Sturza, fost director in Rompetrol: Patriciu ramane partenerul meu numarul 1

Autor: Roxana Petrescu 01.10.2009

Ion Sturza, fostul director general adjunct al grupului petrolier Rompetrol, a pus pe picioare un fond de investitii, Greenlight Invest, prin intermediul caruia va activa si in Romania, fiind interesat de mai multe domenii printre care se numara imobiliarele si retailul. Sturza, fost prim-ministru in Republica Moldova , spune ca poate contribui la acest fond cu 30 mil. euro, fonduri proprii, dar ca poate atrage si surse externe de finantare foarte importante.

"Ma intereseaza toate domeniile, mai putin segmentul de marfuri accizate. Cel mai bun moment pentru achizitii va fi ianuarie-februarie anul viitor. Atunci vor fi cele mai mari presiuni din partea bancilor in ceea ce priveste recuperarea banilor acordati pe credite pentru ca trebuie sa-si faca provizioanele. Atunci va incepe «shopping-ul» adevarat si vor aparea multe oportunitati pe segmentul imobiliar, retail si nu numai. Oricum piata de real estate va deveni foarte simpatica", a precizat Sturza.

"Nu voi face management cu aceste active, ci vom folosi modelul Rompetrol la o scara mai mica. Adica vom cumpara active ieftine pe care le vom vinde scump. Fata de preturile de dinainte de criza, cred ca voi obtine discounturi de 80%", a mai precizat Sturza. El a mai spus ca incearca de mai multa vreme sa inregistreze fondul in Romania, dar nu a reusit acest lucru pana acum.

"Suntem la poarta Tribunalului, dar nu ne putem inregistra din cauza situatiei existente", a explicat omul de afaceri. Mai multe companii au fost afectate de greva magistratilor, care a durat circa o luna de zile, fiind declansata pe fondul nemultumirii generate de legea salarizarii unitare a bugetarilor. In aceasta perioada, rezolvarea litigiilor comerciale si inregistrarea firmelor au fost blocate. Sturza a mai infiintat un fond de investitii in Olanda, Fribourg Investments, care, la fel ca Greenlight Invest, este detinut in proportie de 100% de el.

Sturza spune ca va continua sa colaboreze cu omul de afaceri Dinu Patriciu, fostul proprietar al grupului Rompetrol, care si-a facut recent exitul complet din structura pe care a construit-o timp de 10 ani in jurul rafinariei Petromidia.

"Eu voi investi in toate proiectele lui Patriciu si el va fi primul partener in proiectele mele. Patriciu, alaturi de Phil Stepheson (fost actionar al grupului Rompetrol) si cu mine, putem†pune la un loc fonduri in valoare de 100 de milioane de euro", a mai spus Sturza.

Fostul premier moldovean a declarat ca nu regreta despartirea de Rompetrol si ca-si va mentine participatia de 20% pe care o detine in cadrul filialei Rompetrol Moldova .

"Eu nu m-am casatorit cu rafinaria din Constanta. Imi pastrez pachetul pe care-l detin acum in Rompetrol Moldova, dar nu intentionez sa-l majorez", a mai spus Sturza.