Cine va ceda primul in razboiul nervilor dintre PSD si Basescu & Co.?

Autor: Doina Anghel 01.10.2009

Politicienii au stat cu ochii pe Palatul Cotroceni, de unde era asteptata aseara urmatoarea mutare in "Razboiul nervilor", de vreme ce ministrii social-democratii au decis sa ignore solicitarea premierului Emil Boc de a-l demite pe vicepremierul Dan Nica.



Ministrii PSD au mers la sedinta saptamanala de la Guvern de parca nimic nu s-ar fi intamplat. Toate speculatiile conduceau spre acelasi prim pas: semnarea de catre presedintele Traian Basescu a decretului de revocare a lui Dan Nica din functia de ministru al administratiei si internelor si apoi reactia PSD, care ar putea fi iesirea de la guvernare.

Social-democratii au spus limpede ca nu vor da curs solicitarilor presedintelui Traian Basescu de a numi ori un independent, ori un politician de opozitie la Interne, pentru a elimina suspiciunile de fraudare a alegerilor de la care a plecat scandalul in coalitie, preferand sa plece din Guvern. PSD il sustine pe Nica, a fost mesajul transmis pe toate canalele dinspre sediul partidului din Kisselef.

Dan Nica, care este si liderul ministrilor PSD din Guvern, a cerut ieri PD-L si lui Traian Basescu sa renunte la decretul de revocare pentru a nu arunca stabilitatea tarii in aer.

De cealalta parte, PD-L a plusat, "inervandu-i" pe partenerii din PSD cu anuntul ca au pregatit deja inlocuitori pentru pozitiile lor din Guvern.

Era de asteptat ieri in sedinta de guvern ca premierul Emil Boc sa dea un ultimatum pana miercuri seara ministrilor PSD in privinta inlocuirii lui Nica. Boc astepta ca PSD sa propuna un interimar in locul ministrului de interne care oricum urma sa fie demis pentru declaratiile legate de posibilitatea ca alegerile prezidentiale sa fie fraudate.

Liderul PSD Mircea Geoana, care este copresedintele Aliantei PSD-PD-L alaturi de Emil Boc, a pastrat ieri tacerea dupa ce cu o zi inainte a refuzat conditiile lui Boc si apoi ale lui Basescu pentru depasirea crizei, si anume sa numeasca un interimar, un social-democrat, un independent sau un politician din opozitie la conducerea MAI.

Cele doua partide aflate la guvernare si-au transmis aceste amenintari extrem de inflamate fara ca un gest oficial sa fi avut loc: pana miercuri seara la ora 18.00 niciun act de demitere sau de demisie nu a fost semnat.

Nica: Cheia rezolvarii situatiei sta la Basescu: ma demite sau nu ma demite

Dan Nica a spus ieri inainte a merge la Palatul Victoria ca din punctul de vedere al PSD, criza politica dintre PD-L si PSD nu poate fi depasita decat fie prin refuzul presedintelui Basescu de a semna solicitarea premierului de revocare, fie prin retragerea acestei cereri de catre Emil Boc.

"Ati declansat aceasta criza politica printr-o masura care este total nelalocul ei, total neargumentata, nejustificat si incalcand protocolul semnat pentru parteneriatul pentru Romania. Aveti o datorie, domnule Boc si stimati membri ai PD-L, sa reveniti la normalitate, asa cum erau lucrurile inainte de ziua de luni (cand Boc a anuntat ca il va demite, n.n.)", a spus vicepremierul social-democrat.

Nica i-a mai cerut lui Basescu sa clarifice cat mai repede daca semneaza sau nu cererea de revocare trimisa de premier pentru inlocuirea ministrului internelor.

"De decizia presedintelui depinde intrarea in normalitate, ca urmare a faptului ca propunerea de revocare se afla la domnia sa. Ori respinge cererea de revocare ca nefiind intemeiata, pentru ca argumentele invocate acolo sunt de copii de gradinita (...), ori...", a mai spus Dan Nica.

Ministrul agriculturii Ilie Sarbu declarase anterior ca ministrii PSD vor fi alaturi de Dan Nica la declaratia acestuia, cu mesajul ca, atat timp cat presedintele Basescu inca nu s-a pronuntat, ei inca sunt in functie si vor merge la Guvern pentru a-si continua munca.

INTREBaRI CARE STAU PE BUZELE TUTUROR

Cat mai poate dura criza?

Criza politica se poate prelungi mai multe luni, dupa alegerile prezidentiale din noiembrie, deoarece este de asteptat ca PSD, daca va iesi de la guvernare, sa se coalizeze cu formatiunile de coalitie impotriva democrat-liberalilor lui Traian Basescu in incercarea de a-l propulsa pe Mircea Geoana la Cotroceni. Deci modul in care va evolua aceasta criza depinde de cine va castiga alegerile prezidentiale din toamna, in eventualitatea castigarii alegerilor de catre Basescu nefiind exclusa continuarea colaborarii intre PD-L si PSD, chiar daca social-democratii vor iesi acum de la guvernare. Daca Geoana va castiga, atunci guvernul lui Boc ar putea sa cada in Parlament, iar noul presedinte sa numeasca un premier social-democrat.

Ce consecinte a avut acest conflict?

Criza nu are deeocamdata o consecinta palpabila, desi consultantul financiar Bogdan Baltazar afirma citat in presa de ieri ca este posibil ca in aceasta perioada sa aiba loc atacuri speculative pe leu. In ultima saptamana, leul s-a intarit in fata monedei europene, iar declaratile aprinse ale politicienilor nu au avut ecou pe bursa sau in mediul de afaceri. De altfel, experienta ultimelor alegeri arata ca bursa nu mai reactioneaza la stimuli electorali.

Cine este ministru de Interne?

Ministrul de interne este in continuare Dan Nica, pentru ca presedintele Traian Basescu nu a semnat pana ieri seara demiterea sa din functie. Vasile Blaga, ministrul PD-L al dezvoltarii, are mari sanse sa preia ministerul pe care l-a mai condus intre 2005 si 2007, odata ce Basescu il va demite pe Nica.

Cum a raspuns PSD la cererea lui Basescu

PSD nu a raspuns inca solutiilor formulate de seful statului, de a numi ori un independent, ori un politician din opozitie la Ministerul de Interne. PSD il sustine in continuare pe Nica, social-democratii solicitand premierului Emil Boc si sefului statului sa opreasca criza permitandu-i actualului ministru de interne sa-si continue mandatul.