Trident scoate la vanzare terenuri ca sa iasa din insolventa

Autor: Mihaela Popescu 04.10.2009

Planurile retelei de supermarketuri Trident, al doilea mare retailer alimentar intrat in insolventa in acest an, vizeaza vanzarea unor terenuri si transformarea mallului detinut in Sibiu in centru de distractii.

Actionarii Trident, Constantin si Alina Mateescu, spun insa ca extinderea e inca pe lista, urmand ca pana la finele lui decembrie sa fie deschise 2-3 supermarketuri in Capitala. In august acestia au cerut intrarea in insolventa a retailerului, la cateva zile dupa inchiderea centrului comercial Trident Shopping Center din Sibiu.

"Am suspendat activitatea centrului comercial Trident din Sibiu din cauza lipsei de lichiditati din acel moment pentru sustinerea stocului de marfa necesar si pentru platile catre furnizorii hipermarketului. Inca nu am luat o decizie definitiva referitoare la viitoarea destinatie a centrului comercial, negocierile cu cei care solicita achizitia acestuia nefiind inca finalizate. O alta varianta luata in calcul este redeschiderea sau transformarea proiectului intr-un centru de distractii", au declarat actionarii Trident.

Acestia nu au dorit sa precizeze valoarea datoriilor restante ale retailerului fata de furnizori si banci.

Trident Shopping Center a fost deschis in luna aprilie a acestui an, in urma finalizarii unor investitii estimate de companie la 15 mil. euro. Proiectul a fost finantat de MKB Romexterra Bank printr-un credit de 10 mil. euro.

Tot in acest an reteaua a inchis un supermarket la Alba Iulia, care anul trecut a avut vanzari de 3 mil. euro. Retailerul a ramas astfel cu patru unitati operationale in orasele Sibiu, Deva, Sfantu Gheorghe si Medias. "Anul trecut aceste 4 magazine au avut vanzari de 47 mil. euro", au precizat reprezentantii Trident. Vanzarile retailerului s-au redus cu 22% in primul semestru al anului fata de aceeasi perioada din 2008, ajungand la valoarea de 16 mil. euro.

Vor lichiditati din tranzactii cu terenuri

Planurile de reorganizare ale companiei includ si vanzarea unor active localizate in Sibiu.

"Vor fi propuse spre vanzare doar terenuri, nu si active care deservesc activitatea de baza a companiei, aceea de vanzare a bunurilor de larg consum in magazine cu suprafete mari. Pe terenul din zona Cimitirului Municipal Sibiu, cu o suprafata de 33.000 de metri patrati, Primaria Sibiu a oferit 40 de euro pe metru patrat", au spus actionarii Trident.

Acestia au mai afirmat ca vor deschide 2-3 supermarketuri in Bucuresti pana la finele lunii decembrie, fara a da detalii despre acest proiect.

Grupul Trident Trans Tex, detinut de familia Mateescu, a pornit de la o afacere de import de haine, s-a dezvoltat ulterior in domenii ca exploatari forestiere, transport intern si international de marfa si imobiliare, primul supermarket al retelei Trident fiind deschis in 2004.

Anul trecut, Trident Trans Tex a fost al doilea mare retailer alimentar cu capital romanesc dupa valoarea cifrei de afaceri raportate la Ministerul de Finante.

O alta retea de supermarketuri operata de investitori romani care a intrat in insolventa in acest an este SPAR, companie cu sediul la Arad si cu 21 de unitati operationale la finele lui 2008.