Anca Vlad, Fildas: Problemele de lichiditate devin coplesitoare

Autor: Ioana David 01.10.2009

"Este foarte neplacut pentru un antreprenor roman sa mearga cu capul plecat la partener pentru ca nu isi poate plati facturile la timp", spune Anca Vlad, care controleaza un business de peste 200 de milioane de euro in industria farma.



Anca Vlad, care controleaza distribuitorul de medicamente Fildas si reteaua de farmacii Catena, spune ca "parca niciodata mediul de afaceri nu a fost mai dificil pentru antreprenori", dificultate care provine in principal din lipsa unui dialog cu autoritatile.

"Ca in fiecare octombrie, problemele de lichiditate devin coplesitoare. Colegii mei din departamentul financiar se ocupa doar de negocierea, de prelungirea termenelor de plata cu furnizorii . Am reusi sa ajungem la o intelegere (cu furnizorii - n.red.) daca ar exista predictibilitate, insa in conditiile acestea de incertitudine sunt extrem de rezervati", a spus Anca Vlad.

Ea afirma ca unii furnizori sunt mai duri, altii mai "increzatori" astfel ca nu intotdeauna negocierile au un rezultat pozitiv.

"Incercam sa aratam faptul ca nu este vina noastra ca nu primim banii la timp", a continuat ea.

De asemenea, un rol important in contractele incheiate cu furnizorii il joaca ratingul de tara, care potrivit oficialilor Fildas poate influenta discountul si termenul de plata stabilite.

"Tinem legatura cu agentiile de rating, astfel incat sa avem sustinere si din partea lor", spune Vlad.

Fara extinderi pe farmacii

Anca Vlad, controleaza una dintre cele mai mari afaceri din industria de medicamente, Fildas Trading, bugetandu-si pentru acest an o cifra de afaceri de circa 770 mil. lei (183 mil. euro). Anul trecut compania a avut o cifra de afaceri de 188 mil. euro si pierderi de 12,4 mil. euro, potrivit datelor Ministerului de Finante.

Businessul farmaceutic este dependent de contractele cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), iar potrivit Ancai Vlad, platile au intarziat de peste trei luni. "Este o perioada dura. Cererea este mare, iar banii sunt deja intarziati", afirma ea. Si alti manageri din industria de medicamente spuneau ca exista riscul unui blocaj al platilor, in conditiile in care intarzierile caselor de asigurari, determina amanari ale farmaciilor catre distribuitori, care la randul lor vor plati din ce in ce mai greu producatorilor.

Grupul pe care il conduce se va concentra pe cresterea organica, iar in ceea ce priveste numarul de farmacii Catena, planurile din acest moment prevad o conservare la circa 200 de unitati.

"Salariile sunt legate de performanta personala. Pentru unii au crescut, pentru altii au scazut, astfel incat, per ansamblu cheltuielile salariale sunt la un nivel constant", afirma ea.

Relocari de unitati

Pe de alta parte, la nivelul retelei ar putea avea loc relocari de unitati, majoritatea farmaciilor functionand in locatii inchiriate. Prin reteaua de 200 de unitati pe care o opereaza, Catena este al doilea retailer farmaceutic dupa Sensiblu (parte din A&D Pharma).

La nivelul retelei circa 12% din vanzari sunt generate de cosmetice. In trimestrul doi al acestui an, actionarii Catena au decis gruparea celor 200 de farmacii in cadrul a doua societati: Farmaceutica Argesfarm si Med Serv United. Pentru acest an, Catena si-a bugetat un avans de 16% comparativ cu 2008, care va veni din maturizarea farmaciilor existente. In ultimii ani, compania a avut o extindere agresiva pe piata locala, franata inca din 2008 de problemele din sistem. Catena concureaza cu Sensiblu, Hlep Net, Dona, City Pharma, Centrofarm.

Distribuitorul Fildas, cu afaceri de 91 mil. euro in primele sase luni ale acestui an, se afla in top zece companii din piata. Acesta concureaza cu firme precum Mediplus, Relad, Farmexim, Farmexpert, Polisano, Montero, pe piata farma ce s-a apropiat anul trecut de 2 mld. euro.

Ce spune despre:

Salarii: Sunt legate de performanta personala. Pentru unii au crescut, pentru altii au scazut, astfel incat, per ansamblu cheltuielile salariale sunt la un nivel constant.

Furnizori: Colegii mei din departamentul financiar se ocupa doar de negocierea, de prelungirea termenelor de plata cu furnizorii.

Criza: Parca niciodata mediul de afaceri nu a fost mai dificil pentru antreprenori. Ca in fiecare octombrie, problemele de lichiditate devin coplesitoare.

Negociaza extinderea pe inca cinci ani a creditului de 80 de milioane de euro

Fildas va negocia in 2010 extinderea cu inca cinci ani a unei finantari de 80 mil. euro obtinuta in 2007 de la un consortiu de banci. "Am folosit toti banii, conform prevederilor initiale, dar nu au apucat sa dea rod", spune Anca Vlad. Creditul a fost contractat pe o perioada de cinci ani, insa exista posibilitatea ca dupa trei ani sa poata fi renegociata o extidere a facilitatii. Banii au fost folositi pentru finantarea capitalului rulant al Fildas si a investitiilor in dezvoltare. Tot in industria farmaceutica A&D Pharma a semnat anul acesta cu BCR, BRD, Citibank, RBS si UniCredit pentru reinnoirea unei facilitati de 100 mil. euro atrasa in urma cu trei ani si care ajunsese la scadenta. Noua finantare a A&D Pharma a fost contractata pe o perioada de trei ani.