Leul trece peste reducerea de dobanda a BNR si scandalul politic si atinge un nou varf

Autor: Liviu Chiru 29.09.2009

Miscarea de intarire a leului a continuat ieri, cursul coborand spre 4,18 lei pentru un euro, un nou minim al ultimelor patru luni, fara ca piata sa reactioneze conform teoriei ca o reducere de dobanda duce la slabirea monedei.



BNR a redus ieri dobanda-cheie la leu cu jumatate de punct procentual, la 8% pe an, miscarea fiind de altfel anticipata de piata. Nici turbulentele de pe scena politica nu au impiedicat continuarea aprecierii leului. In continuare dealerii pun aprecierea leului pe seama interventiilor indirecte ale BNR, care ar vinde aproape constant valuta, prin intermediul bancilor locale mari. Jucatorii straini au devenit, de asemenea, mai activi, insa ezita sa intre hotarat in joc si prefera sa ia pozitii pe termene scurte, profitand de volatilitatea mai mare a cotatiilor.
Scaderea cursului este o veste buna pentru toti cei care au rate de platit in valuta si contribuie la ieftinirea preturilor produselor din import. Jucatorii locali privesc cu rezerve aceasta apreciere si nu gasesc explicatii rationale pentru o intarire semnificativa a leului. Totusi analistii de la marile banci internationale - Deutche Bank sau Citibank - anticipau la inceputul toamnei o intarire a leului, datorita nivelului ridicat al dobanzilor.
"Ma astept sa se urmareasca o relativa stabilitate a cursului. Momentan nu suntem intr-o situatie extrema, practic am revenit la nivelurile la care am stationat toata vara. Rebalansarea comerciala ar fi un argument pentru intarirea leului, dar nu se simte inca in piata in efecte concrete. Din zona comerciala se simt presiuni de cumparare de valuta", spune Dorin Badea, seful trezoreriei UniCredit Tiriac Bank.
La cursul BNR, euro a pierdut ieri 1,02 bani, coborand la 4,1851 lei, un minim al ultimelor patru luni.
Pe piata interbancara, euro a inceput ziua la nivelul de 4,21 lei, unde se afla si la inchiderea de luni. Pana la jumatatea zilei euro a coborat insa sub nivelul de 4,19 lei, dupa care piata s-a stabilizat, urmand astfel scenariul zilelor precedente.
Fata de inceputul saptamanii trecute, cand cotatiile erau la 4,26 lei/euro, leul ajunge acum sa acumuleze un castig de 1,7%.
"Nu credem ca miscarea este rezultatul imbunatatirii perceptiei pietei, ci, mai degraba, a fost determinata de banca centrala. Pe termen scurt, noi aprecieri par probabile, in conditiile in care banca centrala ar putea sa foloseasca sumele primite de la Fondul Monetar International pentru a sustine leul", comenteaza Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING. El subliniaza ca experienta de anul acesta arata ca in jurul nivelului de 4,15 lei pentru un euro apar interese de cumparare de valuta importante. Pe de alta parte, daca BNR continua presupusele interventii si duce cursul mai jos, dobanzile relativ ridicate la leu ar putea sa atraga din nou atentia speculatorilor.
Si analistii straini au venit in ultima vreme cu comentarii pozitive privind leul, in conditiile in care principalele dezechilibre invocate in trecut - defictul de cont curent si datoria externa pe termen scurt ridicate - s-au corectat semnificativ anul acesta.
In plus, dobanzile la leu sunt printre cele mai ridicate din regiune. Astfel, Deutche Bank a emis in urma cu o luna o recomandare de cumparare de lei, anticipand un curs de 4 lei/euro spre sfarsitul anului. Si analistii de la Viena ai UniCredit recomandau saptamana trecuta vanzarea de euro contra leu, anticipand scaderea cursului spre 4,1 lei/euro.