Ce bursa se va lista prima: BVB sau Sibex?

Autor: Adrian Cojocar 04.10.2009

Intr-un an in care ofertele publice de vanzare de actiuni au lipsit aproape cu desavarsire, singurele sperante privind listari noi se indreapta spre operatorii celor doua piete. Daca bursele in sine nu sunt un exemplu, atunci cine?



Conducerile celor doi operatori bursieri de la Bucuresti si Sibiu BVB si Sibex au anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca in termen de o luna actionarii vor hotari listarea acestora pe propriile platforme.

Conducerea Bursei a convocat actionarii pentru a discuta luna viitoare operatiunea de listare pe piata BVB, dupa ce la finele saptamanii trecute a luat ultimele masuri pentru definitivarea acesteia. In acest sens, conducerea operatorului a modificat actul constitutiv al Bursei pentru a inlesni circulatia actiunilor BVB in perioada de prelistare si a aprobat amendamente la statut care sa asigure ca operatorul va deservi economia si dupa operatiunea de listare, potrivit presedintelui Bursei Stere Farmache, citat de Mediafax.

Primele demersuri ale actionarilor in vederea listarii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au fost luate in decembrie 2008, cand acestia au aprobat listarea de principiu a Bursei si tranzactionarea actiunilor BVB pe propria platforma.

La randul sau, consiliul de administratie al Sibex, care opereaza piata futures de la Sibiu, a propus actionarilor splitarea valorii nominale a titlurilor operatorului de piata, de la 10 de lei la 1 leu, in vederea listarii actiunilor la bursa din Sibiu. Actionarii vor mai discuta in cadrul aceleiasi intruniri alegerea unui intermediar in vederea listarii operatorului si sa decida pretul de listare al bursei la termen.

Actionarii Sibex au aprobat si in luna aprilie splitarea valorii nominale a titlurilor, de la 200 de lei la 10 lei, scopul fiind acelasi, si anume tranzactionarea titlurilor Sibex pe piata reglementata la vedere.

Singura listare de anul acesta a fost cea a fondului inchis de investitii OTP Wise, a carui admitere la tranzactionare a fost aprobata de conducerea BVB la finele saptamanii trecute.

BVB

Sibex