DOSARE DECLASIFICATE / Nicolae Iorga sub lupa Sigurantei (III)

Autor: Catalin Fudulu 30.09.2009
Lipsa de precizie a agentului 25 l-a determinat in cele din urma pe seful Diviziei I sa ceara o cercetare serioasa in legatura cu desfasurarea Conferintei de la Botosani. De aceasta data a fost trimis pe teren agentul 26, care a confirmat, la 19 iunie 1908, ca "domnul profesor universitar si deputat N. Iorga va tine o serie de conferinte in Moldova". Una dintre acestea a fost planificata la Galati, in ziua de 24 iunie 1908, in beneficiul Bibliotecii "Cuza-Voda". Abia la 27 iunie, molatecul agent 25 isi informa superiorii despre faptul ca "N. Iorga urma sa tina la Galati o conferinta", desi aceasta se desfasurase.
N. Iorga a obtinut, la 22 iunie 1908, de la de la Spiru Haret, ministrul Intructiunii si Cultelor, localul scolii din Valenii de Munte pentru desfasurarea cursurilor programate. Informatorii Sigurantei au transmis ca "s-au rezervat camere mobilate pentru auditori pe la oteluri (sic!), carciumi si particularii din localitate". In timpul cursurilor, istoricul s-a referit la epoca de redesteptare nationala considerand ca boierii au trebuit sa alterneze intre politica ruseasca si austriaca, "cari ne-au fost totdeauna fatale. Cea dintai ne fagaduia imbunatatirea soartei precizand principiul fricei, principii in baza carora credea ca va putea carmui poporul nostru (…). Ce-a de-a doua ne fagaduia o buna administratie asa cum guvernul de azi crede ca singura solutie a problemelor noastre sociale e o buna administratie, care sa impuste dupa un regulament, sa bata dupa un regulament si sa ofere suportatia trebuintelor vietii".
Chestionat in legatura cu purtarea agresiva pe care au avut-o ofiterii in conflictul cu populatia orasului Giurgiu, N. Iorga nu a ezitat sa critice, la 23 mai 1909, atitudinea militarilor: "Aceasta e o transplantare a puterii pe care militarii au avut-o la tara in timpul rascoalelor in orase. Ar trebui ca publicul din Giurgiu sa refuze ofiterilor casa si mancare in acel oras, pentru a-si arata cel mai desavarsit dispret fata de dansii prin refuzul ospitalitatii. Aceasta ar fi cea mai energica manifestare a unei natii constiente". Atitudinea lui N. Iorga a fost adusa si la cunostinta premierului Dimitrie A. Sturdza, din cauza ca acesta "duce o agitatie cu mult mai violenta decat in trecut", cand "prin conferinte rostite in centrele Romaniei (…) s-au produs evenimente atat de grave pentru siguranta Statului".
CATALIN PETRUT FUDULU (n. 15.09.1973). Doctor in istorie al Universitatii din Bucuresti (2006). A colaborat sau colaboreaza la revistele Angvustia, Acta Moldaviae Meridionalis, Document, Magazin Istoric, Historia (redactor in perioada 2002-2004), Dosarele Historia (redactor-sef in perioada 2002-2004), Dosarele Istoriei, Monumentul, Sangidava si Valahica, Ziarul de Duminica, insumand peste 250 de articole, publicate in periodice si volume colective, si peste 20 de comunicari la sesiuni de comunicari stiintifice.