucuri de tigari. Cei care detin sezlongurile ar trebui sa faca curatenie. N-o fac mai deloc. In fiecare seara vin doi domni care curata gunoaiele mari si de doua ori pe saptamana se trece cu tractorul care cerne nisip. Dar toata lumea arunca pe jos, ca doar suntem in Romania.
Calatoria noastra pe cele patru litoraluri continua. Vom pune in oglinda ofertele hotelierilor de la noi, cu cele ale vecinilor nostri. Daca la noi totul se plateste, la ei multe servicii sunt incluse. Sedinte de spa, calarie in apa, river-rafting, prezentari de moda, spectacole - toate pentru zambetul si confortul turistilor. Ei au piscine in curtea hotelului, noi nu avem nici macar dusuri.
Antalia, Turcia. Akin, turcul care ii primeste pe romani ne face un tur al hotelului pentru a intelege de ce vin confratii nostri aici. Un hotel ultra all inclusive. Un oras in miniatura, inconjurat de ziduri inalte dintre care turistul nu are nevoie sa iasa afara. Aici i se ofera totul. Agentii de turism spun ca anul acesta majoritatea romanilor care au plecat peste granita au ales acest gen de servicii. De ce majoritatea romanilor prefera acest hotel? Pentru ca totul este compact. Nu trebuie sa mearga mult pana la plaja, pana la piscina si sunt multe restaurante. De asta prefera romanii sa stea in acest hotel. Si, bineinteles, pentru felul in care sunt serviti.
Anul acesta si bulgarii au trecut la ultra all inclusive. "E mai usor pentru clienti, spune Hristo Penev, director adjunct Albena Hotels. Cand clientii merg la all inclusive nu trebuie sa platesti pentru nimic. Ai umbrela gratuita pe plaja, scaun, bauturi gratis si restaurante pe plaja si inghetata pentru copii. Poti sa mananci 24 de ore pe zi si sa bei orice."
Pe litoralul romanesc nu exista deocamdata hoteluri in regim ultra all inclusive. Georgeta Marinescu este patroana hotelului in care ne-am cazat in Mamaia. Ce crede despre sistemul vecinilor de peste Dunare? "Se lauda cu all inclusive-ul. Da, dar stiti ca foarte multi turisti vin la mine si e mai plin pentru ca eu nu-I oblig cu masa. Da, nu-i oblig cu masa." Conduce acest loc din 1982, de cand s-a turnat temelia hotelului si tine cu dintii, dupa cum spune, sa-l pastreze neschimbat. Cu mobila stil Ludovic si cu veioze de rezerva, hotelul miroase a vechi, asa cum arata, de altfel. Cu banii pe care ii dai aici doar pe cazare, la bulgari dormi, bei, mananci si ai totul la dispozitie. Hristo Penev, director in Albena viziteaza Mamaia in fiecare an si doarme in hotelurile de aici pentru a vedea ce le lipseste romanilor si le-ar putea oferi el.
In Antalia, hotelierii stiu care este locul preferat al romanilor pentru relaxare: in bungalouri. Asa ca au pus bungalouri peste tot. Turistul are totul la indemana si este tratat regeste. E vorba despre modul in care privesc clientul, despre modul in care il trateaza. In tara, chiar daca te duci la cinci stele, personalul nu are nici o treaba cu tine. E modul in care iti zambesc chiar daca uneori foarte fortat. E vorba despre o chestie simpla: sa te faca sa te simti bine la ei. Turcul a inteles ca un zambet nu e mare lucru. Pentru turist inseamna insa mult.
In Grecia, daca comanzi la bar ceva ai sezlongul gratis. In Romania, nimic nu e gratis. 20 de lei un sezlong si o umbrela. In plus, plaja romaneasca este ocupata de mii de sezlonguri... neocupate.
Scaldatul la marea noastra se transforma din placere intr-un slalom printre gunoaie. Ti-e pur si simplu scarba sa te bagi in aceasta mare. Apoi incepe o alta aventura, sa gasim un dus. Nu gasesti nicaieri. In Albena gasesti un dus la fiecare 50 de metri. Dupa 20 de minute de cautari am gasit un dus si la Mamaia. 2 lei dusul. Nu au si sapun.
