Cele mai importante evenimente de astazi

Ziarul Financiar 01.10.2009

1. Criza guvernamentala, la final. Ministri demisionari ai PSD, inlocuiti de actualii ministri ai PD-L. Presedintele Traian Basescu a decis sa semneze toate decretele de revocare ale ministrilor PSD, in locul acestora fiind numiti interimar actualii ministrii din cadrul Guvernului. Astfel, Boc va ocupa postul de ministru al Educatiei, Berceanu va fi interimar la Agricultura, Pogea - la Ministerul Muncii, Sandu - la IMM, Udrea - la Mediu, Predoiu - la Externe si Videanu - la Ministerul Sanatatii.

Guvernul, in actuala componenta, va avea in aceasta seara o sedinta extraordinara.

Criza guvernamentala de astazi nu s-a lasat fara efecte asupra pietelor monetara si bursiera, ambele inregistrand caderi in contrast cu celelalte piete din regiune. Bursa de Valori Bucuresti a incheiat sedinta de tranzactionare de joi in scadere cu 1,45%, lichiditatea pietei fiind de 9,19 milioane euro (39,08 milioane lei).

Societatile de investitii financiare (SIF), grupate in cadrul indicelui BET-FI, au incheiat in scadere medie cu 2,78%, in timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece companii tranzactionate la Bursa, a pierdut 1,95%.

De asemenea, leul a revenit la minimul din ultimele doua saptamani la cursul de referinta, BNR afisand la ora 13:00 o cotatie de 4,2495 lei/euro, cu 5,14 bani mai mult fata de nivelul publicat ieri.

Leul a reusit sa recupereze din pierderi in inchiderea sedintei interbancare si s-a mentinut la un nivel de 4,2600 - 4,2640 lei/euro, dupa deprecierea accelerata cauzata de anuntul privind ruperea coalitiei, reducerea cotatiilor fiind pusa pe seama interventiei indirecte a bancii centrale.

Dealerii sustin ca spre finalul zilei lichiditatea pietei a scazut, astfel ca interventia indirecta a Bancii Nationala a Romaniei (BNR), prin vanzare de euro, a avut efecte concrete asupra cursului.

"Cred ca si BNR a fost luata prin surprindere de suma mare ceruta de banci, fiind nevoita sa accepte toate cererile in conditiile in care a optat pentru o operatiune de piata deschisa, anuntand doar perioada si rata de dobanda. Nu-mi explic de ce a facut banca centrala aceasta injectie de lichiditate prin care practic a lasat cursul sa defileze; probabil multa lume avea de facut plati in lei, insa chiar si asa cred ca unii au luat mai mult decat aveau nevoie avand in vedere ca rezulta o medie de 1 mld. de lei pe banca participanta", a comentat un jucator.

"In noile conditii, nimeni nu mai poate merge pe o previziune de apreciere a leului", a comentat un dealer.

2. Rezervele BNR ating un nou record, de 28,34 mld. euro, dupa primirea transei a doua de la FMI. Rezervele valutare la BNR au crescut in septembrie cu 596 milioane de euro, la un nou nivel record, de 28,339 miliarde euro, pe fondul unor intrari de 2,57 miliarde euro, din care 1,85 miliarde de euro reprezinta banii din cea de-a doua transa a imprumutului stand-by semnat cu FMI, a anuntat joi banca centrala.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 2,27 miliarde de euro.

Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 30 septembrie 2009 au fost de 30,61 miliarde de euro, fata de 29,95 miliarde de euro la 31 august 2009, se arata intr-un comunicat al bancii centrale.

3. FMI a imbunatatit prognoza pentru Romania: Deficit de cont curent de 5,5% si inflatie de 5,5% anul acesta. Fondul Monetar International (FMI) a revizuit, joi, in scadere prognoza privind deficitul de cont curent al Romaniei in 2010, la 5,6%, de la 6,5% cat estima in luna aprilie, potrivit Prognozei Economice Mondiale.

Institutia a confirmat pentru 2009 un deficit de cont curent de 5,5%, anuntat in august, ca urmare a consultarilor cu autoritatile romane.

Totodata, FMI se asteapta la o crestere medie anuala a preturilor cu 5,5% in 2009 si 3,6% in 2010. In prognoza din aprilie, specialistii institutiei internationale au estimat o inflatie de 5,9% in 2009 si de 3,9% in 2010. Cititi mai mult pe www.mediafax.ro

4. Carpatica anunta noi pierderi: -2,4 milioane lei in T3. Banca Comerciala Carpatica (BCC) a incheiat al treilea trimestru al anului cu o pierdere bruta de 2,4 milioane lei. Banca a inregistrat in primele noua luni un profit brut de aproape 6 milioane lei (1,4 milioane euro). Carpatica este controlata de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, care detine 36,26% din capital. Actiunile bancii au incheiat sedinta de tranzactionare de azi in scadere cu 5,36%, la o capitalizare bursiera de 213 mil. lei (50 mil. euro).

5. Zvonurile privind nevoia unei majorari de capital de inca 1 miliard euro, duce la caderea Erste cu 6,35% la Bursa de la Viena. Erste Group, actionarul majoritar al BCR, are nevoie de majorarea capitalului cu inca un miliard de euro pentru a face fata cresterii puternice a provizioanelor pentru credite neperformante, conform unor informatii care au inceput sa circule pe bursa de la Viena.

"O majorare de capital o faci sau nu o faci, nu poti doar sa vorbesti despre ea. Nu exista nicio hotarare in acest sens si nu comentam zvonuri", au declarat pentru ZF reprezentantii Erste.

Cu toate acestea, zvonurile din piata au trimis titlurile Erste tranzactionate la Bursa de la Viena la pamant, acestea cazand cu 6,35%, pana la 21 euro/actiune.