Cele mai importante evenimente ale zilei

Ziarul Financiar 29.09.2009

1. BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 8%. Consiliul de administratie al Bancii Nationala a Romaniei (BNR) a decis reducerea cu 0,5 puncte procentuale, de la 8,5% la 8%. BNR a decis si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

2. Basescu a trimis mingea inapoi la partide. Presedintele a declarat astazi ca certurile din cadrul coalitiei de guvernare pe tema fraudarii alegerilor nu au facut decat sa aduca nesiguranta in tara. Cele doua partide trebuie sa aleage: ori cad de acord pentru numirea in Ministerul de Interne a unei persoane neimplicate politic, urmand ca functia de vicepremier sa ramana PSD-ului, prin decizie parlamentara; ori desemnarea unui ministru care sa vina din Opozitie. "Nu ma grabesc sa semnez demiterea ministrului de interne Dan Nica, dar cand un premier nu doreste un ministru in echipa sa, atunci este nevoie de o remaniere", a spus Basescu.

3. Stroe anunta moartea Loganului: Dacia e perena, Logan este schimbabil. Dacia va lansa, in cativa ani, o noua gama de automobile, care va inlocui Logan si va fi superioara din punct de vedere calitativ si ca performante, a declarat, marti, vicepresedintele Dacia, Constantin Stroe. "Toata lumea vorbeste de Logan. Frumos, dar Logan are o viata scurta. Dacia este perena, Logan este schimbabil. Urmeaza ceva dupa Logan, caruia i se va termina viata probabil in cativa ani. O alta familie. Aici sta forta constructorului", a afirmat Stroe, la lansarea cartii "Renault si Dacia de 10 ani impreuna".

4. Raliu pe leu: BNR anunta cel mai scazut curs din ultimele 4 luni: 4,1851 lei/euro. Banca Nationala a Romaniei a anuntat pentru marti un curs de referinta de 4,1851 lei/euro, in scadere cu 1,02 bani fata de cursul de referinta anuntat luni. Pe piata interbancara, potrivit dealerilor citati de Mediafax, moneda nationala a fost singura valuta din regiune care a inregistrat cresteri, cotatiile inchizand ziua in apropierea pragului de 4,19 lei/euro.

5. Audierea lui Isarescu la Parlament s-a anulat din cauza crizei politice. PNL l-a retras pe Daianu. Audierea lui Mugur Isarescu si a celorlalte opt persoane propuse pentru un mandat in CA al BNR la Parlament s-a anulat din cauza crizei politice, a declarat pentru ZF presedintele comisiei de buget din Camera, Viorel Stefan. "Birourile comisiilor din Senat si Camera Deputatilor au decis ca audierile nu pot avea loc din cauza crizei politice, dar si a faptului ca PNL si-a retras propunerea de a-l sustine pe Daniel Daianu", a explicat Stefan