Un dus rece. Asta poate fi vacanta pe litoralul nostru. Ca la bulgar, grec sau turc poti sa stai in conditii mai bune si de multe ori cu mai putina cheltuiala nu mai e o noutate. Cum fac insa hotelierii din aceste tari sa scoata oferte tentante cu preturi atractive?
"...secretul este sa nu mergi la castiguri foarte mari, dar sa mergi la castiguri care sa fie acceptabile si sa acopere costurile, sa lase un venit si bineinteles toate acestea sunt corelate de o organizare foarte buna." Grigoriadis, cel care ne spunea toate astea, detine un lant de hoteluri de lux in Grecia. "In general, cand esti o intreprindere mare si organizata, ai preturi de cumparare mai mici pentru intregul lant. Una este sa ai un hotel 50 de camere si altceva sa ai un lant.'
In Mamaia, fiecare hotel e pe cont propriu. La bulgari, Albena este condusa de o singura administratie. Bulgarii se lauda si spun ca anul acesta au avut cu 20 la suta mai multi romani decat anul trecut. Alina Balaci este manager in Albena, angajata pentru a-i ajuta pe bulgari sa ii inteleaga pe romani. "Este un management unitar si unic pe toata Albena. Sunt 43 de hoteluri coordonate dintr-un singur centru. Una este sa fie un buget de reclama pentru 43 de hoteluri si alta pentru un singur hotel de o suta de camere."
Un intreg lant de hoteluri cumpara mai ieftin produse de la furnizori, se organizeaza mai bine si in cele din urma reuseste sa lase preturile mai jos. In plus, preturile mici atrag agentiile de turism care rezerva etaje intregi pe tot sezonul. "Acum, spune Hristo Penev, este o perioada de criza financiara. Dar sunt multumit pentru ca maine statiunea noastra va fi plina."
Ful?
"Ful. Maine e luni... si e ful... Avem multi bulgari si multi romani si sper ca fiecare sa se intoarca cu un zambet si sa spuna si prietenilor..."
Atat grecul, cat si turcul si bulgarul fac orice pentru a reduce din cheltuieli. Energia solara e folosita pentru a incalzi apa in hotel. Cateva mii de euro sunt economisiti in fiecare luna.
Vara in Halkidiki vin un milion de turisti. Pentru o asemenea multime de oameni este foarte dificil sa gasesti tot ce trebuie. Asa ca proprietarii si-au facut o ferma. Bucatarii vin in fiecare dimineata in ferma hotelului pentru aprovizionare. Intr-o zi un bucatar foloseste peste o suta de kg de rosii. Daca le-ar cumpara de la piata ar plati cate 5.000 de euro in fiecare luna, in jur de o suta de mii de euro in fiecare an. Sunt o gramada de bani. Pe cand asa, economiseste bani si are marfa de calitatea cea mai buna. Economia de peste o suta de mii de euro se regaseste in pretul biletelor in hotel.
Prin urmare, daca are nevoie de legume, grecul merge in ferma sa si se aprovizioneaza. Turcul, la randul sau, merge la fermieri si cumpara de acolo. Antalya este o adevarata patrie a serelor. Este primul lucru care iti sare in ochi atunci cand aterizezi aici.
La fel se intampla si cu bulgarul care se aprovizioneaza din propria ferma. Statiunea Albena are propria ferma si vinde sute de tone de legume. Avand propriile produse, fructe si legume, sigur costurile scad.
Hotelul de trei stele la care ne-am cazat in Mamaia are restaurant, dar este sub o alta administratie. Un loc in care esti avertizat de la inceput ca preturile pot fi piperate deoarece adaosul ajunge si la o mie la suta. Patron este domnul Vasile Flaut. Tocmai s-a intors de la hipermarket cu provizii. Intrebat, ne precizeaza ca n-are voie sa cumpere de la producatori direct, ii intrezice legea. Sotia domnului e sefa in bucatarie. Totul se prepara romaneste, se pune si se ia direct cu mana, ca e mai sigur si se aseaza mai bine in farfurie. Mancarea e pastrata in caserole invelite cu folii de plastic si incalzita la microunde. Nici vorba de manusi sau ustensile specifice bucatarilor.
