Privatizarile, locomotiva pentru zlot

Autor: Andreea Neferu 30.09.2009
Zlotul s-ar putea aprecia in perioada urmatoare, avand in vedere ca privatizarea activelor de stat ar putea "umfla" finantele publice, potrivit bancii de investitii Barclays Capital, scrie Bloomberg.
Printre tranzactiile "planificate pentru perioada urmatoare" se numara vanzarea unui pachet de actiuni de 67% din grupul energetic Enea, miscare ce ar putea fi "pozitiva" pentru moneda nationala a Poloniei, a declarat Koon Chow, strateg pe pietele emergente in cadrul filialei londoneze a Barclays.
Potrivit publicatiei Puls Biznesu, guvernul de la Varsovia vrea ca gigantul german de utilitati RWE sa inainteze pana la 15 octombrie o oferta finala pentru titlurile Enea scoase la vanzare.
Zlotul a avansat la inceputul sedintei de tranzactionare de ieri cu 0,2%, pana la o cotatie de 4,2262 unitati pentru un euro. "Privatizarile vor aduce un plus de valoare zlotului, si odata ce problemele privind dividendele acordate de PZU vor trece, moneda nationala a Poloniei se va stabiliza si va incepe sa se aprecieze", conform comunicatului emis de Barclays.
Pana in 2010 guvernul de la Varsovia intentioneaza sa obtina 36,7 mld. zloti (8,71 mld. euro) din privatizarea activelor de stat, in conditiile in care incearca sa acopere un deficit bugetar ce se va dubla anul viitor pana la circa 52,3 mld. zloti (12,42 mld. euro).