Solutiile lui Boc in fata amenintarii cu motiunea de cenzura: interimar sau interimar

Autor: Doina Anghel 01.10.2009

Premierul Emil Boc urma sa decida aseara, intr-o sedinta de guvern la care sa participe doar ministrii PD-L, planul de supravietuire al cabinetului sau, in conditiile in care democrat-liberalii, care au obtinut doar o treime din fotoliile parlamentare nu au sprijin pentru a-si trece un nou Guvern prin Parlament.



In situaTia in care Guvernul sau va pica in parlament, si are mari sanse, de vreme ce democrat-liberalii au relatii institutionale proaste cu peste 60% din membrii Parlamentului, atunci solutia este interimatul pana dupa prezidentiale, pentru ca chiar daca Guvernul ar fi respins si a doua oara in legislativ, situatie in care trebuie sa se organizeze alegeri anticipate potrivit Constitutiei, tot Constitutia spune ca nu pot fi organizate alegeri cu 6 luni inainte de alegerile prezidentiale.

Surse de la Palatul Victoria spuneau ieri ca premierul Emil Boc nu va forma un guvern de coalitie, ci unul minoritar, in care va numi interimari fara a fi necesar ca Executivul sa mai treaca prin Parlament.

O amenintare directa a venit ieri si de la liderul PNL Crin Antonescu care a anuntat o motiune de cenzura impotriva Guvernului Boc, desi tot el spunea acum doua zile ca nu este adeptul unei astfel de masuri in acest moment.

Planul cel mai viabil era ca premierul Emil Boc sa prelungeasca cat mai mult "interimatul" in functiile de ministri, astfel incat sa evite un nou vot de investitura, care este obligatoriu, de vreme ce s-a schimbat culoarea politica a Guvernului.

Interimatul unei functii de ministru dureaza 45 de zile, iar Boc va forta investitura oficiala a noului Guvern dupa alegerile prezidentiale, turul intai al acestui scrutin, unde favorit este presedintele in functie Traian Basescu, fiind programat pentru 22 noiembrie, adica peste 53 de zile.

Prim-vicepresedintele PD-L Adriean Videanu, care este ministrul economiei, a spus ieri, dupa demisia ministrilor PSD, ca una dintre solutiile legale si constitutionale luate in calcul de Executiv o reprezinta asigurarea interimatului de catre membrii Cabinetului care fac parte din PD-L. Asta ar insemna ca fiecare ministru in functie, inclusiv premierul, sa mai coordoneze activitatea si altor ministere.

Potrivit constitutionalistilor, un ministru interimar are acelasi drepturi si obligatii ca un ministru plin, investit de parlament.

"Nu am facut o impartire, dar una din solutile legale si constitutionale este aceea a asigurarii unui interimat de catre membrii Cabinetului", a explicat ieri Videanu.

Ieri mai circula si o alta varianta a acestui plan, anume ca ministrii PSD sa fie convinsi sa ramana in functie inca 15 zile dupa demisia lor de astazi, iar interimarii din PD-L sa fie propusi dupa data de 15 octombrie.

Planul 2 - cautarea de aliati

In conditiile in care PNL ameninta cu motiunea de cenzura - Crin Antonescu a anuntat ieri ca liberalii vor urmari modul de impartire a "interimatelor" si "fara indoiala" ca punctul lor de vedere "va fi exprimat, probabil, intr-o motiune de cenzura", intrucat "Guvernul nu mai are majoritate parlamentara" - PD-L nu are alta optiune decat de a-si cauta aliati in Parlament. In afara de UDMR si de grupul minoritatilor nationale, care oricum nu ii pot asigura majoritatea in Parlament, nicio alta formatiune nu va sprijini guvernul lui Boc, daca este sa te ghidezi dupa declaratiile liderilor din ultimele zile.

O solutie ar fi negocierile individuale cu parlamentari din PNL si PSD nemultumiti de propriile partide, un simplu calcul aratand ca democrat-liberalii mai au nevoie de aproximativ 20 voturi pentru a-si asigura trecerea cabinetului, voturi pe care liderii PD-L sunt convinsi ca le pot obtine fara probleme.

Antonescu a negat ieri ca ar fi negociat formarea unui nou Guvern alaturi de PSD sau PD-L: "PNL n-a negociat si nu negociaza cu niciunul dintre aceste doua partide, care trebuie sa isi asume raspunderea in fata romanilor pentru dezastrul, pentru criza in care au adus tara".

Chiar daca Boc va fi demis, prin motiune sau investitura sa va fi respinsa, el poate ramane interimar pana dupa alegerile prezidentiale, cand in lumina rezultatelor va putea fi negociata o noua majoritate.

Unele filiale ale PSD raman la guvernare

In privinta celorlalte functii de la nivel central si local care apartineau PSD, Videanu a spus ca PD-L va utiliza toate mijloacele legale si constitutionale astfel incat actul de guvernare sa nu fie afectat in aceasta perioada. "Suntem constienti ca peste criza economica, prin decizia PSD-ului de a rupe Parteneriatul pentru Romania, s-a creat si o criza politica, dar speram sa gestionam lucrurile astfel incat sa nu avem si o criza sociala", a spus prim-vicepresedintele PD-L. El a spus ca despre inlocuirea sau numirea unor prefecti interimari nu s-a discutat in acest moment. "Am discutat numai ceea ce inseamna aparatul guvernamental", a explicat Videanu.

Multe din organizatiile PSD, intre care Targu Mures si Constanta, au anuntat ca nu vor cere ca social-democratii aflati in fruntea serviciilor deconcentrate sa demisioneze, gestul lor echivaland practic cu ramanerea la guvernare. Potrivit unei ordonante adoptate la inceputul anului de acest guvern, directorii de servicii deconcentrate sunt numiti si demisi din functie pe criterii politice.