Sa se rupa Guvernul, dar sa nu plece Gherghina cu bugetul de la Finante. Cum comentati?

Autor: Claudia Medrega 01.10.2009

PSD se retrage de la guvernare, leul si Bursa cad, investitorii sunt ingrijorati. Romania sta pe un butoi de pulbere. Singura sansa este ca administrarea bugetului, aflata in mainile lui Gheorghe Gherghina, sa mearga inainte.



Guvernul s-a rupt ieri prin decizia ministrilor PSD de a demisiona, iar cursul si Bursa au reactionat negativ la posibilitatea ca situatia politica sa degenereze si Romania sa devina aproape de neadministrat din punct de vedere economic pana la alegerile prezidentiale.

Mediul de business afirma ca era de asteptat aceasta ruptura si ca nici pana acum acest guvern nu a avut rezultate in relansarea economiei.

Oamenii de afaceri folosesc cuvinte ca "iresponsabilitate crasa" si "cinism" despre cele doua partide aflate la guvernare. Singura grija in acest moment este insa atingerea tintelor convenite cu FMI si pastrarea unei continuitati la Ministerul Finantelor unde Gheorghe Gherghina, adus de la BNR anul trecut, a reusit sa finalize bugetul pentru 2010. Gherghina este unul dintre putinii specialisti romani in politici bugetare, cu experienta de peste 10 ani.

"Ministerul Finantelor a primit proiectiile de la toti ordonatorii de credite si le-a centralizat. Am trimis atat proiectul legii bugetului asigurarilor sociale, cat si proiectul legii bugetului de stat la Secretariatul General al Guvernului. Termenul de trimitere a fost 30 septembrie. Urmeaza sa se discute in guvern, de catre ministrul de finante cu ceilalti ministri, si sa se prezinte variantele ordonatorilor de credite sa vedem daca mai facem ajustari pentru a ne incadra in parametrii conveniti", a explicat Gherghina pentru ZF.

Potrivit proiectului de buget pentru 2010, deficitul bugetar pentru 2010 a fost proiectat la 5,9% din PIB, in scadere fata de nivelul previzionat pentru acest an la 7,3% din PIB. Veniturile urmeaza sa aiba un nivel comparabil cu cel din acest an, de 31,7% din PIB, cheltuielile fiind prognozate la 37,6% din PIB. Termenul legal de trimitere a bugetului in Parlament este 15 octombrie.

Tonny Lybek, reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria, a dat asigurari ca acordul FMI cu Romania va continua, in pofida ruperii coalitiei de guvernamant, in conditiile in care negocierile s-au derulat cu autoritatile romane, nu cu un partid anume.

Principalul avantaj al acordului de finantare externa cu FMI si UE a fost tocmai "importul de credibilitate", dupa cum au sustinut oficialii de la banca centrala si Guvern, iar nerespectarea lui reprezinta un risc major pentru modul in care este perceputa Romania de catre investitorii straini.

Chiar daca Guvernul este zdruncinat de criza politica, este bine ca Romania are proiectul de buget finalizat si transmis la Guvern. Insa ramane de vazut ce se va intampla in continuare.

Daca pana acum analistii aveau oricum dubii in privinta capacitatii Romaniei de a-si respecta angajamentele - in special in privinta deficitului bugetar -, cu un guvern minoritar la putere sansele sunt si mai mici.

Iar neindeplinirea programului de consolidare fiscala agreat cu FMI poate duce la retrogradarea ratingului Romaniei, dupa cum au atentionat chiar de ieri analistii agentiei de rating S&P.