Carti de identitate, roviniete si holograme, cu bani de la UE

Autor: Izabela Badarau 05.10.2009

Eltronis, o firma producatoare de etichete speciale, cu o cifra de afaceri de 3 mil. euro anul trecut, a achizitionat la inceputul lunii septembrie trei echipamente de tipar si finisare cu bani de la UE.

Valoarea totala a "Programului investitional pentru dezvoltarea capacitatilor tehnologice de producere a etichetelor speciale" este de 189.000 de euro, din care 111.500 de euro reprezinta fondurile nerambursabile.

"Cofinantarea a venit din surse proprii. A fost norocul nostru ca am pus deoparte acesti bani, pentru ca anul acesta, suprapunandu-ne peste criza de lichiditati, suntem siguri ca nu am fi reusit cu finantare de la banca", spune Cezar Cuc, administratorul firmei.

Echipamentele au fost achizitionate integral din fonduri proprii, urmand ca dupa doua sau trei verificari din partea autoritatii de management, sa fie incasati banii de la UE.

"Imediat dupa ce am achizitionat echipamentele, la o saptamana dupa, am avut o prima vizita de la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest de care apartinem. Dupa ce am trimis un dosar final de 400 de pagini, in doua exemplare, urmeaza sa mai avem cel putin o verificare si estimam ca intr-o luna vom incasa banii", spune Cuc.

Proiectul firmei Eltronis a fost depus in mai 2008, iar contractul de finantare europeana a fost semnat abia in iunie 2009.

"Cea mai mare problema a fost perioada lunga de aprobare. In proiectul initial planificasem achizitia a patru utilaje, insa unul dintre ele a fost cumparat in afara proiectului - nu am putut astepta atat."

Valoarea totala a investitiilor s-a ridicat la 433.000 de euro, spune administratorul firmei, mult mai mult decat planul initial, dar finantarea europeana a ramas aceeasi, de 111.500 de euro.

"Aceasta este o mare problema: indiferent cat se schimba situatia economica si nevoile unei firme, daca in cererea initiala s-au specificat anumite conditii, anumite sume, nu se mai poate schimba nimic. Sa nu mai vorbim de deprecierea monedei nationale. Din aceasta cauza noi incasam acum cu 20% mai putin", spune Cezar Cuc.

Odata cu achizitia celor patru noi utilaje, firma sustine ca este dotata la standarde intenationale, fiind singura firma privata din Romania specializata exclusiv pe producerea de etichete speciale si aplicatii de securitate.

"Sunt desigur mult mai multe firme de profil pe piata, dar ele sunt axate si pe producerea de etichete comerciale."

Eltronis a fost firma care a livrat pentru Summitul Nato din 2008 si Sommetul Francofoniei de acum trei ani legitimatii de acces (produse securizate) si holograme (elemente grafice de securizare).

Eltronis a facut noile modele de roviniete si a castigat licitatia pentru producerea cartilor de identitate din Romania - care inainte erau importate.

Prin proiectul de finantare europeana, firma creeaza 14 noi locuri de munca, anterior avand 5 angajati.

"Oamenii sunt angajati deja, numai ca aproape in fiecare luna scriem carti de munca. Vin sa se angajeze, dar inlocuim pe multi dintre ei. Din partea noastra cerintele sunt destul de ridicate. Lucrand pentru aplicatii speciale, nu ne permitem sa facem rabat de la calitate si ii pastram doar pe cei mai buni", spune Cezar Cuc.

Eltronis estimeaza pentru 2009 afaceri de 3 mil. euro.

Cine ia banii:

Compania: Eltronis SRL din Oradea

Obiect de activitate: tiparirea de etichete speciale

Proiectul: "Program investitional pentru dezvoltarea capacitatilor tehnologice de producere a etichetelor speciale"

Valoarea totala a proiectului: 189.000 de euro

Suma pe care o primesc de la UE: 111.500 de euro

Cifra de afaceri in 2008: 3 mil. euro