S&P, Moody’s si Fitch avertizeaza ca reduc ratingul daca acordul cu FMI deraiaza

Autor: Mihaela Claudia Medrega 04.10.2009

Finantele trebuie sa ajusteze cheltuielile si sa nu cedeze presiunilor sindicale sau electorale, fiind crucial ca Romania sa se incadreze in tinta de deficit bugetar de 7,3% din PIB, renegociata deja cu FMI, un eventual esec al programului punand in pericol ratingul de tara.



Agentiile de rating au avertizat deja cu privire la posibilitatea unei retrogradari, daca situatia politica va conduce la neindeplinirea programului de consolidare fiscala si economica agreat cu FMI.

"Ratingul de tara va fi influentat de abilitatea autoritatilor romane de a respecta angajamentele asumate in acordul cu FMI, incluzand incadrarea in tinta de deficit bugetar. Esecul programului cu FMI va intensifica presiunea asupra ratingurilor", considera Andrew Colquhoun, director in cadrul Fitch.

Agentia atrage atentia si asupra posibilitatii ca politicienii sa recurga la gesturi populiste care ar majora deficitul bugetar inaintea alegerilor prezidentiale. FMI a acceptat pentru acest an majorarea deficitului bugetar de la 4,6% la 7,3% din PIB, cerand reduceri de cheltuieli de 1 mld. euro.

Criza politica si riscurile legate de neindeplinirea obligatiilor pe care guvernul si le-a asumat fata de FMI pot conduce la amanarea transelor viitoare.

"Daca nu atingem tinta de deficit bugetar, ne asumam un mare risc. In primul rand, la nivel de perceptie, Romania incearca sa recastige increderea. Acordul a ancorat unele lucruri care ar fi putut sa derapeze. Si finantarea deficitului bugetar este mult mai ieftina. Ar fi normal ca autoritatile sa aiba un plan B pentru atingerea tintei de deficit bugetar. Rezultatul final conteaza pentru FMI, nu intentiile bune", apreciaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

Ajustarea cheltuielilor de personal este deja in intarziere, astfel ca devine posibila taierea cheltuielilor de investitii. Catalina Molnar, senior economist la RBS Bank, apreciaza ca taierea cheltuielilor de personal are slabe sanse sa se realizeze pana la alegeri. "Oricum, faptul ca s-a lasat la latitudinea fiecarui ordonator de credite - minister sau autoritate locala - modalitatea de ajustare a cheltuielilor pare sa fie o slabiciune a legii. Dilemele decidentilor in legatura cu 'daca', 'cum' si 'cand' sa se faca aceste ajustari continua sa se manifeste."

Laurian Lungu, managing partner al Macronanalitica, avertizeaza ca daca nu sunt reduse cheltuielile, deficitul bugetar trece de 8% din PIB. "Trebuie facuta aceasta ajustare. Daca nu, exista pericolul sa pierdem urmatoarele transe de la FMI. Marele risc este ca lupta politica a devenit oarba, s-a decuplat de la realitatea economica, ceea ce este ingrijorator."

La randul ei Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank, sustine ca in aceasta perioada ar fi de preferat ca intreaga clasa politica sa admita ca nu exista alta solutie pentru ajustarea deficitului fiscal decat prin eficientizarea si reducerea personalului incadrat la stat.

Cum au reactionat agentiile de rating la criza politica

S&P - prima mare agentie care a retrogradat Romania la nivelul speculativ (junk) in toamna anului trecut

Moody's - singura mare agentie de rating care mai acorda Romaniei calificativ cu recomandare de investitii - investment grade

Fitch - a doua mare agentie internationala de rating care, in toamna anului trecut, a retrogradat ratingul Romaniei la nivelul speculativ (junk)