Reduceri de chirii de 3 mil. euro in Shopping City Sibiu si Suceava

Ziarul Financiar 04.10.2009

Fondul britanic de investitii Argo Real Estate, listat pe bursa de la Londra, a operat reduceri de chirii cu o valoare cumulata de trei milioane de euro in cadrul centrelor comerciale Shopping City Sibiu si Shopping City Suceava, afectand astfel cash flow-ul companiei si raporturile din contractele de creditare cu bancile KBC si Alpha Bank.

Argo a lansat o noua emisiune de actiuni cu o valoare de 10,5 milioane de euro, prin care intentioneaza sa isi stabilizeze fluxurile financiare. Pentru chiriasii proiectului din Sibiu, Argo a oferit facilitati la plata chiriei cu o valoare totala de 1,8 milioane de euro, in timp ce chiriasii din Suceava platesc cu 1,2 milioane de euro mai putin, cea mai mare parte a acestor reduceri urmand sa expire la sfarsitul acestui an, a anuntat fondul.

Printre chiriasii proiectului din Sibiu, cu o suprafata inchiriabila de peste 80.000 de metri patrati, se numara Real, Carrefour, Mobexpert, Mobilia, Media Galaxy, Deichmann sau Takko, in timp ce lista chiriasilor din proiectul de la Suceava cuprinde Carrefour, BauMax, Media Galaxy, New Yorker, Takko, Benetton sau Orsay.

"Actuala situatie de pe piata a necesitat numeroase renegocieri de contracte de inchiriere pentru a mentine actualul grad de ocupare (99% pentru proiectul Shopping City Sibiu - n.r.). Actualul nivel al reducerilor, din care majoritatea vor expira la sfarsitul acestui an, totalizeaza 1,8 mil. euro. Aceste concesii, acordate pe o perioada limitata, au creat o incalcare minora a termenilor agreati in imprumutul acordat de KBC, care insa nu a avut nicio reactie ca urmare a acestui fapt", spun oficialii Argo, referindu-se la proiectul Shopping City Sibiu.

O situatie asemanatoare a avut loc si in cadrul proiectului de la Suceava, unde gradul de ocupare a proiectului este de 98%, iar imprumutul de dezvoltare a fost acordat de Alpha Bank.