Antalia. Cand intram in bucataria restaurantului ni se dau botosi de plastic. Restaurantul e cat o uzina, 83 de oameni trebaluiesc aici ca intr-un laborator. Cu manusi, aliniati, 10 bucatari pregatesc salate pentru 2 mii de oameni. 12 feluri de branza, 25 de sortimente de dulceata si bineinteles 10 feluri pentru meniuri de dieta. 10 feluri de meniu cald. Birol, bucatarul sef deschide mandru toate usile si isi prezinta creatiile culinare, frumos mirositoare. Am numarat peste 30 de torturi. In aceasta bucatarie sunt pregatite in fiecare zi peste 70 de feluri de desert. Asa se explica cum romanii prefera in fiecare sezon sa vina cu miile in Turcia.
In Grecia, Arghir are la masa 600 de persoane. Discreti, mereu zambitori, ospatarii greci sunt cu ochii in patru si in orice clipa la dipozitia clientului. Intr-un hotel de 5 stele totul trebuie sa fie perfect.
Romanii si rusii sunt celebri in hotelurile din Bulgaria, Grecia si Turcia, pentru ca in primele doua zile isi incarca farfuriile cu mai multa mancare decat pot sa manance. Dupa primele doua zile se potolesc.
Grecia. Aproape toate hotelurile organizeaza seri traditionale in care turistii sunt invatati obiceiurile locului si sunt serviti cu mancaruri traditionale. Am ales un ospatar la intamplare si i-am urmarit comportamentul. Zambet, relaxare si discutii cu clientul. In cele din urma am aflat ca e roman. Il cheama Toma Calin. "Noi suntem ca niste actori, spune el. Avem problemele noastre, dar clientul nu trebuie sa simta ca suntem obositi, stresati de anumite probleme, trebuie sa-ti faci meseria exact ca un actor. Trebuie sa zambim, sa-l facem pe clientul nostru sa se simta bine. Asta e rolul restaurantului si al ospatarului."
Asadar, masa si servirea, alt capitol la care noi batem pasul pe loc. Cu fetele inclestate, ospatarii romani impart mancare clientilor. Colegii lor din alte tari au invatat sa zambesca, sa discute cu turistul. In fond, turistul a venit in vacanta nu pentru a fi mustrat si pedepsit pentru ca s-a asezat la masa.
Cand vine vorba de distractie, pe litoralul romanesc gasesti o plaja larga de oferte. Din megafoane esti ademenit cat e ziua de lunga la megaconcerte, in special de manele.
Turcia. Programul de la ora 16.30. Gimnastica in apa. La fiecare jumatatea de ora, turistii cazati la ultra all inclusive sunt invitati sa-si dezmorteasca oasele.
Si bulgarii iti ocupa tot timpul.
Grecul e mai discret. Daca vrei liniste dasavarsita aici e locul.
Hotelurile ultra all inclusive din Antalya se adreseaza in general familiilor, asa ca exista spatii speciale unde poti sa-ti lasi copilul sub supraveghere cat timp tu esti plecat la rafting, de exemplu. Cine vrea senzatii tari poate sa iasa din hotel. In muntii Antalyei o zi de rafting - 35 de euro. Turcii au transformat un rau intr-o adevarata atractie pentru turisti. Peste 3 mii de oamenii se urca in barca in fiecare zi pe acest rau. Multi dintre ei sunt romani. Drumul pe rau nu e lung, dar turcul are grija sa iti ocupe toata ziua. Scufundari, sarituri de pe stanca si mancaruri traditionale.
La Marea Egee, si grecul stie cum sa-ti ia banii, dar si sa te faca sa te simti bine.
