Bursele din Est redevin o mina de aur pentru marii investitori

Autor: Andreea Neferu 04.10.2009

Mark Mobius, unul dintre cei mai mari administratori de bani din lume investiti in pietele emergente, pariaza in continuare pe bursele din Europa Centrala si de Est. Seful Templeton Asset Management - SUA incearca sa profite acum de preturile scazute ale actiunilor din Est pentru a-si imbunatati valoarea portofoliului care se ridica la peste 25 de miliarde de dolari. De cateva luni, Mobius, un expert al burselor din Est, face lobby puternic printre investitori sa redescopere actiunile din aceasta regiune, puternic lovite de criza financiara si penalizate pe nedrept.

Templeton, companie aleasa sa administreze activele Fondului Proprietatea din Romania, si-a adaugat in portofoliu si actiuni ale unor companii din Ungaria, Cehia si Polonia, scrie Bloomberg.

Dupa un raliu bursier de 28% in trimestrul al treilea si de 65% de la inceputul anului, actiunile din indicele MSCI Eastern Europe se tranzactioneaza la de 1,2 ori valoarea activelor nete ale companiilor, cu 40% mai ieftin decat titlurile ce intra in componenta indicelui MSCI Emerging Markets.

Actiunile Gazprom, pe care pariaza acum Mobius, se tranzactioneaza la jumatate din pretul cerut pentru titlurile unor alte companii energetice precum ConocoPhillips sau Encana, si s-ar putea aprecia cu pana la 40% in urmatoarele 12 luni, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg.

ING: Evolutie extrem de buna pentru pietele din Est

"Nu-mi aduc aminte sa mai fi fost vreodata atat de increzator in Europa de Est", a declarat Maarten-Jan Bakkum, strateg pe piete emergente la ING. "Evaluarile noastre privind aceasta regiune arata foarte bine comparativ cu celelalte piete emergente", a mai spus Bakkum.

Tarile in curs de dezvoltare din Europa ar putea afisa anul viitor cele mai bune evolutii economice din randul statelor emergente, estimeaza de altfel si oficialii Fondului Monetar International (FMI). Economiile din Europa Centrala si de Est ar putea creste in 2010 cu 1,8%, dupa o contractie medie de 5% anul acesta, in timp ce PIB-ul Rusiei ar putea avansa cu 1,5% anul viitor, dupa un declin economic de 7,5% in 2009, conform prognozelor FMI.

Profiturile obtinute de companiile din regiune ar putea urca, de asemenea, cu 22% anul viitor, se arata intr-un sondaj realizat de Bloomberg. Indicele MSCI Eastern Europe s-a prabusit anul trecut cu 70%, pe fondul celei mai grave recesiuni de dupa al Doilea Razboi Mondial si toata lumea anticipa un viitor extrem de sumbru pentru regiune. Nouriel Roubini, economistul american care a previzionat declansarea crizei financiare, a avertizat in februarie ca Europa de Est este "reteta perfecta a dezastrului", in timp ce agentia de rating Moody's a anticipat o recesiune "profunda si indelungata" in regiune.

In prezent insa, bursele din Europa Centrala si de Est le concureaza pe cele din Vest din perspectiva performantelor.

Somajul din SUA a "topit" usor bursele din Est

Saptamana trecuta bursele din regiune au inregistrat totusi un usor picaj, principala cauza fiind anuntarea ratei somajului din Statele Unite, ce a urcat la un nivel record pentru ultimii 26 de ani, de 9,8%, alimentand speculatiile ca avansul de 20% postat de indicii bursieri din statele emergente in trimestrul al treilea este nefondat.

Indicele rus de referinta Micex a coborat la sfarsitul saptamanii trecute cu 5,4%, iar rubla s-a depreciat cu 0,3% fata de dolar si cu 0,2% raportat la moneda euro. Totodata, bursele din Polonia, Romania si Ungaria au afisat rezultate negative, inregistrand scaderi de peste 2%, in timp ce grivna ucraineana a fost cel mai slab performer in randul monedelor din regiune.

Indicele polonez WIG20 a pierdut vineri 4,1%, cel ungar BUX s-a depreciat cu 2,8%, in timp ce indicele romanesc BET a afisat o scadere de 4,7%.

Si leul a avut un final de saptamana destul de slab, depreciindu-se joia trecuta cu 1% si vineri cu 0,5% in fata monedei euro.