Gaura de 3 mld. € la fisc din TVA la tranzactiile imobiliare

Autor: Izabela Badarau 29.09.2009
Persoanele fizice care au incheiat in perioada 2006-2008 tranzactii imobiliare in scop comercial au de platit taxe pe valoare adaugata (TVA) in valoare de circa 3 mld. euro, potrivit estimarilor firmei de consultanta si audit Nexia.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a demarat o actiune mai ampla de control in domeniul imobiliar, pentru a separa tranzactiile imobiliare pentru care se plateste TVA de 19% de cele pentru care nu se plateste.
Tranzactiile cu terenurile agricole, cele mai mici de 35.000 de euro, cele cu apartamente vechi sau cele in scop personal nu intra sub incidenta taxarii. "Statul a lasat falsa impresie ca taxa pe valoare adaugata nu se aplica tranzactiilor imobiliare realizate de persoanele fizice, din moment ce nu s-a facut nicio verificare in acest sens pana acum", spune Luminita Ristea, managing partner la Nexia.
Desi in lege exista aceasta prevedere, statul nu a dat timp de trei ani niciun avertisment. Insa acum, pe fondul reducerii drastice a veniturilor la bugetul statului, ANAF demareaza controale de recuperat TVA din aceste tranzactii, spun consultantii. La aceste taxe se aplica retroactiv penalitati de intarziere de 0,1% pe zi din suma datorata.
"Sa nu ne ascundem dupa deget. Au stiut foarte bine ca au de platit acest impozit. Aceste persoane au obtinut profituri uriase din aceste tranzactii si acum vor sa nu plateasca", a spus pentru ZF Paul Coman, consilier superior al ANAF, precizand ca prin acest raspuns nu reprezinta oficial institutia.
Cei care vor avea de platit sunt fie vanzatorii de apartamente, care au incasat TVA de la consumatorul final, dar nu a mai dat-o statului, fie consumatorul final in cazul in care acesta nu a platit TVA pentru respectiva tranzactie. In ultimul caz, comerciantul de apartamente trebuie sa fie acoperit printr-o clauza in contract care sa mentioneze ca daca mai apar alte taxe ce tin de cumparator, acesta trebuie sa o plateasca, explica consultantii Nexia.
"Posibilitatea ca statul sa recupereze acesti bani este limitata, pentru ca nu exista lichiditati. Firmele nu mai au acesti bani", a spus Iulia David Sobolevschi, partener la firma KG audit & accounting, afiliata Nexia.