Luminita de la capatul gazoductului

Autor: Roxana Petrescu 04.10.2009

Mai sunt trei luni pana la venirea iernii, dar amintirea a ceea ce s-a intamplat la inceputul anului din cauza opririi gazului a fost topita rapid de lunile calduroase care au adormit constiinta Europei.

Rusii de la Gazprom spuneau intr-un interviu recent acordat postului de televiziune PRO TV ca iarna aceasta vor face ceea ce stiu ei cel mai bine: adica sa livreze gaze si au subliniat din nou ca ceea ce s-a intamplat in ianuarie 2009 a fost exclusiv din vina Ucrainei. Din pacate aceste declaratii amintesc de unele le fel de pozitive potrivit carora Romania ar avea sanse sa importe direct gaze din Rusia si chiar sa faca parte din South Stream, dar care au ramas doar niste declaratii facute cu un zambet ironic pe buze.

Bucurestiul a fost anul acesta gazda a doua evenimente extrem de importante care inevitabil au tratat problematica proiectelor de interconectare la nivel european. In mai a avut loc forumul economic Europa - Rusia, iar saptamana trecuta a avut loc Black Sea Energy and Economic Forum, unde din nou s-a discutat despre relatia cu Rusia, dar in absenta vreunei delegatii ruse.

La forumul Europa - Rusia, analistii au spus clar ca Putin si-a batut joc de Romania atunci cand a invitat-o in South Stream. La acest ultim forum, declaratiile nu au fost atat de dure, dar discutiile au dat impresia unei eterne tergiversari.

Astfel, Paolo Scaroni, CEO-ul gigantului italian Eni, spune ca South Stream, proiect prin care italienii lucreaza cu Gazprom, si Nabucco, proiect facut la initiativa europeana pentru a aduce mult dorita diminuare a dependentei fata de gazul rusesc, sunt complementare. "South Stream este construit in jurul Rusiei, iar Nabucco este facut pe alte surse de alimentare. Capacitatile celor doua proiecte fac ca acestea sa nu se excluda", a spus Scaroni.

Omul de afaceri Dinu Patriciu isi sustine punctul de vedere in ceea ce priveste cele doua proiecte si spune ca sunt rivale, ca South Stream se confrunta cu problema finantarii, iar Nabucco cu cea a surselor de alimentare. Oricum, in opinia lui, primul care va intra in functiune va fura piata celuilalt. Ion Sturza, fost premier in Republica Moldova, a fost mai critic si a spus ca South Stream este un proiect nascut mort din fasa si ca nu este rentabil din punct de vedere economic sa investesti 25 de miliarde de euro intr-o conducta de 900 km pe sub Marea Neagra doar pentru a ocoli Ucraina. Poate cel mai surprinzator raspuns in privinta dezvoltarii unui proiect de interconectare din care face parte si Romania a fost cel legat de evolutia oleoductului Constanta - Trieste.

"Nu cunosc foarte bine acest proiect", a declarat Scaroni de la Eni, desi compania pe care o conduce ar fi urmat sa fie implicata. Bunavointa este din toate partile. Romania este interesata de South Stream, zice Gazprom, desi acum tara noastra nu face parte din proiect, ci doar da cateva informatii legate de platoul Marii Negre pe unde ar putea trece teava rusilor. De cealalta parte, rusii nu zic nu, dar nici da. Turkmenistanul spune ca vrea sa vanda gaze Europei in conditii reciproc avantajoase, dar de la declaratii la lucruri reale mai este cale lunga.

In toata aceasta ambiguitate periculoasa, se pare ca exista totusi un lucru care ar putea insemna o veste buna. Romania este prima tara care are acum o oferta pentru livrarea a 7,3 miliarde de metri cubi prin Nabucco de la Azerbaidjan. Dupa 10 ani de discutii, poate ca este cea mai importanta stire legata de Nabucco, dar are un talc. Azerii vor da gazul, doar daca Nabucco va fi primul care se construieste, adica recunosc pe fata rivalitatea celor doua proiecte si obligatia europenilor de a se misca mai repede. Abia acum discutiile au inceput sa devina interesante.