Dobanda ar trebui sa fie mai jos. BNR nu are spatiu de manevra

Ziarul Financiar 29.09.2009
Dobanda BNR ramane, la 8% pe an, foarte ridicata daca o comparam cu inflatia de sub 5%, insa BNR nu poate sa se grabeasca prea mult cu reducerile, avand in vedere ca trebuie sa astepte si corectarea politicii fiscale, spun analistii.
"Politica monetara este in continuare restrictiva. Avem o rata reala a dobanzii de 3% (diferenta dintre dobanda de politica monetara si rata inflatiei - n.r.), in conditiile in care aproape peste tot in Europa dobanzile reale sunt negative sau foarte aproape de 0. Mai mult, avem si o recesiune de -8%. Daca ne uitam la peisajul de ansamblu, politica monetara a ramas restrictiva. Dar asta pentru ca spatiul de manevra este foarte ingust. Conjunctura internationala s-a inrautatit brusc si a prins BNR cu dobanda sus", comenteaza Laurian Lungu, managing partner la firma de cercetare si analiza Macroanalitica.
In aceste conditii, noi reduceri sunt asteptate la urmatoarele sedinte de politica monetara. BNR mai are doar o reuniune pe teme de politica monetara, programata anul acesta, pe 3 noiembrie, cand ar trebui sa fie in functie un nou Consiliu de Administratie.
"Vom asista la un trend de scadere a dobanzilor in urmatoarea perioada, iar aceasta reducere nu face decat sa confirme acest lucru. (...) Se va vedea in dobanzile din piata, mai intai la dobanzile la depozite si apoi la cele la credite", sustine Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. In conditiile in care inflatia a coborat sub 5% si este asteptata sa coboare chiar mai jos anul viitor si in conditiile unei scaderi economice atat de brutale in Romania, de ce nu este BNR mai agresiva cu reducerea dobanzilor?
"Marja de manevra a BNR este mult conditionata de coerenta politicii fiscal-bugetare. Daca Guvernul nu va reusi sa isi atinga tintele stabilite in acordul cu FMI, vor fi mari presiuni pe curs, iar BNR are in prezent aceasta constrangere majora: cursul", spune Dumitru.
BNR cere de asemenea coerenta in aplicarea politicilor macroeconomice. "Consiliul de Administratie al BNR reafirma ca implementarea ferma si consecventa a mix-ului de politici macroeconomice - monetara, fiscala, de venituri, precum si a reformelor structurale convenite in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa incheiat cu UE, FMI si alte institutii financiare internationale este esentiala pentru continuarea sustenabila a procesului de dezinflatie, mentinerea stabilitatii financiare si relansarea durabila a activitatii economice", potrivit BNR.
Conducerea BNR subliniaza mentinerea unei cresteri anuale rapide a creditului guvernamental, in timp ce in sectorul privat creditul a reluat timid cresterea abia in august, dupa ce scazuse in primele sapte luni ale anului.
De asemenea, constata ca apetitul pentru economisire al populatiei se mentine.