Pierderea contractelor cu Bechtel a taiat 60% din afacerile Grandemar

Autor: Laurentiu Cotu 01.10.2009

Compania Grandemar din Cluj-Napoca, unul dintre furnizorii de materiale de constructii al companiei americane Bechtel, estimeaza o scadere cu 60% a cifrei de afaceri in acest an, pe fondul crizei financiare si al reducerii semnificative a cererii din partea Bechtel, principalul client al Grandemar.

Potrivit oficialilor Grandemar, anul acesta vanzarile vor ajunge la 9 mil. euro, in conditiile in care jumatate din livrarile companiei de anul trecut erau sustinute de colaborarea cu firma americana Bechtel.

Compania clujeana a incheiat anul 2008 cu o cifra de afaceri de 22 mil. euro, in crestere cu peste 37% fata de anul precedent.

"Pe piata nu mai exista finantare pentru proiectele de infrastructura locale, iar finantarile externe se acceseaza foarte greu. In plus, compania Bechtel, principalul nostru client, a redus semnificativ colaborarea cu firma noastra", a declarat Carmen Ionescu, directorul general al companiei Grandemar.

Contactati de ZF, oficialii Bechtel au spus ca exista situatii in care au renuntat la colaborarea cu unii furnizori datorita faptului ca acestia au crescut preturile la materialele furnizate si nu au respectat termenele de livrare prevazute de contract.

"Colaboram cu firma Bechtel din momentul inceperii lucrarilor la autostrada Transilvania si furnizam pentru ei nisip de concasaj, criblurile asfaltice si piatra bruta. Ne aflam in situatia in care avem de recuperat sume gigant pentru lucrarile efectuate inca de anul trecut, iar sansele ca acesti bani sa-i primim sunt foarte mici datorita lipsei de lichiditati de pe piata", a spus Carmen Ionescu.

Principalul actionar al companiei este Bloem International BV din Olanda care detine 50,8% din actiuni. Firma austriaca de constructii Strabag Egipto detine circa 41,2% din actiunile Grandemar, restul actiunilor fiind detinute de alti proprietari.