O subsidiara a grupului petrolier falimentar Iukos cere Rusiei daune de 100 mld. dolari

Ziarul Financiar 05.10.2009

O subsidiara din SUA a grupului petrolier rus Iukos, intrat in faliment in anul 2006, intentioneaza sa ceara autoritatilor de la Moscova daune de 100 de miliarde de dolari, pentru prejudicii aduse actionarilor prin procedura de lichidare a firmei, scrie RIA Novosti.

Iukos, una din cele mai mari companii din lume in urma cu trei ani, a incetat sa existe oficial in noiembrie 2007, dupa ce autoritatile de la Moscova au vandut activele pentru a plati mai multe creante. Compania de stat Rosneft a cumparat cea mai mare parte a proprietatilor Iukos, devenind cel mai important producator de petrol din Rusia.

Iukos International apara interesele a 55.000 de actionari ai grupului, afectati de falimentul si lichidarea prin vanzare la licitatie a activelor din Rusia, a spus directorul Iukos International, Bruce Misamore, mentionand ca litigiul va fi cel mai important proces din istoria de 60 de ani a Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Compania petroliera a fost detinuta de omul de afaceri Mihail Hodorkovsk, cel mai bogat rus la acea vreme, condmanat ulterior la opt ani de inchisoare pentru frauda si evaziune fiscala. Hodorkovski a negat toate acuzatiile, sustinand ca a fost pedepsit pentru sustinerea opozitiei politice