O companie din Alba profita de falimentul concurentilor

Autor: Laurentiu Cotu 30.09.2009
Inchiderea fabricilor de portelan din Cluj-Napoca (Iris), Curtea de Arges (Arpo) sau Dorohoi (Stipo) a facut ca centrul de productie din Alba Iulia al companiei Apulum sa ajunga la o cota de 50% din piata, potrivit informatiilor furnizate de companie.
Apulum Alba Iulia a ramas cel mai mare producator de portelan din Romania si a realizat in primul semestru o cifra de afaceri de peste 17,15 mil. lei (aproximativ 4 mil. euro), in scadere cu 7% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Potrivit reprezentantilor companiei din Alba Iulia, piata autohtona a portelanului a fost afectata puternic in ultimii ani de concurenta tot mai accentuata a produselor din Asia si in special din China, dar si de cresterile accentuate ale pretului la energie si gaz metan.
Conducerea companiei estima la inceputul anului ca va realiza in 2009 o crestere cu minimum 10% a cifrei de afaceri fata de anul 2008, pana la aproximativ 10 mil. euro. Apulum Alba Iulia a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 38,5 mil. lei (aproape 9 mil. euro).
"Scaderea vanzarilor a fost cauzata de faptul ca in primele luni ale acestui an a avut loc o reorganizare a procesului de fabricatie prin comasarea celor doua sectii de productie intr-una singura. Cifra de afaceri va avea o evolutie pozitiva pana la finele anului, datorita faptului ca numarul comenzilor la export este in continua crestere, iar piata interna, in conditiile in care celelalte fabrici producatoare de portelan s-au inchis, ne este favorabila", a declarat Ioan Voican, directorul executiv al Apulum Alba Iulia.
In prezent Apulum exporta peste 70% din productia de portelan, cei mai importanti clienti fiind din tari precum Grecia, Italia, Spania, Germania, Franta, SUA, Olanda, Suedia, Republica Moldova, Ucraina sau Mexic.
"Ne confruntam in continuare cu probleme legate de marfurile chinezesti care intra in tara la preturi foarte mici", a spus Voican.
Capacitatea de productie a societatii este de circa 8.000 de tone pe an.
Fabrica de portelan Apulum Alba Iulia a fost infiintata in anul 1970. Pachetul majoritar al actiunilor companiei (53%) a fost preluat in urma cu doi ani de catre grupul italian Rody Time, prin cumpararea de catre acesta a SC Assalpo SA Alba Iulia. Ulterior grupul italian a ajuns, printr-o majorare de capital, la o participatie de aproximativ 60%. Apulum are in prezent 620 de angajati.
Afacerea in cifre
10 mil. euro - este cifra de afaceri estimata in acest an de producatorul din Alba Iulia.
4 mil. euro - este cifra de afaceri inregistrata in primele sase luni din 2009
70% din productia fabricii merge la export
620 de angajati are compania