Bancpost a vandut in afara credite de retail de 708 mil. euro

Autori: Voican Razvan , Liviu Chiru 29.09.2009
Bancpost, unul din primii zece jucatori de pe piata, a vandut anul trecut un portofoliu de credite de retail fara probleme in valoare de 708 milioane de euro catre EFGNEFII, un vehicul special controlat de banca-mama Eurobank EFG Ergasias.
Si alte banci au recurs la astfel de operatiuni pentru asigurarea unor surse de finantare mai ieftine, pentru ajustarea bilanturilor sau pentru reducerea costurilor.
De pilda, Raiffeisen Bank Romania a vandut anul trecut unor vehicule speciale din Olanda credite cu valoarea contabila totala de circa 1,12 mld. euro.
Banca a renuntat atat la credite corporate, cat si de retail, contractele fiind transferate in primul rand catre RI Eastern European Finance (RIEF), iar incepand din luna iulie si catre ROOF Consumer Romania (creat special pentru securitizarea creditelor de consum).
In cazul creditelor neperformante, Bancpost a vandut anul trecut unor firme specializate in recuperarea creantelor credite de consum cu restante la rambursare mai mari de 180 de zile in valoare de 168 mil. lei (circa 43 mil. euro) pentru care a incasat 21,6 mil. lei (5,5 mil. euro), adica 12,8% din valoare, potrivit unui raport al bancii. Bancpost avea in portofoliu si credite de consum de 5,9 mil. lei (1,5 mil. euro) la care intarzierile depasisera un an si pe care le-a scos in afara bilantului.
Si BCR, cea mai mare banca de pe piata, a recurs la vanzari de credite, inclusiv catre subsidiara sa Bucharest Financial Plaza, care administreaza sediul central al institutiei de credite si al carei obiect de activitate a fost modificat in acest sens in prima parte a anului.
Coface Romania, una dintre cele mai mari firme de colectare debite si de asigurari de risc comercial, a ajuns in septembrie la un portofoliu de creante de 18 milioane de euro cumparate de la banci, de la circa 10 milioane de euro in decembrie 2008. Bancile vand catre companiile de recuperare creante creditele neperformante pe care nu reusesc sa le recupereze, primind un procent de sub 25% din valoarea acestora.
Anul acesta, pretul variaza intre 6 si 20%, media fiind in jurul a 14% din valoarea creantelor pe care le vinde banca, fata de 25% anul trecut.