Necunoscutele ajutorului pentru Rafo: cine este beneficiarul si ce e cu Rafo-Oltchim-Arpechim?

Autor: Rares Jitianu 04.10.2009

Guvernul analizeaza posibilitatea de a acorda garantii de stat in valoare de 330 mil. euro pentru Rafo Onesti, pentru realizarea planului investitional al companiei si crearea unui nou lant petrochimic care sa includa combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) si Arpechim Pitesti.

"Am adoptat un memorandum prin care Guvernul isi arata disponibilitatea de a acorda o garantie de stat in valoare de 330 milioane de euro pentru RAFO Onesti, in vederea realizarii planului investitional si pentru realizarea in fapt a noului lant petrochimic RAFO-Oltchim-Arpechim. Aceasta va duce la salvarea a peste 1.500 - 2.000 locuri de munca si va contribui la realizarea unui lant petrochimic extrem de important pentru industria si economia romaneasca", a spus Boc.

Tot saptamana trecuta, Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei, declara ca statul ia in calcul achizitia rafinariei Arpechim de la Petrom, prin intermediul Oltchim, pe care sa o dezvolte apoi cu ajutorul companiei petroliere Socar din Azerbaidjan.

Nici responsabilii pe energie ai Ministerului Economiei, nici conducerea combinatelor chimice nu au putut fi contactati pentru mai multe detalii privind natura noului lant petrochimic si ce rol va avea Rafo, companie privata, in acest lant.

Ajutorul pe care Guvernul vrea sa il acorde rafinariei din Onesti (simbol bursier RAF) va trebui sa treaca mai intai de avizul Comisiei Europene, aceasta analizand situatia unui posibil ajutor de stat. In conditiile in care statul va acorda garantiile necesare, rafinariei nu i-ar fi greu sa contracteze cei 330 mil. euro necesari finalizarii planului de investitii, actionarii Rafo aproband inca din august contractarea creditelor.

Conform unor surse din piata, ajutorul pe care statul vrea sa il ofere rafinariei din Onesti pentru contractarea creditelor, precum si combinatului chimic Oltchim pentru achizitionarea diviziei de petrochimie Arpechim doreste sa ajute sectorul petrochimic prin salvarea celor doua companii, care vor putea sa se ajute reciproc in viitor.

Demersul similar din cazul Oltchim se afla in analiza la CE

Un demers similar a fost adoptat de catre Guvern si in cazul combinatului chimic Oltchim, in vederea acordarii unor ajutoare de peste 400 mil. euro pentru achizitionarea de catre combinat a sectiei de petrochimie din cadrul Arpechim Pitesti si investitii in modernizarea combinatului. In cazul Oltchim, actionarul minoritar german PCC a cerut Comisiei Europene sa catalogheze demersul drept un ajutor de stat.

Ajutorul pe care statul vrea sa il acorde combinatului din Valcea se compune dintr-o conversie in actiuni a unei creante in valoare de 135 mil. euro, care ar urma sa reduca gradul de indatorare al companiei, si o garantie de stat de 339 mil. euro, sume ce vizeaza un program de retehnologizare a combinatului.

La Rafo Onesti beneficiarul nu este cunoscut, societatea fiind detinuta de catre un om de afaceri rus, Iakov Goldovski, despre care se stiu putine detalii si partenerii sai de afaceri prin intermediul a trei firme. Astfel, Petrochemical Holding detine 31,6% din Rafo, firma Calder A controleaza un pachet de 36% din capital, in vreme ce Balkan Petroleum, firma pe care rusii au cumparat-o de la Marian Iancu, detine 21%

Cu toate acestea, premierul Boc s-a intalnit cu conducerea si actionarii Rafo, iar presedintele Traian Basescu a fost chiar in vizita la rafinarie in luna septembrie, afirmandu-si sustinerea pentru strategia actualei conduceri a companiei, dupa ce aceasta si-a achitat datoriile la buget.