Masca, Carpatica Invest: Nici o cadere a Guvernului nu ar misca Bursa

Autor: Rares Jitianu 29.09.2009
Bursa de Valori a inchis sedinta de tranzactionare de ieri in scadere usoara, consemnand astfel a patra zi consecutiva in care piata a inregistrat corectii la nivelul indicelui BET, in timp ce actiunile companiilor mai mici si-au continuat rally-ul.
Indicele de referinta al pietei BET, care include cele mai importante zece companii de la Bursa, a pierdut aproape 0,2% ieri, in vreme ce indicele general al pietei BET-C a crescut cu aproximativ 0,6% ieri. In acelasi timp, indicele BET-FI, care urmareste evolutia de ansamblu a celor cinci societati de investitii financiare, s-a corectat cu 0,16% ieri.
"O corectie usoara nu ar fi de speriat. Practic, raliul inregistrat de pietele de capital s-a cam terminat, actiunile atingand preturi apropiate de nivelul real", spune Dorin Masca, broker la Carpatica Invest.
El este de parere ca in perioada urmatoare piata va intra intr-un range, in conditiile in care se asteapta si rapoartele financiare pentru trimestrul trei.
"Trebuie sa se publice in curand si rapoartele financiare, pietele externe putand sa publice astfel de rapoarte inca de saptamana aceasta. In aceste conditii o sa ne corelam si mai mult cu pietele externe, mai ales pe o posibila scadere. Semnalele politico-economice din Romania nu incurajeaza investitorii", spune Masca.
Sectorul energetic a urcat ieri, BET-NG, indicele de ansamblu al sectorului, apreciindu-se cu 0,9%. Rompetrol Rafinare (RRC), societatea cu cea mai mare pondere din cadrul indicelui, a inchis sedinta de ieri la nivelul de luni, in vreme ce titlurile Petrom (SNP), de asemenea, cu o pondere importanta in indice, au crescut cu 1,9%. De asemenea, actiunile Transelectrica (TEL) si Transgaz Medias (TGN) s-au corectat cu 1,6%, respectiv cu 1,3%.
Ieri au fost realizate tranzactii cu actiuni in valoare de 23 mil. lei (5,5 mil. euro), in vreme ce tranzactiile cu obligatiuni au atras 6,5 mil. lei (1,5 mil. euro). Investitorii au realizat ieri si tranzactii cu instrumentele derivate la Bursa, valoarea acestora atingand 7,5 mil. lei (1,8 mil. euro). Bursa de Valori atrage in continuare cele mai multe investitii, in vreme ce piata RASDAQ a atras ieri 3,2 mil. lei (0,8 mil. euro).
Cele mai importante tranzactii din piata au fost inregistrate ieri de actiunile SIF Oltenia (SIF5), valoarea totala a acestora ridicandu-se la 3,5 mil. lei
(0,8 mil. euro), in vreme ce actiunile Dafora Medias (DAFR) au atras investitii in valoare de 2,3 mil. lei (0,5 mil. euro), plasandu-se pe locul al doilea in topul rulajelor de la Bursa.
In sectorul financiar, bancile au evoluat indecis ieri. Actiunile BRD SocGen (BRD) au inchis la nivelul de luni, in vreme ce titlurile Banca Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 1,9%. Spre deosebire, titlurile Banca Carpatica (BCC) au avansat ieri cu 1,8%, pe fondul unei lichiditati de 1,2 mil. lei (0,3 mil. euro).
"Investitorii se bazeaza pe revenirile pietelor externe, nu pe situatia economica si politica din tara. Cred ca nici macar o cadere a Guvernului nu ar misca piata in momentul de fata", spune Masca.
In Statele Unite indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) a deschis sedinta de ieri la 0,3%.
De urmarit astazi