Cum vad criza studentii la ASE: Vreau salariu de 800 de euro dupa absolvire. Pana termin, se duce si criza

Autor: Adelina Mihai 05.10.2009

Aproape 34.000 de studenti incep astazi cursurile in cadrul Academiei de Studii Economice (ASE). Cea mai mare parte a acestora vor intra pe o piata a muncii care nu arata deloc prietenos, ca in anii trecuti. Cum vad criza si ce stiu despre efectele acesteia cei care urmeaza sa formeze viitoarele generatii de manageri din Romania?



Cei peste 4.700 de absolventi de liceu care intra astazi in anul I la ASE, una din cele mai mari institutii de invatamant superior si unul din principalii funziori de angajati de pe piata, sunt optimisti in ceea ce priveste oportunitatile de cariera de dupa absolvire, convinsi ca actuala criza nu-i va afecta in niciun fel in momentul in care isi vor finaliza studiile. Optimismul dispare insa in cazul masteranzilor, care incearca de cateva luni bune sa se angajeze si vad cum angajatorii inchid usa dupa usa in fata lor.

"Nu-mi gasesc un loc de munca de cateva luni bune. Firmele nu vor sa mai angajeze tineri pe care sa-i creasca, ci vor angajati cu experienta care sa le aduca profit", spune Ana P. care s-a inscris pentru un masterat de marketing si comunicare in cadrul ASE.

Cei care au intrat in primul an de facultate sunt dispusi sa se angajeze pe salarii mici, atata timp cat programul de lucru le permite sa mearga si la facultate.

"M-am angajat deja la un call-center cu program de lucru part-time, unde primesc un salariu de 100 de euro, plus bonuri de masa si bonusuri, daca depasesc targetul. Dupa absolvire, intentionez sa-mi deschid o afacere proprie", sustine Loredana, 19 ani, din Turnu Magurele, studenta in anul I la Facultatea de Comert din cadrul ASE.

Cu un salariu similar s-ar multumi si Paula din Constanta, studenta in anul I la aceeasi facultate.

"M-as angaja pe minimum 120 de euro la un job part-time din timpul facultatii. E prematur sa vorbesc despre ce vreau sa fac dupa, pentru ca inca imi este putin neclar ce voi invata la aceasta facultate", spune Paula (19 ani).

Vor salarii intre 500 si 800 de euro dupa absolvire

Daca pretentiile pentru salariile obtinute la joburile din timpul facultatii nu sunt foarte mari, la cele de dupa absolvire studentii vor sa castige si pana la 800 de euro pe luna.

"Vreau un salariu de 800 de euro dupa absolvire, deoarece sunt convinsa ca pana terminam se duce si criza", spune Alexandra P, care a absolvit Filologia in liceu si care a ales sa studieze la Facultatea de Economie pentru ca domeniul limbilor straine nu mai este la mare cautare.

Si Laura Neferu, studenta in anul I la Facultatea de Relatii Economice Internationale, vrea un salariu de cel putin 500 de euro la primul job de dupa absolvire. "Mi-ar placea ca, dupa facultate, sa incep un program de internship intr-o multinationala. Tocmai de aceea mi-am si ales aceasta specializare, pentru ca ofera multe oportunitati pentru o cariera internationala, avand in vedere contextul globalizarii", spune Neferu.

Masteranzii, minus 20% la salarii

Daca bobocii au sperante mari in ceea ce priveste castigurile pe care le vor obtine la primul job, studentii din anul I de masterat, multi dintre ei angajati din timpul facultatii, sunt mai pesimisti.

"Anul acesta mi-a scazut salariul cu 20%. Daca atunci cand am inceput sa lucrez ma asteptam sa-mi creasca salariul la 360 - 380 de euro dupa un an de vechime, am ajuns sa lucrez mai mult si mai bine pe aceiasi bani pe care m-am angajat, adica 240 de euro", spune Ionela, masterand in anul I la ASE, care s-a angajat inca din anul doi de facultate in functia de consilier credite la o firma de intermedieri financiare. In cadrul ASE, s-au inscris pentru cursurile de masterat din acest an aproximativ 6.000 de absolventi de facultate.

Ionela se afla insa printre studentii "norocosi", care au un loc de munca.

De altfel, peste 2.600 de studenti, absolventi de liceu sau de facultate au participatrecent la Bursa locurilor de munca organizata de Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca din Bucuresti (AMOFM), in cautarea unui job, fiind prezenti in numar dublu fata de anul trecut. Tinerii care au absolvit in acest an facultatea nu reusesc sa se angajeze, iar 9.000 au aplicat la ANOFM pentru a primi ajutorul de somaj.

"Locurile de munca pentru studenti s-au redus la jumatate, am trei luni de cand imi caut un job. M-as angaja pe un salariu de minim 360 de euro, desi nu ma simt inca pregatita sa intru pe piata muncii, deoarece nu am lucrat deloc in timpul facultatii", spune Aurelia, studenta in anul III la Facultatea de Economie. Ea si-ar dori sa se angajeze in domeniul consultantei financiare, in echipa de management al proiectelor. Mai mult, din datele furnizate de reprezentantii site-ului de recrutare Ejobs reiese ca in acest moment exista 2.270 de joburi disponibile pentru studentii din toata tara, oferta cu 30% mai redusa decat cea din perioada similara din 2008.

Nu mai primesc asa de multi bani de la parinti

"Cum resimit eu criza? Primesc mai putini bani de la parinti", spune Paula din Constanta, studenta la marketing.

Cu toate acestea, despre efectele crizei, tinerii stiu doar din auzite. "Familia mea resimte mai mult decat mine criza, pentru ca tata lucreaza in domeniul constructiior si i s-au taiat toate sporurile si primele pe care le primea in anii trecuti. Implicit, si eu primesc mai putini bani de buzunar", explica Loredana, studenta la Comert.

Exista insa si exceptii. Sabrina, studenta in primul an la Comert, spune ca a primit in acest an mai multi bani de la parinti decat in anii trecuti.

"Anul acesta am fost plecata in afara mai mult ca niciodata. Am auzit ca de acum va veni greul crizei la noi, dar cine stie?", spune Sabrina, care vrea sa se angajeze din anul doi de facultate la o agentie de turism pe un salariu de minim 240 de euro.

"Am prieteni care lucreaza si am inteles ca au probleme la locul de munca, mai ales cei care sunt angajati in IMM-uri. Companiile mici nu mai au asa de multi clienti, iar oamenii ezita sa mai cheltuiasca foarte mult, ceea ce ii face pe angajatori sa reduca din salarii", explica Laura Neferu, studenta la Relatii Economice Internationale.

Cele mai cautate facultati din cadrul ASE au fost in acest an Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori, pentru care au existat un numar de 990 de candidati, Facultatea de Relatii Economice Internationale, cu 804 de inscrisi si Facultatea de Administratie Publica la care s-au inscris 609 candidati.