Politica petrece

Autor: Iulian Anghel 01.10.2009

Miercuri seara la Romexpo, Marian Vanghelie a fost reconfirmat in fruntea PSD Bucuresti in urarile simpatizantilor. "Tara este in crizaaaa!", striga Vanghelie. "Aaaaa..." raspundea sala in aplauze. "Crizaaaaa...", repeta Vanghelie. "Oooooo...", exulta sala.

Ieri, in sala de presa a Palatului Victoria, ministrii PSD - imbracati sobru, insirati in spatele pupitrului care sustinea microfonul si care parea un sicriu pus in picioare - isi luau adio de la putere dupa noua luni de guvernare cu promisiunea: Ne vom intoarce in decembrie sa scoatem tara din criza!

In vreme ce pe o jumatate a ecranelor televizoarelor curgeau imagini cu parastasul de la Palatul Victoria si cu rudele acum orfane ale Guvernului Boc 1, pe cealalta jumatate a acelorasi ecrane presedintele Traian Basescu dantuia intr-o hora ardeleneasca la Cluj.

In urma cu noua luni, dupa putin anticipata intelegere dintre PSD si PD-L pentru guvernare, presedintele Traian Basescu iesea cu un discurs public care mira la acea vreme. Si mira pentru ca obisnuit ar fi fost ca presedintele sa se rezume la un discurs de constatare a acestei aliante si, eventual, la promisiunea de a o sustine. Presedintele a mers mult mai departe si a folosit fraze lungi si pompoase, "compromis care nu compromite", "alianta transparenta pe care mi-am dorit-o". Este greu de spus chiar si acum ce si-a dorit presedintele atunci, dar din compromisul care nu compromite s-a ales praful, iar din alianta transparenta doar transparenta lungului sir de invective pe care cele doua formatiuni si le arunca de ceva vreme.

Mariajul pentru patru ani, cum au promis cele doua partide ("Daca in Germania se poate, se poate si la noi", a sustinut in primele luni de guvernare seful PSD, Mircea Geoana) a durat, dupa cum se vede, noua luni si pare ca si acest interval este lung, daca tinem seama de circumstante.

Sigur, toata lumea cauta acum castigatorul si perdantul acestui episod si, sigur, vinovatul. Cine pe cine a inselat, cine va castiga "procesul partajului" electoral de la finele anului. Sunt sute de scenarii si nu stim care dintre ele va ajunge pe ecrane.

Ceea ce este cert e ca FMI a acceptat saptamanile trecute sa acorde a doua transa de imprumut Romaniei (bani care merg spre pensii si salarii), fara ca ordonanta privind reducerea cheltuielilor sa fi fost publicata in Monitorul Oficial (lucru ce reprezenta o conditie a acestei transe de imprumut). Nu stim ce crede FMI acum (a fost orb sau a intuit evolutia, dar a lasat de la el?) si Comisia Europeana - premierul s-a intalnit ieri cu ambasadorii UE sustinand ca Romania va continua sa-si respecte angajamentele.

Vor fi doua luni cu un guvern minoritar, foarte probabil, pentru ca este greu de crezut acum ca PSD sau PNL se vor grabi sa darame guvernul prin motiune de cenzura, pentru ca, in aceasta situatie, acuzatiile ca cele doua formatiuni destabilizeaza tara vor pica ca o manusa. In aceste doua luni politica va petrece. Singurul lucru la care mai putem spera acum este ca petrecerea sa se sparga dupa alegeri, iar mahmureala sa nu tina mult.