BNR are din nou o dilema: tine dobanzile in frau sau apara leul?

Autor: Liviu Chiru 05.10.2009

Banca Nationala trebuie sa decida daca le imprumuta lei bancilor pentru a scadea dobanzile sau continua sa apere cursul lovit de criza politica.



Dealerii se uita din nou spre BNR, care va decide astazi daca reinnoieste creditele de refinantare acordate saptamana trecuta, in conditiile in care dobanzile sunt in continuare la niveluri ridicate, dar pe de alta parte trebuie sa fie atenta si la presiunile de depreciere a cursului.

BNR a injectat joia trecuta in piata aproape 12 miliarde de lei (echivalentul a 2,8 miliarde de euro) printr-un credit pe patru zile oferit bancilor comerciale, la o dobanda de 8% pe an. Chiar si dupa aceasta miscare dobanzile pentru plasamentele pe termene scurte au ramas la niveluri ridicate, bancile cerand 11%-12% pe an pentru a-si imprumuta lei intre ele si in sedinta de vineri.

Saptamana trecuta banca centrala a ales sa atenueze tensiunea de pe piata monetara, chiar in timp ce leul era sub o presiune puternica de depreciere, cotatiile urcand de la 4,21 la 4,28 lei/euro intr-o singura zi.

Din nou, banca centrala este prinsa intr-o situatie dificila: in timp ce pe piata monetara persista o seceta de lei, orice injectie de lichiditati sporeste presiunile pe curs.

"S-ar putea ca BNR sa nu faca astazi o licitatie pentru oferirea de credite. Bancile pot accesa fonduri prin facilitatea Lombard, la 12% pe an, iar prin dobanzi mai mari este stimulata revenirea cursului", comenteaza un dealer.

Daca BNR nu va oferi noi credite de refinantare, presiunea pe dobanzi va creste. Bancile pot accesa totusi o facilitate de credit pe o zi (credit Lombard), la o dobanda de 12% pe an, care este oferita permanent. Si pentru aceste credite bancile trebuie sa garanteze cu titluri de stat.

Exact cu un an in urma, BNR a ales sa protejeze cursul (la niveluri de 3,6-3,7 lei pentru un euro), cu pretul de a crea tensiuni pe piata monetara, dobanzile urcand atunci si la 50% pe an. Abia in aceasta vara dobanzile de pe piata interbancara s-au reconectat la dobanda-cheie a BNR.

"Instabilitatea politica a crescut incertitudinea si a sporit riscurile legate de o depreciere a leului. Noi pierderi pentru leu in viitorul apropiat nu pot fi excluse, dar inca mai credem ca miscarea va fi controlata", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Leul a pierdut saptamana trecuta circa 2% in fata euro, inregistrand astfel una dintre cele mai puternice deprecieri in fata euro dintre monedele din economiile emergente.

"Va fi tot mai dificil pentru BNR sa continue sa protejeze leul in conditiile in care tensiunile politice se suprapun cu o serie de factori care pun leul sub presiune si cresc probabilitatea ca tjntele negociate cu Fondul Monetar International sa nu fie atinse. Totodata, diminuarea interventiilor ar insemna o presiune mai mica pe piata monetara, ceea ce ar permite ajustarea dobanzilor la creditele pentru populatie si companii", spune Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING.

Dealerii au afisat din nou cotatii de 4,29 lei/euro

Euro a continuat sa urce la Bucuresti in prima parte a sedintei de tranzactionare de vineri, atingand un maxim de 4,29 lei, dupa ce la deschiderea pietei era cotat la 4,2650 lei. Inainte de pranz au aparut insa vanzari importante de valuta, dealerii suspectand din nou o interventie indirecta a BNR. La cursul oficial, euro a urcat la 4,2782 lei, cu 2,87 bani peste nivelul precedent. Acesta este cel mai ridicat nivel atins din martie. In a doua parte a zilei cotatiile s-au stabilizat in intervalul 4,27-4,28 lei pentru un euro, in conditiile in care jucatorii locali au inceput sa vanda valuta.