La Marea Negra, turistului i se ofera plimbari cu scuterul. Skijeturile au culoare amenajate la iesirea in larg. Doar teoretic. Nimeni nu-i opreste pe vitezomani sa faca slalom printre turisti. Uneori cu urmari tragice.
Din sejurul in Antalya, o zi este rezervata pentru shopping. Magazinul de blanuriri si piele. Daca tot ai venit in Turcia, nu trebuie sa pleci cu mana goala. Asa gandeste turcul, asa face afaceri. Iti prezinta modelele: fiecare are un numar, iti notezi numarul dupa care mergi jos in fabrica, sa cumperi respectivul produs.
In Halkidiki, fiecare statiune e plina de magazine de blana. Pe timp de criza, grecul face reduceri.
La turci, greci si bulgari accesul la SPA este inclus in bilet. Pe litoralul nostru putine hoteluri au aceste servicii. Si daca nici masajul nu te-a relaxat poti sa alegi intre o plimbare cu gondola si una cu barca. La capitolul plimbare cu barca, grecii sunt de departe cei mai buni.
Labros iese in fiecare zi in larg cu turistii. Rupe romaneste si te invata sa pescuiesti dar mai ales sa te relaxezi. Micul intreprinzator turc sau grec de la malul marii e bucuros sa-ti arate din traditiile si frumusetile locului. Se bucura impreuna cu turistul si il trateaza ca pe un oaspete, nu ca pe un client.
Albena, Bulgaria. Patronul unui restaurant a adus o trupa din Mexic pentru a canta turistilor. Cea mai mare priza o au la romani. Are meniuri in romaneste si e mereu intr-un du-te-vino de la bucatarie la client. Desertul e gratis, din partea casei.
Si grecul iti pune pe masa gustari din partea casei.
Mamaia, in Satul de vacanta, patronii nici nu raspund intrebarilor, alunga reporterul, spunand ca e proprietate privata. Teoretic, daca avea produse proaspete, romanul nostru nu ar fi avut ce sa ascunda. In alte tari esti invitat in bucatarie pentru a vedea cu ochii tai. Nu si la noi. Ciudat lucru dar chiar daca sunt amplasate la o palma de mare, in restaurantele din Mamaia nu se gaseste peste din Marea Neagra.
Tot pestele e cumparat de la supermarket.
In Antalia, fiecare hotel ultra all inclusive ofera turistilor un spectacol in fiecare seara.
La bulgari poti iesi la promenada. Anul acesta se poarta fotografiile de epoca.
Care e moda la noi? Muzica... pinguin. Pe dansul pinguinului, noul hit al verii, toata suflarea de pe litoral a fost atrasa parca printr-o vraja se se calce in picioare in Satul de vacanta din Mamaia.
Romanul se pare ca a inventat cea mai ieftina forma de distractie. In Satul de vacanta din Mamaia se formeaza doua coloane: unii merg catre mare; pe partea cealalta se intorc. Macar e gratis... In plus, si aici omul iese cu un buzunar plin de seminte. Toti scuipa cojile in toate partile. Cosurile de gunoi nu exista pentru ei.
La cat de multa lume se aduna aici ai zice ca datale care vorbesc despre reducerea numarului de turisti pe litoralul romanesc sunt false. De fapt, asta e singura alternativa de distractie oferita si cunoscuta pe litoralul nostru. Ieftin si bun.
Cand tragi linie realizezi insa ca aici ai cheltuit mai multi bani decat au lasat altii in alte tari. Ne lipsesc multe. Avem o mare, dar nu stim ce sa facem cu ea! Autoritatile ar trebui sa curete apa. Turistii ar trebui sa nu mai murdareasca plaja. Hotelierii ar trebui sa gaseasca alternative pentru a reduce costurile. La capitolul mancare si servire restaurantele ar trebui sa invete sa respecte clientul. Altii fac toate acestea si au turisti. Daca am reusi si noi nu ne-am mai plange ca ne pleaca turistii ba chiar poate ne-ar mai veni altii.
Reportaj difuzat de Protv in emisiunea "Romania, te iubesc!" din 13 septembrie 2009